Tähti kelasi Sveitsissä maailman parhaan ajan kahteen vuoteen – Mattila ja Paukkeri ennätysvauhdissa

Suomalaiset pyörätuolikelaajat avasivat Tokion paralympiavuoden upeasti.

Leo-Pekka Tähti voitti 100 metrin kelauksen luokassa 54 parayleisurheilun GP-kilpailuissa Nottwilissä, Sveitsissä. Tähden voittoaika 13,85 on maailman paras tulos kahteen vuoteen.

— Se oli kauden ensimmäiseksi 100 metrin kilpailuksi hyvää tekemistä, Porin Tarmoa edustava Tähti sanoi.

— Alkulämmittelyn perusteella tuntui, että eilinen painaa. Joten siihenkin nähden nyt liikahti aika hyvin, vaikka 60 metrin jälkeen tuli yksi ohilyönti.

Tähti kohensi maailman kärkitulosta sekunnin kymmenyksen. Aiemman kärkituloksen 13,95 oli kelannut thaimaalainen Athiwat Paeng-Nuea, joka on vasta 19-vuotias tulevaisuudenlupaus.

Tähden tämänpäiväistä tulosta nopeammin on viimeksi kelannut hän itse voittaessaan maailmanmestaruuden toissavuonna Dubaissa ajalla 13,83. Tähden oma maailmanennätys on 13,63 vuodelta 2008.

Tähti kilpailee Nottwilissä vielä sunnuntaina 400 metrillä.

Mattila ja Paukkeri paransivat ennätyksiään

Tähden valmennukseen vuosi sitten siirtynyt Espoon Tapioiden Esa-Pekka Mattila onnistui myös loistavasti. Hän sijoittui 100 metrillä kolmanneksi ennätyksellään 14,18. Entinen ennätys 14,23 oli jo 11 vuotta vanha.

Mattilan taakse jäi mm. hollantilainen entinen maailmanmestari Kenny van Weeghel. Mattilan uusi ennätys sijoittuu tämän vuoden maailmantilastossa neljänneksi.

Toisena maaliin ehti Tähden ja Mattilan välissä meksikolainen Juan Pablo Cervantes ajalla 14,02. Kalajoen Junkkareiden Tuomo Himanka oli 12:s ajalla 15,23. Kilpailijoita tässä luokassa oli 29.

– Yllätyin, että ennätys tuli nyt. Odotin sitä vasta ensi viikolla, Mattila sanoi.

– En ole vielä täysin tyytyväinen 10 ensimmäiseen metriin, mutta mitään isoja virheitä ei tullut ja viimeiset 50 metriä meni todella hyvin. Huippunopeus oli 2 kilometriä tunnissa parempi kuin koskaan, Mattila sanoi.

Naisten samassa luokassa Pudasjärven Urheilijoiden 19-vuotias Sini Paukkeri oli kymmenes ennätyksellään 17,87. Hän paransi ennätystään 0,04 sekuntia. Japanilainen Momoka Muraoka voitti ajalla 16,60.

Manni kelasi toiseksi ME-miehen jälkeen

Luokassa 34 Euroopan mestari Henry Manni kelasi toiseksi tunisialaisen ME-miehen Walid Ktilan jälkeen ajalla 15,59. Tulos jää vain 0,13 sekuntia Mannin viisi vuotta vanhasta Suomen ennätyksestä.

Ktilan voittoaika 14,67 on maailman tämän vuoden ylivoimainen kärkitulos. Lohjalaista Länsi-Uudenmaan Urheilijoita edustava Manni on maailmantilastossa toisena.

— Pakko olla tyytyväinen. Paremman ajan olen kelannut vain Rion paralympiakisoissa ja saman ajan kerran myötätuuleen. Tämä oli paras aikani kapuloilla kelattaessa, Manni kertoi.

— Jos ensi viikonloppuna Arbonissa on hyvät olosuhteet, niin Suomen ennätys on silloin mahdollinen, arvioi Manni.