Tähdelle mieluinen yllätys kiihtyvyystestissä, ”Jos Tokiossa sataa, kapulat saattavat vaihtua hanskoihin”

Mahdollisen sadekelin luoma haaste on yksi asioista, joita Leo-Pekka Tähti ja muut ratakelauksen kotimaiset kärkinimet miettivät liittyen syyskuisiin Tokion paralympialaisissa.

– Tokiossa voi sataa ja jos niin käy, se muuttaa olosuhteita oleellisesti, koska kelauskapulat ovat sateella äärimmäisen huonoja. Ne ovat kovaa materiaalia ja luistavat sateella, Tähti totesi Espoossa Suomen Urheiluliiton parayleisurheilun Team Finland -ryhmän kahden päivän testirupeaman yhteydessä.

Tähden mukaan sadekelin sattuessa yksi vaihtoehto on käyttää kelaushanskoja, joilla hän hän kelasi ennen kuin siirtyivät käyttämään kapuloita.

– Olen harjoituksissa  koettanut kelata myös hanskoilla. Ne ovat paremmat sateella. Jotkut ovat myös liimanneet  kapuloiden päälle hiekkapaperia, joka pitää paremmin, Tähti sanoo.

Tähden EM- ja paralympikesään tähtäävä harjoittelu on luistanut ilman takkuja. Dubain MM-kisojen jälkeen hän on uurastanut Malagassa lukuunottamatta kolmen viikon leiriä, jonka vietti valmentajansa Juha Flinckin luona Kanarialla.

– Nyt on satsattu vähän enemmän voimaan, kun en enää ole mikään nuori poika. Se on isoin muutos harjoittelussa. Olkapäät ovat voineet hyvin ja paikat ovat muutenkin hyvässä kunnossa, joten olen uskaltanut lisätä voimatreeniä, Tähti sanoo.

Leo-Pekka Tähden testipäivään kuului 3x4x 200 metrin rataharjoitus, jossa sarjojen päätteeksi mitattiin laktaatit.

Kaikkien aikojen tulos 10 metrillä, EM-kilpailut kuntotestinä

Tokion paralympiakisoissa Tähden kilpailumatkat ovat 100 ja 400 metriä. Syksystä näihin päiviin harjoittelussa ovat painottuneet 400 metrin vaatimat suuremmat harjoitusmäärät ja pidemmät vetomatkat. Terävyyden hakeminen 100 metrillä alkaa myöhemmin.

Tähdelle oli pieni yllätys, että Espoon testeissä 10 metrin kiihtyvyysmittaus toi kaikkien aikojen ennätyksen varsinkin, kun käytössä oli vanha kilpatuoli, eikä uusi kisatuoli, jonka Tähti otti käyttöönsä syksyllä vajaa kuukausi ennen Dubain MM-kisoja.

– Uusi tuoli on Malagassa. Testeihin kaivoin naftaliinistä vanhan tuolin. Se  on ihan hyvä tuoli, mutta tuntuma siihen häviää, kun ei ole pitkään aikaan sillä kelannut. Siksi oli vähän hämmentävää, että 10 metrillä tuli kaikkien aikojen kovin tulos. Jotakin on siis tehty oikein, Tähti hymyili.

– Muilla testatuilla matkoilla niin lisäpainoilla kuin ilman niitä, tulokset olivat hieman hitaampia, tyyliin sekunnin kymmenyksen tai 15 sadasosan verran. Ne olivat sitä mitä etukäteen ajattelin aikojen olevan, sen verran paljon tuoli vaikuttaa.

Tähden tärkein kuntotesti ennen Tokion kisoja tapahtuu EM-kisoissa Puolan Bydgoszczissa kesäkuun alussa.

– EM-kisat ovat kauden ensimmäinen päätähtäin. Se on jonkinlainen tason mittaus. Sen jälkeen osataan rakentaa ohjelmaa Tokioon. Lopullista kisaohjelmaa en vielä nähnyt, mutta todennäköisesti kelaan EM-kisoissa 100, 400 ja 800 metriä.

Leo-Pekka Tähti neuvonpidossa KIHU:n testaajan Tero Joutsenen ja SUL:n parayleisurheilun päävalmentajan Mikko Peltosen kanssa.