Suomi yleisurheilun MM-kisoihin 32 urheilijan joukkueella – Salonen: ”Urheilijamäärä on positiivinen yllätys”

Suomen joukkueessa yleisurheilun MM-kilpailuissa Eugenessa, Yhdysvalloissa kilpailee 32 urheilijaa. Pääosa joukosta varmisti kisapaikan Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) rankingjärjestelmän kautta. Eugenessa kilpaillaan 15.-24. heinäkuuta.

– Urheilijamäärä on positiivinen yllätys. Joukkue on erinomaisen suuri, sanoo Suomen Urheiluliiton valmennuspäällikkö Tuomo Salonen.

– Meillä oli 20 urheilijan minimitavoite ja toiveena saada muutama paikka siihen päälle. Kun muutamia paikkoja jouduttiin perumaan, näytti jo, että 25 urheilijaa voi olla vaikea saada kasaan. Mutta urheilijoiden viimeisten viikkojen ja varsinkin viimeisen viikonlopun kiri puri hyvin.

Joukkueen koko olisi voinut olla suurempikin, sillä kolmiloikkaaja Simo Lipsanen, kestävyysjuoksija Sara Kuivisto, aituri Nooralotta Neziri sekä moniottelijat Maria Huntington ja Saga Vanninen päättivät eri syistä, etteivät kilpaile MM-kisoissa, vaikka paikka olisi ollut tarjolla.

Edellisen kerran Suomella on ollut yli 30 urheilijan joukkue MM-kotikisoissa Helsingissä 2005 – ja kotikisoja lukuunottamatta Göteborgin MM-kisoissa 1995, missä oli 33 urheilijaa.

”Meillä ei ole varaa paukutella henkseleit䔨

Suomen MM-joukkueen kärkinimiä ovat MM-kisojen tulosrajan rikkoneet urheilijat: kesän maailmantilaston nelonen, keihäänheittäjä Oliver Helander, estejuoksija Topi Raitanen, aitajuoksija Viivi Lehikoinen, seiväshyppääjä Wilma Murto, kolmiloikkaaja Senni Salminen, moukarinheittäjät Krista Tervo ja Silja Kosonen sekä kävelijä Aleksi Ojala.

– Meillä on mahtavalla skaalalla urheilijoita eri lajiryhmistä. Se oli tiedossa, että näin tulee olemaan EM-joukkueessa Münchenin elokuussa, mutta nyt se näkyy vahvasti jo MM-joukkueessa, Salonen riemuitsee.

– Tokion olympialaisissa yleisurheilijat kokosivat kymmenen sijoitusta 15 parhaan joukkoon. MM-kisojen suhteen meillä ei ole varaa paukutella henkseleitä. Me emme ole suosikkeja, mutta hyvällä onnistumisella joukkueen urheilijoilla on mahdollisuuksia nousta pistesijoille ja taistella mitalistakin.

Miesten keihäänheitto on ainoa laji, jossa Suomella on kolme edustajaa ja kotiinjäävä varamies, joka on Toni Kuusela. Helanderin ohella MM-kisoissa heittävät Lassi Etelätalo ja Toni Keränen.

MM-kisoihin valmistava leiri Creswellissä

Suomen joukkue matkustaa Yhdysvaltoihin useassa ryhmässä. Ensimmäinen ryhmä lähtee 5. heinäkuuta. MM-kisoihin valmistava leiri, jossa totutellaan aikaeroon ja tehdään viimeiset harjoitukset, pidetään Creswellissä, Salonen kertoo.

Creswell on pikkukaupunki Oregonin osavaltiossa ja sijaitsee lyhyen automatkan päässä Eugenesta, jonne urheilijat siirtyvät leiripaikasta kolmesta viiteen päivää ennen oman lajinsa starttia.

– Muista poiketen Topi Raitanen tulee Creswelliin korkeanpaikan leiriltä Flagstaffistä, Arizonasta ja Camilla Richardsson niin ikään korkeanpaikan leiriltä Sankt Moritzista, Sveitsistä.

Creswellissä joukkueella on käytössä paikallisen High Schoolin urheilukenttä ja voimailutilat.

Yleisurheiluvalintoja/MM-kilpailut

Suomen joukkueeseen Eugenen MM-kisoihin 15.-24.7. on nimetty seuraavat urheilijat:

Miehet,

110 m aj: Elmo Lakka Jyväskylän Kenttäurheilijat.

3000 m ej: Topi Raitanen, Helsingin Kisa-Veikot.

20 km kävely: Aleksi Ojala, Urjalan Urheilijat.

35 km kävely: Aleksi Ojala, Urjalan Urheilijat, Veli-Matti ”Aku” Partanen, Lappeenrannan Urheilu-Miehet.

Seiväs: Mikko Paavola, Alajärven Ankkurit.

Pituus: Kristian Pulli, Oulun Pyrintö.

Moukari: Aaron Kangas, Kankaanpään seudun Leisku, Tuomas Seppänen Noormarkun Nopsa (Pori).

Keihäs: Lassi Etelätalo, Joensuun Kataja, Oliver Helander, Oulun Pyrintö, Toni Keränen, Limingan Niittomiehet. – Toni Kuusela, Kuortaneen Kunto, kotiin jäävä varaedustaja.

Naiset,

800 m: Eveliina Määttänen, Espoon Tapiot.

1500 m: Nathalie Blomqvist, IK Falken (Pedersöre).

5000 m: Camilla Richardsson, Esbo IF.

Maraton: Alisa Vainio, Lappeenrannan Urheilu-Miehet.

100 m aj: Reetta Hurske, Tampereen Pyrintö.

400 m aj: Viivi Lehikoinen, Helsingfors IFK, Kristiina Halonen, Lappeenrannan Urheilu-Miehet.

20 km kävely: Enni Nurmi, Espoon Tapiot.

35 km kävely: Tiia Kuikka, Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Elisa Neuvonen, Lappeenrannan Urheilu-Miehet.

Korkeus: Ella Junnila, Tampereen Pyrintö, Heta Tuuri, Lahden Ahkera, Sini Lällä, Jyväskylän Kenttäurheilijat.

Seiväs: Wilma Murto, Salon Vilpas, Elina Lampela Oulun Pyrintö.

3-loikka: Kristiina Mäkelä Orimattilan Jymy, Senni Salminen Imatran Urheilijat.

Kiekko: Salla Sipponen, Keuruun Kisailijat.

Moukari: Silja Kosonen, Turun Urheiluliitto, Krista Tervo, Karhulan Katajaiset (Kotka).

Keihäs: Sanne Erkkola, Turun Urheiluliitto.