Nuorten SM: Tanja Kokkonen viihtyy Talain valmennuksessa – Keskitalolle tuplamestaruus – Vehmaa ja Sainio loistoaikoihin

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Tanja Kokkonen oli oivassa vireessä 60 metrin aitajuoksussa. Kokkonen juoksi 19-vuotiaiden mestaruuden ajalla 8,38, jolla olisi voittanut myös 22-vuotiaiden kilpailun.

– Ihan hyvä juoksu. Ei mitään ihmeellistä. Pari viimeistä aitaa olivat vähän vaikeita, Kokkonen totesi finaalista.

Kokkonen on viime kesän jälkeen harjoitellut valkovenäläisen huippuaiturin Alina Talain valmennuksessa ja on tyytyväinen. Aiemmin hän harjoitteli Natalia-äitinsä johdolla. Nyt äiti on harjoitusten valvojan roolissa.

– Olin lokakuussa Alinan kanssa harjoittelemassa pari viikkoa. Sen jälkeen on oltu yhteydessä päivittäin. Alina tekee ohjelmat, äiti valvoo harjoituksia ja minä lähetän hänelle harjoituksista videot, Kokkonen sanoo.

Kokkonen, 18, on talven mittaan pudottanut 60 metrin aitajuoksun ennätyksensä viime talven 8,67:stä aikaan 8,31. Hän oli Jyväskylän SM-kilpailuissa viikko sitten toinen Anni Siirtolan jälkeen. Kilpailusta tosin puuttui useita kotimaisia kärkinimiä.

Tampereella 19-vuotiaiden finaalissa toiseksi juoksi Kuivasjärven Auran Sonja Stång ajalla 8,58. Kolmanneksi aitoi Kokkosen seuratoveri Essi Vehmaa ajalla 8,71.

Keskitalo aitoi tuplamestariksi

Espoon Tapioiden Saara Keskitalo voitti 22-vuotiaiden mestaruuden ajalla 8,42. Hän voitti lauantaina jo pituushypyn mestaruuden.

– Kokonaisuus menee plussan puolelle. Finaalissa kämmäsin taas juoksun lähdön, mutta se on ollut hallikauden teemana, Keskitalo sanoi.

Tampereen Pyrinnön Olivia Ben Khalifa hävisi Keskitalolle vain 0,06 sekuntia ennätyksellään 8,48. Porvoon Akilleen Noora Juslin oli kolmas ennätyksellään 8,65 ja saavutti uransa ensimmäisen SM-mitalin.

Tampereen Pyrinnön Vilma Väliharju löi HIFK:n Liina Tervon 17-vuotiaiden 60 metrin aitajuoksussa ajoin 8,40 – 8,42. Tulokset ovat 17-vuotiaiden kaikkien aikojen tilaston kuudes ja seitsemäs.

Erittäin hyvät tulokset aitoivat myös 17-vuotiaiden kolmonen ja nelonen Espoon Tapioiden Minea Fogelholm ja Vantaan Salamien Jenna Vakkilainen ajoin 8,51 ja 8,59. Mitalikolmikkoa vuoden nuorempi Vakkilainen voitti aiemmin samana päivänä pituushypyn mestaruuden.

Vehmaa ja Sainio aitoivat huipputulokset

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Rasmus Vehmaa voitti 17-vuotiaiden poikien 60 metrin aitajuoksun mainiolla ajalla 7,98, jolla oma ennätys koheni kaksi sekunnin kymmenystä.

– Tasainen juoksu ja siihen nähden hyvä, että alkuerässä nappasi takareidestä. Mutta ennätyksestä lähti vaikka kuinka paljon. Alkuerän jälkeen yritettiin jalkaa jumpata ja yksi Burana napattiin ja hyvin se kesti, Vehmaa sanoi.

Toiseksi juoksi Tampereen Pyrinnön Antti Sainio ajalla 8,03. Vehmaan ja Sainion tulokset ovat 16-vuotiaiden kaikkien aikojen tilaston toiseksi ja kolmanneksi parhaat.

Vehmaa oli lauantaina lisäksi 60 metrillä toinen. Sainio voitti perjantaina 300 metrin aitajuoksun.

Pietarsaaren Drottin Alexander ja Adrian Björkgren aitoivat kaksoisvoiton 19-vuotiaiden ikäluokassa kolme tuumaa 17-vuotiaita korkeammin aidoin. Isoveli Alexanderin aika oli 8,02 ja pikkuveli Adrianin 8,29. Kolmas oli pituushypyssä jo toiseksi sijoittunut Joensuun Katajan Sakari Vallius.

22-vuotiaiden mestaruustaisto jäi torsoksi, kun tilastoykkönen Kankaanpään seudun Leiskun Pyry Santahuhta siirrettiin vilppilähdön takia sivuun. Mestaruuden voitti Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Juuso Peltola ajalla 8,35 ennen pituushypyn mestaria Kauhavan Wisan Tomi Valkamaa.

