Taika Nummi käveli kuudenneksi Suomen ennätyksellä

(Eskilstuna 16.7.) Espoon Tapioiden Taika Nummi saavutti Eskilstunassa 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa Suomen ensimmäisen pistesijan heti kilpailujen ensimmäisessä finaalissa. Nummi sijoittui ensimmäisessä 10000 metrin ratakävelyssään kuudenneksi 19- ja 22-vuotiaiden naisten Suomen ennätysajalla 45.44,53. Aika on myös Suomen kaikkien aikojen tilaston toiseksi paras ratakävelytulos naisten sarjassa. Kymmenen kilometriä tiellä ovat kävelleet nopeammin Sari Essayah ja Mirva Pynnönen, jonka sukunimi kilpailu-uran aikana oli Hämäläinen.

Nummi alitti Sari Essayahin nimissä olleen aikaisemman 22-vuotiaiden Suomen ennätyksen 21 sekunnilla ja oman kymmenen kilometrin tiekävelyn ennätyksensä peräti kahdella minuutilla. Lokakuussa vasta 18 vuotta täyttävä Nummi johti kilpailua ensimmäiset kaksi kierrosta, ja oli kärjen kannoilla vielä neljän kilometrin kohdalla.

Alku sujui mielettömän hyvin. Sain kokeilla, miltä tuntuu olla ensimmäisenä. Hyydyin puolen matkan jälkeen, mutta olen tyytyväinen sekä sijoitukseen että aikaan. Kumpikin oli yllättävän hyvä. Loppu oli tuskaa, mutta tuska on ihanaa, Pekka Muinosen valmentamaTaika Nummi hehkutti.

Espoon Tapioiden 17-vuotias Enni Nurmi sijoittui 18:nneksi 17-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 48.55,81. Tapioiden Henrika Parviainen käveli 25:nneksi ollen kilpailun viimeinen maaliin tulija.

– Olen tyytyväinen. Sain hyvää vetoapua, Enni Nurmi kertoi.

– Hienoa, että saimme samasta seurasta kolme edustajaa. Seuraavissa EM-kilpailuissa otamme kolmoisvoiton, Nummi lupasi.

Seurakaverit yrittävät kolmoisvoittoa seuraavan kerran jo kahden viikon kuluttua Porissa Kalevan kisoissa. Eskilstunassa kolmoisvoiton vei Venäjä. Ykkönen oli Klavdija Afanasjeva 19-vuotiaiden kauden kärkituloksella 43.36,88. Muut mitalit menivät Olga Sharginalle ja Maria Losinovalle.

Jaakkola ja Kangas moukarifinaaliin

Nokian Urheilijoiden Aleksi Jaakkola ja Kankaanpään seudun Leiskun Aaron Kangas selviytyivät moukarinheiton karsinnasta finaaliin. Jaakkola jäi tuloksella 73,54 ennätyksestään vain kaksi metriä. Finaaliin pääsy ol Jaakkolalla tiukassa, sillä hän heitti kaksi ensimmäistä heittoa häkkiin. Ensimmäisessä moukari irtosi liian aikaisin ja toisessa liian myöhään. Kolmannessa Jaakkola kokosi hienosti itsensä.

Kangas linkosi ennätyksensä 71,22. Kangas ohitti 70 metrinrajapyykin ensimmäistä kertaa ja samantien kahdella heitolla.

– Tosi hyvältä tuntuu. Nämä olivat jo melkein nappiheittoja. EM-kisojen finaalipaikka olikin kauden päätavoite. Nyt sitten vaan huomiseen finaaliin vielä parantamaan tulosta, Aaron Kangas jutteli.

Jaakkola sijoittui karsinnassa kuudenneksi ja Kangas 11:nneksi. Kristiinan Urheilijoiden Aapo Laine ei päässyt loppukilpailuun, mutta jäi tuloksella 67,60 ennätyksestään vain metrin. Finaaliin päästäkseen piti heittää vähintään 70,49. Pisimmän kaaren 76,74 heitti Saksan Aleksei Mihailov.

Lotta Kemppinen ennätyksellä välieriin

Helsingin IFK:n Lotta Kemppinen juoksi 100 metrin alkuerässä neljänneksi ennätyksellään 11,92 ja selviytyi myöhemmin tänään juostaviin välieriin. 17-vuotias Kemppinen paransi ennätystään kuudella sadasosasekunnilla. Hänen erässään oli myötätuulta 0,6 metriä sekunnissa. Kemppisen erän voitti Britannian Imani Lansiquot ajalla 11,56.

– Sain hyvän lähdön ja pysyin hyvin viereisillä radoilla juosseiden kovien menijöiden kyydissä, Lotta Kemppinen kertoi.

Kemppinen oli alkuerien 20:nneksi nopein. Välieriin eteni 24 juoksijaa. Nopeimman ajan 11,32 pyyhälsi Puolan Ewa Swoboda.

Kemppinen jäi välierässään viimeiseksi ajalla 12,13, vaikka 50 ensimmäistä metriä sujuivat hyvin.

– Sitten takareisi alkoi kiristää enkä uskaltanut juosta täysillä loppuun asti. Alkukiihdytys oli parempi kui alkuerässä. Tavoitteet täyttyivät: juoksin ennätykseni ja pääsin välieriin, Kemppinen kertoi.

Kemppinen, 17, voi osallistua 19-vuotiaiden EM-kilpailuihin myös kahden vuoden päästä.

