Tähti kovin tulostavoittein kauden avausviikonloppuun, kausi alkaa 200 ja 800 metrillä

Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen, Amanda Kotaja ja Henry Manni ovat tuloksenteon kannalta Suomen ykkösnimet, kun parayleisurheilun Sveitsin-kiertue käynnistyy Sveitsin Nottwilissa GP-kilpailuissa perjantaina.

Tähden avauspäivän ohjelmassa on 200 ja 800 metrin matkat, päämatkalleen sataselle porilainen pääsee lauantaina ja viikonloppuun kuuluu myös 400 metriä. Kilpailukauteen valmistavan jakson harjoitukset lupaavat hyvää, ja odotukset ovat sen mukaiset.

– Kaikki on mennyt jälleen kerran suunnitelmien mukaan. Vauhti on ehkä pikkuisen kasvanut harjoituskentällä, välillä nopeuttakin on alkanut taas löytyä. Hyvältä näyttää, joillakin matkoilla jopa treeniennätykset ovat menneet uusiksi. Kaikki näyttää hyvälle, Tähti sanoi.

Konkarillakin on kauden ensimmäisiin kisoihin ”aina vähän extralatinkia”. Paraatimatkallaan satasella hänellä on ajan suhteen selvät mietteet:

– Aina, kun mennään alle 14 sekunnin, on hyvä. Jos optimituulet sattuu olemaan, selvästi alle 14:n. Onko se sitten 13,7 vai 13,8, kaikki on mahdollista. Pitää kuitenkin muistaa, että perjantaina on tiukka päivä, palautuminen on kaiken a ja o. Toisaalta, sitä varten on harjoiteltu hyvin koko talvi, joten uskon satasella olevan hyvät valmiudet lauantaina tempaista kova aika, Tähti miettii.

T54-luokan satasen kauden tilastoykkönen on tällä hetkellä australialainen Samuel Carter, joka on kelannut 13,93. Muut eivät ole vielä alle 14 sekunnin vauhtiin tänä keväänä ehtineet.

– Mielenkiintoista päästä kelaamaan häntä vastaan.

Sveitsissä Tähti kelaa myös kahdesti 800 metriä, joka on mietinnässä myös MM-kisaohjelmaan yhtenä matkana satasen ja 400 metrin oheen.

– Toivottavasti pääsisin mahdollisimman kovaan erään, että pystyisin näkemään, mihin oma vauhti oikeasti riittää siellä. Jos Sveitsissä vauhti riittää huippuja vastaan, todennäköisesti se riittää myös MM-kisoissa. MM-kisoissa monesti ne ovat taktiikkapainotteisia kisoja, Sveitsissä haetaan selkeästi kovia aikoja. Toivottavasti onnistun perjantaina myös kasilla, Tähti tuumii.

Peltonen: ”Odotettavaa on, että Sveitsissä tulee kovia tuloksia”

Parayleisurheilun päävalmentaja Mikko Peltonen odottaa mielenkiinnolla, mitä Tähti, Piispanen, Kotaja ja Manni kauden avausviikonloppuna tekevät, sillä kaikki on sujunut hyvin.

– Tavoitteellinen toiminta terveenä on yhtä suuri kuin tulos. Kärkiurheilijoidemme terveystilanne on hyvä, harjoittelu on sujunut todella hyvin. Odotettavaa on, että Sveitsissä tulee kovia tuloksia, Peltonen sanoo.

Kärkinelikon lisäksi myös nuoremmat kelaajat Sini Paukkeri ja Tuomo Himanka kilpailevat Nottwilissa, Niko Ristiranta Arbonissa.

Sveitsin kiertueen ohjelma

24.–26.5.     World Para Athletics Grand Prix, Nottwil, Sveitsi
30.5.             Daniela Jutzeler Memorial, Arbon, Sveitsi
1.–2.6.         Swiss Open Nationals, Arbon, Sveitsi

Lisätietoja