Takareisivamma päätti Nezirin kilpailukauden – ei juokse Tokiossa

 Aitajuoksija Nooralotta Neziri jää pois Tokion olympialaisista ja päättää kilpailukautensa. Nezirin vasemman jalan takareiteen tuli harjoituksissa viime viikolla lihasrevähtymä, joka estää kauden jatkamisen.

– Se tuli kesken aitajuoksuharjoituksen. Magneettikuvan perusteella revähdys on pieni. Kokeilin lauantaina, että miltä jalka tuntuu, mutta se nappasi heti uudestaan kiinni, Neziri sanoi.

– Todettiin valmentajani Petteri Jousteen kanssa, että kun olin juuri päässyt selkävamman jälkeen kuntoon ja kisoihin, ei kannata ottaa riskiä, että yritän kilpailla. Se voisi johtaa isoon revähdykseen.

– Minusta ei myöskään ole järkevää koettaa lähteä Tokioon juoksemaan alkuerää, kun ei ole siinä kunnossa, että pystyisi tavoittelemaan finaalipaikkaa, joka on koko ajan ollut minun tavoitteeni.

Selkävamma muutti harjoittelua 

Neziri näkee, että revähdyksen taustalla on huhtikuussa paljastunut rasitusmurtuma alaselässä, joka muutti kevään ja alkukesän harjoittelua. Selkä tuli kilpailukuntoon kuntoutuksella ja Neziri juoksi puolitoista viikkoa sitten Vaasassa 100 metrin aidat 13,11.

– Vähän ennen Vaasan kilpailua alkoi näyttää hyvältä. Kilpailustakin jäi tunne, että kunto kohenee ja ollaan menossa Tokioon, mutta viime viikon maanantain harjoituksessa keho sanoi sopimuksen irti, Neziri harmittelee.

– Olin sen jälkeen yhteydessä Olympiakomiteaan ja Suomen Urheiluliittoon ja kävin kaiken heidän kanssaan läpi.

Nezirille, 28, Tokion olympialaiset on ollut uran kiintopiste useita vuosia.

– Muistan, että sanoin haastattelussa jo yhdeksän vuotta sitten, että olympiakisat 2020 on minun päätavoitteeni.

Ura jatkuu, arvokisamitali yhä tavoitteen

Unelman murskaantuminen uran parhaan hallikauden jälkeen oli Nezirille pettymyksenä niin ankara, että sitä oli vaikea pukea sanoiksi.

– Tämä on minun urani suurin takaisku varsinkin tuollaisen hallikauden jälkeen. Kaksi päivää sitä itkin, mutta ei auta. Pettymys on nieltävä. Ura jatkuu ja arvokisamitali on edelleen tavoite, Neziri sanoo.

Hallikaudella Neziri juoksi 60 metrin aitojen Suomen ennätyksen 7,91 ja jäi Torúnissa EM-hallien finaalissa täpärästi mitalista oltuaan neljäs. Paikan Tokion olympiakisoihin Neziri varmisti rakingsijoituksellaan.

– Nyt edessä on vähintään kuukausi kuntoutusta ja tutkimukset, jossa selän tilanne selvitetään tarkasti, Neziri sanoi.

Yhtä tärkeää Nezirin mukaan on pettymyksen purkaminen ja henkisten akkujen lataaminen.

– Oma mielelle tämä on ollut kaikkein raskainta. Tein kuitenkin todella kovan työn, että pääsin selkävaivojen jälkeen kilpailukuntoon.