Suomi tasokkaalla joukkueella EM-joukkuekilpailuun juhannusviikonvaihteessa

Suomi osallistuu tasokkaalla joukkueella yleisurheilun EM-joukkuekilpailuun, joka kilpaillaan 23.–25. kesäkuuta Chorzowissa Puolassa.

Mukana ovat Euroopan mestarit seiväshyppääjä Wilma Murto, estejuoksija Topi Raitanen ja aituri Reetta Hurske sekä Hurskeen tapaan tällä kaudella Suomen ennätyksen juosseet aituri Viivi Lehikoinen ja kestävyysjuoksija Camilla Richardsson.

Joukkueessa ovat myös Paavo Nurmi Gamesissa tiistaina ennätyksensä juosseet puolimailerit Joonas Rinne ja Eveliina Määttänen sekä hyvävireiset 100 metrin juoksijat Lotta Kemppinen ja Samuli Samuelsson sekä heittäjät Oliver Helander, Aaron Kangas ja Silja Kosonen.

– Saamme liikkeelle erinomaisen joukkueen, kuten pitääkin. Luvassa on erittäin kovatasoinen kilpailu yleisurheilun eurooppalaisia huippumaita vastaan, sanoo joukkueenjohtaja Jani Tanskanen.

Miesten ja naisten yhteispisteet ratkaisevat

Yleisurheilun EM-joukkuekilpailu on osa Euroopan Games -monilajitapahtumaa, jossa on 29 eri urheilulajin urheilijoita. Eri puolella Puolaa toteutuvan tapahtuman järjestää Euroopan olympiakomiteoiden yhdistys (EOC). Euroopan kisat ovat 19 lajissa osa Pariisin 2024 olympialaisten karsintajärjestelmää. 12 lajissa kisoilla on Euroopan mestaruuskilpailujen status.

Suomen Olympiakomitean kisa- ja lajiohjelmien johtaja Leena Paavolainen kertoo, että Euroopan kisoilla on tärkeä tehtävä joukkueen toimintojen testaamisessa kohti Pariisin kesäolympialaisia.

– Huippu-urheiluyksikkö on uudistunut ja rakennamme uutta asiantuntijatiimiä kohti olympialaisia. Euroopan kisat on hyvä mahdollisuus testata tiimin toimivuutta ja toimintatapoja urheilijoiden tukena, Paavolainen sanoo.

Suomen yleisurheilujoukkue kilpailee Chorzowissa EM-joukkuekilpailun ykkösdivisioonassa, jossa ovat mukana myös Puola, Italia, Iso-Britannia, Saksa, Espanja, Ranska, Portugali, Tshekki, Hollanti, Sveitsi, Turkki, Ruotsi, Kreikka, Belgia ja Norja.

Kilpailussa kunkin joukkueen tulos on miesten ja naisten lajien yhteenlaskettu pistemäärä. Kussakin lajissa voittaja saa yhtä paljon pisteitä, kun kilpailussa on osallistuvia joukkueita. Toiseksi sijoittunut saa pisteen vähemmän ja samaa tapaan jatketaan siitä alaspäin. Ykkösdivisioonan kilpailun päätteeksi kolme heikointa joukkuetta putoaa kakkosdivisioonaan.

Erityissääntöjä käytössä kenttälajeissa

Yleisurheilussa EM-joukkuekilpailussa on käytössä erityissääntöjä: Pituushypyssä, kolmiloikassa ja muissa kenttälajeissa pois lukien korkeussuuntaiset hypyt kaikilla kilpailijoilla on kolme yritystä, jonka jälkeen 8 parasta jatkaa kilpailua 4. ja 5. kierrokselle. Kuudennella, eli viimeisellä kierroksella mukana on vain neljä parasta 5. kierroksen jälkeen.

Korkeus- ja seiväshypyssä kilpailua käydään yhtä aikaa kahdessa ryhmässä ja kilpailun tulos on kahden ryhmän yhdistetty tuloslista. Lisäksi kilpailijoille sallitaan vain neljä pudotusta koko kilpailun aikana. Neljän pudotuksen jälkeen voi jatkaa kilpailua vain jos on varmistanut voiton.

