Tähti odottaa kovia aikoja jo Sveitsin kisarupeamassa

Tähti odottaa kovia aikoja jo Sveitsin kisarupeamassa

Kahdeksan suomalaista parayleisurheilijaa kilpailee viikonvaihteessa Sveitsin Nottwilissa parayleisurheilun gp-kilpailussa, joka Suomen ratakelauksen kärkinimille avaa perinteisen kilpailujakson.

Gp-kilpailuiden jälkeen Nottwilissa jatketaan 31. toukokuuta Daniel Jutzeler Memoral -kilpailulla ja 1,5 viikon jakso huipentuu Sveitsin avoimiin mestaruuskisoihin kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Sveitsissä kautensa avaavat suomalaishuipuista Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen ja Amanda Kotaja, neljäs kaikissa kolmessa kilpaileva on viime viikonloppuna kautensa avannut Henry Manni.

Perjantaina 200 ja 800 metrillä, lauantaina satasella ja sunnuntaina 400 metrillä kilpaileva Leo-Pekka Tähti odottaa kovaa vauhtia jo Sveitsissä, sillä kevään harjoittelu on sujunut hyvin.

– Tulokset ovat olleet tasaisesti nousussa. Viime aikoina on ruvennut löytymään nopeutta vanhaan hyvään malliin. Muutamien viime päivien aikana satanen on ollut yllättävänkin hyvällä tasolla, olen tosi tyytyväinen siihen. Koko kevään kakkonen ja nelonen ovat olleet hyviä, ja trendi on jatkunut samanlaisena. Vesi kielellä lähdetään Sveitsiin. Kasillakin viimeistelyt on menneet enemmän kuin hyvin, Tähti sanoo.

– On isot odotukset Sveitsin-turneelta. Sanotaan näin, että minimitavoite olisi yksi Suomen ennätys – nelosella tai kasilla. Totta kai paremminkin saa mennä, Tähti miettii.

Kevät on sujunut hyvin kaikin puolin, sillä hän on säilynyt terveenä ja myös pyörätuolikoripallokausi toi iloisen päätöksen.

– Pääsimme final fouriin ja olimme neljänsiä. Ihan yläkanttiin meni sekin. Se oli joukkueen paras saavutus 39 vuoteen, Tähti sanoi.  

Amanda Kotaja on valmistautunut kauteen uuden valmentajansa Jussi-Pekka Kurtin kanssa. Vaikka sekä Malagan-leiri huhtikuussa että harjoittelu sen jälkeen ovat sujuneet hyvin, kansainvälinen kilpailuvire on arvoitus Kotajalle itselleenkin. Hän kelaa Sveitsissä kaikissa kilpailuissa T54-luokassa 100, 200 ja 400 metriä.

– Kunto on Sveitsiin lähdettäessä aika arvoitus. En osaa yhtään sanoa mitä se voisi olla, mutta sen näkee sitten. Ei ole mitään suurempia ongelmia. Nämä kisat antavat itselleni suuntaa siihen, mitä pitää kesän aikana tehdä, että huippukunto osuu Berliiniin, Kotaja sanoo.

Odottavaiset ovat tunnelmat Toni Piispasellakin, jonka ohjelmassa Sveitsissä on T51-luokassa 100 ja 200 metrin matkat. Hän sai Lontoossa teetetyn uuden kelaustuolinsa huhtikuun alussa Suomeen. Odotukset työvälineen suhteen ovat suuret, kunhan kaikki saadaan säädettyä täysin kohdilleen.

– Fyysisesti olen tosi hyvässä kunnossa, mutta kysymysmerkki on, miten uusi tuoli toimii. Eka kisa on arvoitus, mutta yritetään, että toinen kisa olisi jo parempi ja kolmas kaikista paras. Uudesta tuolista tule todella hyvä, mielenkiinnolla kisarupeamaa odottava Piispanen sanoo.

Muista suomalaisista gp-kilpailuissa mukana ovat ratakelaajat Sini Paukkeri (T54), Niko Ristiranta (T54) ja Tuomo Himanka (T54) sekä uutena urheilijana kansainväliseen luokitteluun osallistuva ja keilanheitossa kilpaileva Anna Pasanen (F51).

Aikataulut, tulospalvelu ja muita lisätietoja Sveitsin kilpailuista