Käpyaholle roima ennätysparannus, Porvarille toinen mitali

SM-kilpailuiden suurimpia yllättäjiä oli Lapuan Virkiän Oskari Käpyaho, joka voitti 19-vuotiaiden miesten kolmiloikan. Hän loikki viimeisellä kierroksella 14,52 ja paransi ennätystään peräti 93 senttiä!

Toiseksi sijoittui lauantaina pituushypyn voittanut Hartolan Voiman Eemil Porvari, joka hävisi Käpyaholle vain viisi senttiä.  Porvari voitti lauantaina pituushypyn ennätyksellään 706.

– Pituushypyssä tuli ennätys ja tasainen sarja. Se oli kilpailuna tosi positiivinen. Nyt kolmiloikassa vasemman jalan ”penikka” kiusasi ja varoin sitä kolmen ensimmäisen hypyn ajan. Siihen nähden kolmiloikan tulos olli ihan hyvä, Porvari sanoi.

Porvarin harjoittelussa keihäänheitolla on etusija, mutta harjoittelu jatkuu monipuolisena.

– Moniottelupohjalta edelleen mennään, mutta yksittäisistä lajeista eniten painoa on keihäänheitolla, Porvari sanoi.

Joensuun Katajan Miro Tanninen oli kolmiloikassa kolmas. Hän paransi ennätystään 36 senttiä 14,16:een.

Käyhkö voitti 19-vuotiaiden korkeushypyn

Savonlinnan Riennon Neea Käyhkö voitti 19-vuotiaiden naisten korkeushypyn uudella ennätyksellään 179. Hyvän vastuksen tarjosi Lahden Ahkeran Venla Pulkkanen tuloksella 176. Käyhkö on aiemmin voittanut nuorten mestaruuksia myös 400 metrin aitajuoksussa, pituushypyssä, viisiottelussa ja seitsenottelussa.

17-vuotiaiden tyttöjen kuulantyönnössä käytiin tasainen ja hyvätasoinen kilpailu, jonka voitti Lahden Ahkeran Tiina Järvinen. Viimeisellä yrityksellään hän rikkoi ensi kerran 15 metrin rajan tuloksella 15,04.

Järvistä vuoden nuorempi Iiris Veijola Hämeenlinnan Tarmosta oli toinen ennätyksellään 14,70 ja Kaustisen Pohjan-Veikkojen Salla Koskimäki nousi viimeisellä kierroksella kolmanneksi pukattuaan 14,67. Neljänneksi sijoittunut Riihimäen Kiskon 15-vuotias Salla Savikko paransi hänkin ennätyksensä yli 14 metrin.

Vakkilainen ja Valkama ponnistivat mestareiksi ennätyksillään

Vantaan Salamien Jenna Vakkilainen nousi 17-vuotiaiden pituushypyssä viimeisellä yrityksellään viidenneltä sijalta mestariksi. Vakkilainen paransi ennätystään valtavasti 37 senttiä 595:een.

Inkeri Ahokas Porin Yleisurheilusta yllätti lauantaina voittamalla 17-vuotiaiden tyttöjen 60 metriä ja yllättävä oli hänen hopeamitalinsa sunnuntaina pituushypyssäkin. Ahokas paransi ennätyksensä 578:aan. Kolmanneksi sijoittunut Malax IF:n Elizabeth Fogde hyppäsi hänkin ennätyksensä 575.

Kauhavan Wisan Tomi Valkama nousi 19-vuotiaiden miesten pituushypyn mestariksi viimeisellä yrityksellään, joka kantoi 719. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Kristian Peltola oli toinen tuloksella 716. Kumpikin paransi roimasti ennätystään.

Ella Nisula voitti 22-vuotiaiden kolmiloikan

Kuivasjärven Auran Ella Nisula voitti 22-vuotiaiden naisten kolmiloikan toisen kierroksen hypyllään 12,66. Hänen toiseksi pisin hyppynsä 12,49 olisi sekin oikeuttanut mestaruuteen.

Janita Leppäranta Kristiinan Urheilijoista loikki toiseksi tuloksella 12,48 ja JKU:n Roosa Mähönen kolmanneksi tuloksella 12,40. Samalle metriluvulle ylsivät myös JKU:n Laura Koivisto ja ensi kerran 12 metriä puhkaissut järjestävän seuran Hanna Peltola.

22-vuotiaiden miesten kuulantyönnön voitti Rymättylän Soihdun Aaro Leinonen, joka paransi ennätystään 70 senttiä 14,90:een. Viikko sitten miesten mestaruuden yli neljä metriä tätä pidemmällä työnnöllä voittanut Lielahden Kipinän Arttu Korkeasalo ei osallistunut kilpailuun.

17-vuotiaiden poikien korkeushypyn voitti Oriveden Ponnistuksen Teemu Laurikainen, joka ylitti 192 ensimmäisellä yrityksellään. Sjundeå IF:n Johan Grönroos tarjosi hyvän vastuksen tuloksella 189. JKU:n moniottelija Joonas Lapinkero oli kolmas.

Aatu Holopainen Joensuun Katajasta voitti 17-vuotiaiden poikien kolmiloikan uudella ennätyksellään 13,85. Holopainen on tänä talvena ehtinyt parantaa ennätystään jo täyden metrin ja 15 senttiä.