Tähti historiallisesta valinnasta: Aikamoinen kruunu uralle

Tähti historiallisesta valinnasta: Aikamoinen kruunu uralle

Neljäs perättäinen ratakelauksen pikamatkan paralympiakulta riitti kantamaan Leo-Pekka Tähden Vuoden Urheilijaksi. Urheilugaalassa palkittu Tähti arvosti titteliä, jonka hän voitti ensimmäisenä vammaisurheilijana.

– Aikamoinen kruunu omalle uralle ja polulle tähän pisteeseen, Tähti totesi ja kiitteli vanhempiaan ja taustavoimiaan tuesta.

Tyytyväisenä Tähti seurasi jo Vuoden Urheilija -valintaa edeltänyttä vilkasta julkista keskustelua.

– Arvokeskustelu, jota mediassa käytiin, oli jo sinällään positiivinen asia. Se teki hyvää koko paraurheilun arvostukselle, Tähti totesi.

Tähti on palkittu kahdesti Vuoden yleisurheilijana. Hän on voittanut urallaan kaikkiaan viisi paralympiakultaa ja yhteensä neljä EM- tai MM-titteliä sekä tukun himmeämpiä arvokisamitaleita.

Menestyksen nälkää mitalit eivät ole sammuttaneet. Porilaisen ajatuksissa ovat jo parayleisurheilun heinäkuiset MM-kilpailut.

Tähti kelaa Lontoossa 100, 200 ja 400 metriä. Noista 100 metriä on ehdoton päämatka.

– 100 metrillä tavoite on mestaruus, mutta 200 metriä on hyvä porkkana. Jäin edellisissä MM-kisoissa 200 metrillä kuudenneksi, joten siitä jäi vähän hampaankoloon. Nyt on tarkoitus tapella mitaleista, Tähti sanoo.

Sadan metrin MM-mittelöistä porilaisella on koossa kaksi mestaruutta ja toissa kesän Dohan kisoista hopea. Täyden ratakierroksen kilpailusta Tähden paras arvokisasaavutus on EM-hopea.

– Jos 400 metrillä haluaa huippuajan, pitäisi pystyä ensimmäisellä 200 metrillä melkein samaan vauhtiin kuin mikä on meikäläisen ennätys tuolla matkalla. Hyvänä päivänä pistän muille kampoihin viimeisellä 50 metrillä, mutta ongelmana on toinen kaarre. Siinä vauhti tahtoo hyytyä.

– 400 metrillä pidän MM-kisoissa realistisena finaalipaikkaa.

Tuoko vuoristoleiri ekstraa?

Tähden ura jatkuu Juha Flinckin valmennuksessa. Kaksikon yhteistyö on kestänyt jo 15 vuotta.

Tämän vuoden harjoittelua maustaa vuoristoleiri. Tähti menee kesällä vajaan kahden viikon korkeanpaikan leirille Espanjan Sierra Nevadaan ja tulee sieltä suoraan Lontoon kisoihin.

– En ole aikaisemmin kokeillut vuoristoharjoittelua. Sieltä haetaan pientä lisää 200 ja 400 metrille. Kun ilma on ohuempaa, maksimivauhti kasvaa, eli siellä voi tehdä myös ylinopeusharjoittelua 100 metriä silmällä pitäen, Tähti miettii.

– Odotan mielenkiinnolla, tuoko vuoristoharjoittelu jotakin ekstraa. Se voi toki mennä myös ihan vihkoon.

Espanjan liigassa toukokuulle

Myös pyörätuolikoripallo on vahvasti mukana kuluvan harjoituskauden ohjelmassa. Tähti on pelannut syksystä lähtien Veles Malaga joukkueessa Espanjan liigaa. Se on Saksan liigan jälkeen maailman tasokkaimpia pyörätuoliliigoja Espanjan, Ranskan, Italian ja Turkin liigojen ohella.

– Koripallo on ollut nyt vähän enemmän harjoittelussa mukana. Se näkyy 200 ja 400 metrin harjoituksissa, jotka sujuneet todella hyvällä tasolla, eli peruskunto on hyvä. Maksiminopeus ja terävyys ovat vielä kateissa, mutta niitä haetaan keväällä, Tähti sanoo.

– Pelaan Espanjan liigaa toukokuulle asti. Aivan samalla tapaa kuin vuonna 2013, Tähti sanoo.

Lyonin MM-kisoissa 2013 Tähti kelasi voiton 100 metrillä ja oli 200 metrillä toinen.