Sydney McLaughlin aitoi ME:n Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa

Benjamin: Youngin ME menee vuoden sisällä

Tulostaso Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa oli loistava. Viimeisenä kilpailupäivänä sunnuntaina 27.6. Eugenessa rikottiin myös maailmanennätys, kun Sydney McLaughlin ensimmäisenä naisena maailmassa rikkoi 400 metrin aitajuoksussa 52 sekunnin rajan ajalla 51,90.

Bobby Kerseen valmennukseen siirtynyt McLaughlin paransi Dalilah Muhammadin entistä ME:tä 0,26 sekuntia. Muhammad oli juoksun toinen ajalla 52,42.

Sunnuntain muita huipputuloksia tehtiin miesten 200 metrin ja naisten 800 metrin juoksuissa. Vasta 19-vuotias Athing Mu voitti ylivoimaisesti naisten 800 metriä vuositilaston kärkiajalla 1.56,07.

Miesten 200 metrillä Fred Kerley karsiutui olympiajoukkueesta, vaikka juoksi 19,90. Olympiakisoissa Yhdysvaltoja edustavat Noah Lyles, Kenny Bednarek ja vain 17-vuotias Erriyon Knighton. Lylesin voittoaika liki tyynessä säässä oli 19,73.

JuVaughn Harrison voitti korkeushypyn ja pituushypyn

Olympiakarsinnat järjestettiin Eugenessa kymmenen päivän ajanjaksona 18.-27.6. Kahden nelipäiväisen session välissä oli kahden päivän tauko 22.-23.6.

Torstain 24.6. yllättäjä oli naisten kuulantyönnön tuloksella 20,12 voittanut Jessica Ramsey. Voittotulos on vuositilaston toiseksi paras kiinalaisen Gong Lijiaon jälkeen.

Kaksoisvoittajaksi erikoisessa lajiohjelmassa ylsi JuVaughn Harrison, joka voitti miesten korkeus- ja pituushypyt tuloksin 233 ja 847.

Torstaina ja perjantaina 24.-25.6. ohjelmassa oli pääosin karsintakilpailuja. Tulostasoltaan kaikkein paras päivä oli lauantaina 26.6.

Neljässä lajissa kaikkien aikojen tilaston toiseksi paras tulos

Lauantaina ei aivan ylletty maailmanennätyksiin, mutta neljässä lajissa tehtiin kaikkien aikojen tilaston toiseksi paras tulos.

Grant Holloway voitti miesten 110 metrin aitajuoksun välieränsä ajalla 12,80. Aries Merrittin vuonna 2012 juoksema ME on vain sekunnin sadasosan parempi. Finaalin Holloway voitti ajalla 12,96.

Rai Benjamin oli ylivoimainen miesten 400 metrin aitajuoksussa ajalla 46,83. Kevin Youngin vuonna 1992 Barcelonan olympiakisoissa juoksema ME on viisi sekunnin sadasosaa parempi. Benjamin löi seuraavan kilpailijan 1,25 sekunnin erolla.

Gabrielle ”Gabbi” Thomas voitti naisten 200 metriä ajalla 21,61, mitä nopeammin on juossut vain edesmennyt Florence ”Flojo” Griffith-Joyner 33 vuotta sitten Söulin olympiakisoissa.

DeAnna Price heitti naisten moukaria 80,31. Hän on historian toinen 80 metrin ylittäjä puolalalaisen ME-naisen Anita Włodarczykin jälkeen.

Naisten seiväshypyssä rikottiin kauden kärkitulos, kun Katie Nageotte ylitti 495. Entinen ME-nainen Jenn Suhr jäi viidenneksi ja karsiutui olympiajoukkueesta tasatuloksella kolmanneksi sijoittuneen kanssa.

Naisten pituushypyn voitti yhä Brittney Reese, joka on voittanut tässä lajissa kahdeksan kultamitalia olympiakisoissa tai MM-kilpailuissa, joko ulkona tai hallissa. Reesen voittotulos oli 713, mikä jäi vain neljä senttiä nigerialaisen Ese Brumen vuositilaston kärkituloksesta.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)