Tähti taisteli hopeaa kauden parhaalla ajallaan, mutta nuori sukupolvi ajoi ohi: ”Oon tosi iloinen ja kiusasin loppuun asti”

Leo-Pekka Tähti sai erinomaisen lähdön Pariisin MM-kilpailuiden luokan 54 miesten 100 metrin finaalissa ja johti kilpailua 60 metriin saakka. Sekään ei riittänyt, vaan Tähteä 19 vuotta nuorempi Thaimaan Athiwat Paeng-Nuea voitti maailmanmestaruuden ajalla 13,64.

– Nuoruus vastaan kokemus, hieno juttu. Näin sen varmaan kuuluu mennäkin, Tähti antoi tunnustusta uudelle mestarille.

– Oon tosi iloinen, on hyvä fiilis, tuli jopa aito hymy tossa. Lähtö oli tosi hyvä. Teknisesti oli ihan täydellinen suoritus. Mielestäni en päästäny kaveria helpolla. Kiusasin loppuun asti.

Paeng-Nuea sivusi Tähden ME:tä

Paeng-Nuea sivusi alkuerissä Tähden 11 vuotta vanhaa maailmanennätystä 13,63 ja finaalissa thaimaalaisen voittoaika jäi ME:stä vain sekunnin sadasosan.

Tähti kelasi hopeaa kauden parhaalla ajallaan 13,77. Kolmas oli Kiinan Hu Yang ajalla 13,84. Tuulen voimakkuus finaalissa oli 0,6 metriä sekunnissa.

– Ison Suomen lipun kanssa oli hienoa maaliin tultua. Tuli mieleen Ateena 2004 (Tähden ensimmäinen paralympiavoitto), Tähti kertoi hiukkasen liikuttuneena.

– Nyt on seuraavaksi miniloma, loppukaudesta muutama kilpailu, lokakuussa alkaa taas peruskuntokausi, Tähti kertoi suunnitelmistaan.

– Tärkeintä on, että tekemisestään nauttii. Ja kyllä sitä edelleen nautti. Tämä on hyvä lähtötilanne Pariisin paralympiakisoihin. Laitetaan siellä vielä vähän tiukemmalle!

Kaksi suomalaista MM-finaalissa

Tähden valmennuksessa harjoitteleva Esa-Pekka Mattila ylsi hänkin ensi kerran urallaan MM-finaaliin. Mattila kelasi alkuerissä 14,64 ja paransi finaalissa aikaan 14,57. Sijoitus putosi aivan maaliviivoilla yhden pykälän ja Mattila oli kahdeksas.

Finaaliin selviytyi viisi aasialaista urheilijaa ja yksi australialainen. Eurooppalaisista finaalissa kelasi vain suomalaiskaksikko.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)

PARIISI (FRA) 9.-17.7.2023 10:nnet Parayleisurheilun MM-kilpailut

Lauantai 15.7.

Miehet,

100 m kelaus (0,6 m/s): 1( Athiwat Paeng-Nuea Thaimaa 13,64, 2) Leo-Pekka Tähti Suomi 13,77 (kkk), 3) Hu Yang Kiina 13,83, 4) Zhang Ying Kiina 14,06, 5) Samuel Carter Australia 14,21, 6) Tomoki Ikoma Japani 14,23, 7) Jamaan a Zahrani Saudi-Arabia 14,52, 8) Esa-Pekka Mattila Suomi 14,57.

Alkuerät (8 finaaliin): 1) Athiwat Paeng-Nuea Thaimaa 13,63 (sivuaa ME:tä, aik. Leo-Pekka Tähti 2012, -0,9 m/s), 2) Leo-Pekka Tähti Suomi 14,08 (3. erän voittaja, -1,3 m/s) 3) Hu Yang Kiina 14,25, 4) Zhang Ying Kiina 14,28, 5) Samuel Carter Australia 14,34, 6) Jamaan al Zahrani Saudi-Arabia 14,54, 7) Tomoki Ikoma Japani 14,61, 8) Esa-Pekka Mattila Suomi 14,64 (2. erän 4:s, -0,9 m/s).

Kiekko, luokka 11: 1) Alessandro da Silva Brasilia 45,30, 2) Mahdi Olad Iran 43,73, 3) Alvaro del Amo Espanja 37,60, 4) Bill Marinkovic Itävalta 37,44, 5) Petteri Peitso Suomi 35,50, 6) Monu Ghangas Intia 35,18, 7) Mirosław Madzia Puola 34,26, 8) Clement Yuh Ndim Kamerun 24,39.

Naiset,

400 m, luokka 54, alkuerät (8 finaaliin): 1) Manuela Schär Sveitsi 52,17 (kisaennätys), 2) Zhou Zhaoqian Kiina 53,17, 3) Noemi Alphonse Mauritius 53,32 (Afrikan ennätys), 4) Tatyana McFadden Yhdysvallat 53,44, 5) Tian Yajuan Kiina 53,98, 6) Luo Shuimei Kiina 54,65, 7) Hannah Dederick Yhdysvallat 54,70, 8) Lea Bayekula Belgia 55,43 … Amanda Kotaja Suomi ei osallistunut.