Tähti: Lähtökiihdytys kulkee, maksiminopeutta hiotaan

Tähti: Lähtökiihdytys kulkee

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti ei anna pienen flunssan häiritä. Ajatukset ovat jo visusti lokakuun lopulla Dohassa käytävissä parayleisurheilun MM-kisoissa. Kisavireensä hän viimeistelee kolmen viikon leirillä Malagassa.

– Kunnon rakennus on vielä vähän vaiheessa. Lähtökiihdytys on 100 metriä ajatellen vahva, mutta maksiminopeutta tarvitaan vielä lisää, Tähti sanoo.

– Kun saan maksiminopeuden huipputasolle, voi alkaa odottaa menestystä kisoissa.

Dohassa tähti puolustaa kaksi vuotta sitten Lyonissa luokassa 54 voittamaansa 100 metrin MM-titteliä.  Lyonissa urheiltiin helleaallon kourissa, Dohassakin lämmintä on luvassa reilusti yli 30 astetta. Tähti ei silti usko, että lämpö puraisisi tulostasoon.

– Uskon, että Dohassa tehdään maailmanennätyksiä. Se on vähän kysymysmerkki, miten urheilijat ovat osanneet ajoittaa kuntonsa näin lokakuun lopulle, Tähti sanoo.

200 metrillä mitalisauma

Tähden luokan maailmanennätys on 13,63, ja se on suomalaisen omissa nimissään kolmen vuoden takaa. Dohassa kilpaillaan Mondo-radalla, joka tarjoaa mahdollisuudet huippuaikoihin.

– Katsotaan pystynkö itse parantamaan 100 metrin ME:tä, vaikkei se sinänsä tavoite ole. Sijoitus on tärkein, Tähti sanoo.

Tähti oli 100 metrillä alle 14 sekunnin vauhdissa jo kevätkesällä Sveitsin gp:ssä Nottwilissä.

– Sitten on ollut enemmän ja vähemmän rikkonaista ja viimeiset puolitoista viikkoa olen ollut flunssassa. Onneksi MM-kisoihin on vielä aikaa, Tähti sanoo.

Dohassa Tähti urakoi 100 metrin ohella 200 ja 400 metriä.

– 200 metrilläkin on mahdollisuudet ainakin mitaliin, maailmanmestaruutta en uskalla luvata. Olen rankingkakkosena, mutta erot kärjessä ovat pienet. 400 metrillä taas kaikki mitä tulee, on kotiinpäin. Siihen ei ole panostettu kesän treeneissä lainkaan, Tähti sanoo.

Piispanen: Viimeiset hionnat käynnissä

Toissa vuonna Ranskassa Lyonissa pidetyistä parayleisurheilun MM-kilpailuista Suomen joukkue kahmi yhdeksän mitalia: kaksi kultaa, viisi hopeaa ja kaksi pronssia.  Dohassa joukkueen tavoite on kuusi mitalia.

Tähden ohella joukkueen mestarisuosikkeja ovat omassa luokassaan (51) 100 metrin mestaruutta puolustava Toni Piispanen sekä luokassa 54 kilpaileva Amanda Kotaja.

– Viimeiset hionnat on käynnissä. Tällä hetkellä kädet tuntuvat vielä aika raskaalta. Normaalikaavan mukaan se on viikko tai kaksi (kevennettyä harjoittelua), ja ne aukeavat, ja sitten mennään, Piispanen sanoo.

Piispanen odottaa, että Dohassa käydään erittäin kovatasoiset kilpailut.

– Vuosisadan kisat. Meidän luokassa rankingin viisi parasta kelaajaa on pienellä marginaalilla toisistaan, eikä huonoja kelaajia oteta mukaan, Piispanen sanoo.

Piispanen on 100 metrillä suursuosikki parannettuaan kesän mittaan ME:tä kahdesti, viimeksi lukemiin 20,47. Lapinlahden Eliittikisoissa hän osoitti, että kunto säilynyt tekemällä luokkaansa huippuajan 20,73.

– Mielenkiintoista nähdä miten pärjään 400 metrillä. Se on matka, joka on tullut harjoituksissa kyydissä mukana, niin ettei 100 metriä ole kärsinyt. Silläkin matkalla on hyvät mahdollisuudet mitaleille.

MM-kilpailut käydään Dohassa 21.-31. lokakuuta