Oliver Helander keihäskarsinnan ykkönen tuloksella 76,28

IF Raseborgin Oliver Helander täräytti Eskilstunassa 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa keihäänheiton karsinnan pisimmän kaaren 76,28. Se on myös Helanderin ennätys. Aikaisempi ennätys oli 75,46.

– Jo lämmittelyssä tuntui, että tänään voi lentää todella pitkälle. Lähden finaaliin hakemaan ainakin mitalia, Oliver Helander hymyili.

Espoon Tapioiden Miro Määttänen selviytyi karsinnan kuudentena finaaliin ennätyksellään 71,80. Seinäjoen seudun Urheilijoiden Aleksi Lehto oli karsinnan viimeinen eli 26:s tuloksella 61,27.

Seiväshyppääjät ja kolmiloikkaajat finaaliin

Oulun Pyrinnön Elina Lampela ja Salon Vilppaan Wilma Murto selviytyivät seiväshypyn loppukilpailuun. Kumpikin ylitti tasan neljä metriä. Lampela hyppäsi talvella 432, joka oli hetken 19-vuotiaiden Suomen ennätys ja Murto 22-vuotiaiden Suomen ennätyksen 440.

– Hyppäsin verryttelyssä huonosti, mutta mieli rauhoittui, kun ylitin aloituskorkeuden 400 heti ensimmäisellä yrityksellä. Finaalissa tavoitteeni on päästä viime hallikauden tasolle, Elina Lampela kertoi.

– Hyppäsin verryttelyssä hyvin, mutta ensimmäinen kilpailuhyppy oli limbo. Molemmat onnistuneet kilpailuhypyt olivat viime vuoden tasoa (405). Hyvä, että pääsin finaaliin. Huomenna haluan hypätä mitaleille, Wilma Murto vakuutti.

Imatran Urheilijoiden Senni Salminen ja Vaasan Vasaman Emma Pullola hyppäsivät kolmiloikan finaaliin. Salminen oli kolmanneksi paras tuloksella 13,02 ja Pullola seitsemäs tuloksella 12,73.

– Oli raskasta hypätä vesisateessa. Ainoa tavoite oli päästä finaaliin. Siellä aion päästä kahdeksan parhaan joukkoon, Emma Pullola kertoi.

Vainio, Bäck ja Paakkala loppukilpailuun

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Aliisa Vainio sijoittui 3000 metrin estejuoksun alkuerässä toiseksi ajalla 10.26,12 ja selviytyi finaaliin. Espoon Tapioiden Sofia Muinonen oli alkuerien 20:s eli viimeinen ajalla 11.07,78.

Vasa IS:n Kristian Bäck ponkaisi miesten pituushypyn finaaliin karsinnan kuudenneksi parhaalla tuloksella 732. Bäck hyppäsi tuloksen heti ensimmäisellä kierroksella. Sade haittasi hyppäämistä, eikä kukaan ei saavuttanut karsintarajaa 750. Finaaliin pääsi tuloksella 710

Yksi hyppy riitti, enkä viitsinyt hypätä enää toista. Finaalissa pitää hypätä alkukierroksilla 750,jotta pääsee kahdeksan parhaan joukkoon, Kristian Bäck arvioi.

Bäckin ennätys on 743. Karsinnan parhaan tuloksen 749 leiskautti Venäjän Anatoli Riapolov, jonka ennätys 796.

Espoon Tapioiden Vilma Paakkala selviytyi tuloksella 48,09 viimeisenä eli 12:ntena naisten kiekonheiton loppukilpailuun. Hän.olisi mennyt finaaliin myös toiseksi pisimmällä heitolla, joka kantoi 47,39. Ennen karsintaa satoi kaatamalla, mutta aurinko ehti kuivattaa ringin. Tuuli ei tuonut lisämetrejä, sillä ilma oli tyyni. Karsinta oli tasainen. Kaikki finaaliin selviytyjät mahtuivat kolmen ja puolen metrin sisälle.

– Vilman heitot olivat rutiinisuorituksia. Finaalissa lisätään kierroksia, kertoi Paakkalan valmentaja Mika Reijonen.

Karsinnassa vain viisi kilpailijaa ylitti 50 metriä. Paakkalan ennätys on 50,67. Finaalista karsiutui neljä 50 metrin heittäjää. Laitilan Jyskeen Krista Uusi-Kinnala oli 24 kilpailijan joukossa 17:nneksi paras tuloksella 44,28.

Jessica Rautelin seitsenottelussa 12:ntena

Esbo IF:n Jessica Rautelin on seitsenottelussa ensimmäisen päivän jälkeen 12:s pistein 3183. Rautelin juoksi 100 metrin aitojen ennätyksensä 14,26 ja myös hyppäsi korkeuden ennätyksensä 165 sekä työnsi kuulaa 11,42 ja juoksi 200 metriä 25,71.

Tampereen Pyrinnön Maria Huntington on 15:s pistein 3105. Huntington juoksi 100 metrin aitojen ennätyksensä 14,34, hyppäsi korkeutta 171, työnsi kuulaa 9,87 ja juoksi 200 metrin ennätyksensä 26,13.

Alajärven Ankkureiden Antti Ihamäki sijoittui 10 000 metrillä 13:nneksi ajalla 31.09,48. Italian Pietro Riva kiri raivoisassa taistelussa mestariksi ajalla 30.20,45 ennen kolmea Saksan juoksijaa.