Juoksut 100–800 metrin matkoilla ja viesteissä kilpaillaan kahdessa erässä. Sen sijaan 1500 metriä, 5000 metriä ja 3000 metrin esteet juostaan yhdessä erässä. EM-joukkuekilpailun ohjelmassa on myös 4 x 400 metrin sekaviesti, jossa juostaan järjestyksessä mies-nainen-mies-nainen.

Yleisurheiluvalintoja/EM-joukkuekilpailu

Suomen joukkue yleisurheilun EM-joukkuekilpailussa Chorzowissa Puolassa 23.–25. kesäkuuta:

Miehet,

100 m: Samuli Samuelsson, Ikaalisten Urheilijat

200 m: Viljami Kaasalainen, Jyväskylän Kenttäurheilijat

400 m: Viljami Kaasalainen, Jyväskylän Kenttäurheilijat

800 m: Joonas Rinne, Saarijärven Pullistus

1500 m: Santtu Heikkinen, Lempäälän Kisa Yleisurheilu

5000 m: Eemil Helander, Jyväskylän Kenttäurheilijat

110 m aj: Elmo Lakka, Jyväskylän Kenttäurheilijat

400 m aj: Tuomas Lehtonen, Liedon Parma

3000 m ei: Topi Raitanen, Helsingin Kisa-Veikot

Korkeus: Daniel Kosonen, Tampereen Pyrintö

Seiväs: Juho Alasaari, Laihian Luja

Pituus: Kristian Pulli, Oulun Pyrintö

Kolmiloikka: Aaro Davidila, Lapin Lukko

Kuula: Nico Oksanen, Turun Urheiluliitto

Kiekko: Antti Pränni, Pudasjärven Urheilijat

Moukari: Aaron Kangas, Kankaanpään seudun Leisku

Keihäs: Oliver Helander, Oulun Pyrintö

4 x 100 m: Samuli Samuelsson Ikaalisten Urheilijat,  Riku Illukka Vantaan Salamat

Kaksi muuta viestijoukkueen urheilijaa ja kotiin jäävä varaedustaja nimetään 17.6. Kuortane Gamesin kilpailujen jälkeen seuraavista urheilijoista: Oskari Lehtonen Nurmijärven Yleisurheilu, Roope Saarinen Viipurin Urheilijat ja Santeri Örn Polvijärven Urheilijat.

Naiset,

100 m: Lotta Kemppinen, HIFK-friidrott

200 m: Aino Pulkkinen, Jyväskylän Kenttäurheilijat

400 m: Mette Baas, Joensuun Kataja

800 m: Eveliina Määttänen, Espoon Tapiot

1500 m: Nathalie Blomqvist, IK Falken

5000 m: Camilla Richardsson, Esbo IF

100 m aj: Reetta Hurske, Tampereen Pyrintö

400 m aj: Viivi Lehikoinen, HIFK-friidrott

3000 m ej: Nelli Nordlund, Lahden Ahkera

Korkeus: Ella Junnila, Tampereen Pyrintö

Seiväs: Wilma Murto, Salon Vilpas

Pituus: Jessica Kähärä, Mikkelin Kilpa-Veikot

Kolmiloikka: Kristiina Mäkelä, Orimattilan Jymy

Kuula: Eveliina Rouvali, Kuopion Reipas

Kiekko: Salla Sipponen, Tampereen Pyrintö

Moukari: Silja Kosonen, Turun Urheiluliitto

Keihäs: Anni-Linnea Alanen, Oulun Pyrintö

4 x 100 m: 1) Lotta Kemppinen HIFK-friidrott, Aino Pulkkinen Jyväskylän Kenttäurheilijat, Anna Pursiainen Espoon Tapiot, Anniina Kortetmaa Jyväskylän Kenttäurheilijat.

4 x 400 metrin sekaviesti: Viljami Kaasalainen Jyväskylän Kenttäurheilijat, Asseri Välimäki Noormarkun Nopsa, Mette Baas Joensuun Kataja, Viivi Lehikoinen, HIFK-friidrott.