Tähden kilpailukausi alkaa Sveitsissä: "Sieltä saan osviittaa, kannattaako MM-kisoissa lähteä myös 800 metrille"

Tähden kilpailukausi alkaa Sveitsissä: "Sieltä saan osviittaa

Leo-Pekka Tähti etenee kohti MM-kautta tutulla ja hyväksi havaitulla sapluunalla. Perinteisesti Espanjassa talvehtineen porilaisen harjoituskausi on sujunut hyvin, joten ainekset menestyksekkääseen kauteen ovat jälleen kasassa.

– Kaikki on mennyt hyvin. Maksiminopeudet ovat olleet tosi korkealla oikeastaan joka matkalla ja kellottamani nelosen ja kasin ajat ovat olleet tosi hyviä. Kroppa on pysynyt kunnossa, joten kaikki näyttää hyvältä tällä hetkellä, Tähti sanoi tyytyväisenä.

Tähti iloitsee myös valmentajansa Juha Flinckin saapumisesta Malagan suunnalle tällä viikolla. Tähti ja Flinck ovat jo moneen kertaan osoittaneet, että oli arvokisat missä kuussa tahansa, porilainen on iskussa oikealla hetkellä. Näin kävi viime vuonnakin, ja kausi huipentui kolmeen EM-kultaan ja yhteen EM-hopeaan, mikä ”tyhjensi pajatson”. Sen jälkeen oli hyvä ottaa henkisestikin latautumishetki.

– Lähdettiin pikkuisen poikkeuksellisen myöhemmin rakentamaan peruskuntoa lähinnä MM:ien takia. Toki treenailin, mutta se oli enemmän korista ja vähän punttia, mutta kelauksen aloitin vasta muistaakseni marraskuun puolivälissä, Tähti kertoo.

Dubain MM-kilpailut ovat vasta marraskuussa, mutta kauden avaava Sveitsin-kilpailurupeama antaa ensimmäisenä informaatiota harjoituskauden sujumisesta. Ohjelmassa on GP-kilpailut Nottwilissa 24. –26. toukokuuta, Daniel Jutzelerin muistokilpailu Arbonissa 30. toukokuuta ja niin ikään Arbonissa järjestettävät Sveitsin mestaruuskilpailut.

Kaikissa kisoissa Tähden ohjelmassa on 100, 200 ja 400 metriä, kahdessa myös 800 metriä. Näillä näkymin Tähden matkavalikoima MM-kilpailuissa on 100, 200 ja 400. Aikataulullisesti 800 metrin ottaminen mukaan saattaa olla päämatkojen kannalta hankalaa, mutta pieni mahdollisuus sillekin vielä on.

– Sveitsin kisat antavat suuntaa. Siellä näkee, mihin uomiin kasi asettuu siellä. Sieltä saadaan hyvää osviittaa, kannattaako kasille lähteä, Tähti pohti.

Uusi kelaustuoli on tuntunut hyvältä 

Uutta on ollut myös kelaustuoli, jonka kanssa Tähti on päässyt huipputason vaatimalla tavalla sinuiksi.

– Se on tuntunut hyvältä. Uusi kelaustuoli aina vähän jännittää, miten se muokkautuu. Alussa oli pieniä vaikeuksia, kun runko meni poikki, mutta se saatiin fiksattua hyvin. Se on ollut tarpeeksi tukeva ja kestävä. Vahva luotto on, että se toimii ensi kaudella, Tähti sanoo.

Sveitsin kisojen jälkeen Tähti odottaa mielenkiinnolla Paavo Nurmi Gamesia, jonne hän on saamassa myös kovaa kansainvälistä vastusta. Sen jälkeen kotimaisia kilpailuja riittää tasaiseen tahtiin. Kaudesta poikkeuksellisen tekee se, että kesällä on myös harjoiteltava kovaa.

– Sveitsiä ja kesäkuuta lukuun ottamatta en kesällä odota kauhean kovia tuloksia. Toki niitä saa tulla, jos on tullakseen. Kaikki on mahdollista, mutta en ota stressiä heinä-elokuun kisojen suhteen. Siinä pitää treenata oikeasti kovaa, mikä varmasti tulee näkymään kisa-ajoissa. Tarkoitus on kuitenkin kilpailla, mutta pitkälti Dubain ehdoilla mennään.

Peltonen rakentaa uutta yhtenäisempää kulttuuria

Parayleisurheilijoiden kausi huipentuu MM-kilpailuihin, jotka järjestetään Dubaissa vasta marraskuussa. Se tekee kaudesta rytmitykseltään hieman erilaisen, mutta Tähden tavoin moni muukin suomalainen suuntaa touko-kesäkuussa Nottwiliin ja Arboniin kilpailemaan.

Kansainväliseen parayleisurheilun maailmaan on kevättalven mittaan sukeltanut myös SUL:n uusi parayleisurheilun päävalmentaja Mikko Peltonen.

– Tämä on ollut äärimmäisen mielenkiintoinen hyppy uuteen lajiin. Kuukausi on mennyt, koko ajan olen oppinut jotain. Edeltäjäni jäljiltä rakenteet ja toiminnat ovat hyvin selviä, päätähtäin on Tokiossa. Toki Dubai on äärimmäisen tärkeä, koska siellä on jaossa suoria paikkoja paralympialaisiin, mutta isossa kuvassa toiminta tähtää Tokioon ja onnistumiseen siellä, Peltonen sanoo.

Hän on hyvin tyytyväinen siihen, miten urheilija-valmentaja-parit toimivat jo nykyiselläänkin. Parayleisurheilun ympärillä on muutenkin paljon hyvää, ja ne asiat Peltonen haluaa säilyttää.

– Lähdetään rakentamaan uutta yhtenäisempää kulttuuria, hän sanoo tuoreeltaan tärkeänä tehtävänään.