Tähti supervauhdissa Dubain tuulissa – tekniikkavinkkejä thaimaalaishuipun kelauksesta – Kotaja neljäs 400 metrillä

Pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti kiiti kovan myötätuulen siivittämänä huippuaikaan Dubaissa parayleisurheilun GP-kilpailussa keskiviikkona. Tähti voitti 54-luokan 100 metriä ajalla 13,60.

Tähden aika alittaa pitkään hänen nimissään olleen entisen ME:n 13,63, mutta kun myötätuulta oli 5,4 metriä sekunnissa, aika ei ole ennätyskelpoinen.

Viime viikolla kansainvälisissä kilpailuissa Sharjahissa, Arabiemiraateissa Tähti kelasi 100 metrillä rapiat yli 14 sekunnin ajat, Dubaissa tahti oli toinen ja Tähti oli syystä tyytyväinen.

– Selkeästi parempaa kuin Sharjahissa, mutta kuten valmentaja totesi, 30–50 metrin väliin pitää vielä löytää lisää vauhtia. Tuohon aikaan pitää kuitenkin olla tyytyväinen, Tähti totesi.

– Myös maksiminopeus, 37,4 metriä sekunnissa, oli hyvä. Minulla ei ole tainnut olla ikinä missään kisoissa tai tuulissa sellaista nopeutta.

Tähti ammensi tekniikkavinkkejä thaimaalaisen työskentelystä

Tähti oli tyytyväinen myös Arabiemiraattien kilpailuturneeseen. Erityisesti taistot Sharjahissa viime viikolla thaimaalaista Athiwat Paeng-nueata vastaan antoivat ajattelemisen aihetta. Thaimaalainen alitti Tähden 100 metrin ME:n aiemmin tänä vuonna ja oli ylivoimainen Sharjahissa, mutta ei kilpaillut Dubaissa.

– Athiwatia vastaan kilpailulla oli minulle teknisesti iso merkitys. Opiskelin hänen tekniikkaansa ja otin siitä tavallaan oppia. Jos pystyn sen opin hyödyntämään, ero häneen saattaa olla pienempi jo MM-kisoissa, Tähti viittasi Japanin Kobessa toukokuussa käytäviin MM-mittelöihin.

Ero Tähden ja Paeng-nuean tekniikassa näkyy 100 metrillä kelauskehään tulevien iskujen määrässä. Thaimaalainen tulee matkan 29 lyönnillä, kun Tähti käyttää 100 metriin normaalisti 32 lyöntiä.

– Minulla isku suuntautuu aika matalalle kehään. Tiistaina 400 metrillä yritin nostaa sitä ylemmäksi. Siinä frekvenssi putoaa, mutta kun isku tulee ylempää, siinä on enemmän tehoa, Tähti totesi.

Kotaja neljäs 400 metrillä

Amanda Kotaja oli naisten 54-luokan 400 metrillä neljäs uransa kolmanneksi parhaalla ajalla 55,00. Kilpailun voitti Yhdysvaltain Tatyana McFadden ajalla 51,72. McFadden kelasi vajaa viikko sitten Arabiemiraattien Sharjahissa ME-lukemat 51,40.

– Jouduimme lähtemään vastatuuleen, ja siinä en päässyt kunnon vauhtiin. Kun tulimme loppusuoralle, jossa oli myötätuuli, olin niin väsynyt siitä vastatuuleen puskemisesta, etten oikein kyennyt hyödyntämään myötätuulta. Ihan tyytyväinen olen silti tähän kilpailuun, Kotaja sanoi.

Tähden tapaan Kotaja oli tyytyväinen koko Arabiemiraattien kilpailuturneeseen. Viime viikolla Sharjahissa Kotaja teki 400 metriä SE:n 53,45.

– Oli tärkeä tulla tänne ja nähdä missä kohdassa itse on ja millaisia suorituksia pystyy tekemään. Siitä sai poimittua asioita, joita on seuraavan puolen vuoden aikana kehitettävä, Kotaja totesi.

– Taso lajissa on nyt ihan älytön. Se on hyvä ymmärtää jo kauden tässä vaiheessa, ja se varmasti antaa potkua kevään harjoitteluun.

Kotaja ei ole mukana toukokuun MM-kisoissa Japanissa vaan tähtää kuntoaan Pariisissa syksyllä käytäviin paralympiakisoihin.

 

Dubai, Arabiemiraatit

Parayleisurheilun GP-kilpailu:

Miehet, luokka T54, 100 m (+5,4 m/s): 1) Leo-Pekka Tähti Suomi 13,60, 2) Yasser Musanganya Ranska 13,82, 3) Tomoki Ikoma Japano 13,90.

Naiset, luokka 54, 400 m: 1) Tatyana McFadden USA 51,72 (ME), 2) Lea Bavekula Belgia 52,63, 3) Noemi Alphonse Mauritius 52,70, 4) Amanda Kotaja Suomi 55,00.

LIVE-tulokset:https://team-thomas.org/_erg24/Dubai/?sub=zeitplan.php&tag=2#aktuell