Talousjohtaja Miettinen: Kumppanimyynnin kehittäminen on jatkuva haaste

Talousjohtaja Miettinen: Kumppanimyynnin kehittäminen on jatkuva haaste

Väkevät perinteet ovat yleisurheilun vahvuus, mutta myös sudenkuoppa, jos se estää kehitysaskeleet. Suomen Urheiluliiton (SUL) talousjohtaja Auli Miettinen näkee, että yhteistyökumppaneiden toiveisiin vastaaminen edellyttää nykymaailmassa jatkuvaa uudistumista.

– Urheilumenestys on tietysti liiton myynnin ja markkinoinnin kivijalka, mutta yksin se ei kanna. Meidän on koetettava freesata omaa tekemistä ja olla tuoreita, hiljattain 50-vuotispäiviään viettänyt Miettinen sanoo.

Miettinen johtaa taloudenpidon ohella liiton myyntiä ja markkinointia, jossa puhaltavat raikkaat tuulet.

– Se välittyy, kun kumppanit näkevät, että meillä hyvä ja iloinen meininki, Miettinen sanoo.

Miettisen kokemus yleisurheilun järjestötyöstä on reilun vuoden mittainen, mutta perspektiiviä ja vertailupohjaa on kertynyt talouspäällikön tehtävistä Ski Sport Finlandissa ja Hiihtoliitossa.

– Paljon on kehitettävää, mutta lähtökohtaisesti asiat ovat hyvin moneen liittoon verrattuna. Vaikka on jouduttu vähentämään väkeä, pystytään hoitamaan kaikki sektorit ja jonkun verran myös kehittämään toimintoja. Rahaa on kohtalaisesti, mutta koko ajan mietitään tapoja saada lisää, Miettinen sanoo.

Miettinen kokee niin liiton kuin seurojen myynnin ja markkinoiden seilaavan ristiaallokossa, jossa eteneminen vaatii kekseliäisyyttä.

– Minusta on oikea suuntaus, että aktivoidaan ja yritetään kouluttaa seuroja kehittämään omaa varainhankintaa. Uskon, että nimenomaan paikalliset yritykset ovat niitä, joiden kanssa syntyy kumppanuuksia, Miettinen sanoo.

– Seurojen pitää oppia, että nykypäivän kumppanuus vaatii resursseja, jotta pystytään hoitamaan ne asiat, joita yhteistyö edellyttää. Pitää myös osata laskea, että kumppanilta saatu raha ja sille annettu vastine ovat järkevässä suhteessa toisiin. Nämä samat haasteet koskevat toki liittoakin.

 

Työpaineet hellittävät golf-mailan varressa

Alppihiihdon ja suunnistuksen parissa kasvaneelle Miettiselle ensimmäinen vuosi yleisurheilun parissa ei ole tuonut ikäviä yllätyksiä. Oppimista tosin on riittänyt.

– Hiihto on paljon yksinkertaisempaa tai selkeämpää, kun maajoukkue kiertää maailmancupia ja lisäksi on tietyt muut kilpailut. Täällä on kisaa sieltä ja täällä. Siinä oli blondi aluksi ihmeissään, mutta ei se nyt niin monimutkaista ole, kun siihen on päässyt kiinni, Miettinen nauraa.

Miettinen myöntää, että työasiat kulkevat usein töistä kotiin ja takaisin, mutta kun nurmet alkavat vihertää, on aika kaivaa golf-mailat esiin ja karata hetkeksi työasioiden ulottumattomiin. 

– Golf-kentällä ei vaan voi miettiä työasioita, Miettinen sanoo ja kuvaa tasoitustaan sellaiseksi, että pysyy porukan mukana.

– En ole himopelaaja. Kahden viime vuoden aikana olen pelannut 20-30 kierrosta kesässä. Päätin pari vuotta sitten, että alan pelata aktiivisemmin tai myyn mailat, Miettinen sanoo.

– Talvella jos pääsen viikoksi Alpeille laskettelemaan, olen tyytyväinen.

Entä mitä talousjohtaja odottaa EM- ja olympiakesältä?

– Minusta EM-kisat on monelle nuorelle urheilijalle breikkauksen paikka. Toivottavasti moni nousee noissa kisoissa uudelle tasolle. Olympiakisoissa odotukset ovat tuttujen nimien harteilla. Kaikkiaan odotan hyvää kesää.