Suomi seitsemäs Cluj-Napocassa – Etelätalolle taisteluvoitto – Helander kiri kolmanneksi – Naisten viestijoukkue onnistui

Suomi nousi maajoukkueiden EM-kilpailuiden ykkösliigassa toisena kilpailupäivänä yhdeksänneltä tilalta seitsemänneksi Cluj-Napocassa, Romaniassa.

Ruotsi oli pienimmällä mahdollisella puolen pisteen erolla kuudes ennen Suomea, mutta Norjan joukkueen Suomi jätti taakseen.

Superliigaan nousivat Tšekki ja Valko-Venäjä. Romania ja Viro putosivat Kakkosliigaan.

– Ruotsille häviäminen kirvelee aina … mutta maajoukkueen taso on mitattu ja tasapäisesti väännettiin vitossijastakin, vaikka seiskaksi päädyttiin!, kiteytti Suomen joukkueenjohtaja Tuomo Salonen.

– Kokonaispanos oli erittäin ilahduttava ja saatiin kovia kansainvälisiä kamppailuja. Monille tuli tärkeää kokemusta ja repullinen oppia; muutamille ennätyksiä ja tietysti hienot lajivoitot säväyttivät!

Etelätalon pokka piti – Lajivoitto Suomeen

Lassi Etelätalo oli yksi kolmesta sunnuntain suomalaisvoittajasta. Etelätalo heitti voiton kolmannellaan joka kantoi 79,20, nousi neljän parhaan heittäjän finaaliin ja voitti.

Etelätalon kaksi ensimmäistä heittoa kantoivat 69,21 ja 71,51.

– Alku oli vähän vaikea. Jalat olivat vähän väsyneet ja selkä jähmeä. Yritin ensin heittää rennosta vauhdista, mutta ei se toiminut. Kolmas oli sitten sellainen perusheitto. Oikeastaan siihen nähden, miltä heitto videolla näytti, 79 metriä oli aika hyvä tulos, Etelätalo tuumi.

Heittopaikan pinnoite oli osin epätasainen paikkausten takia, mutta se ei Etelätaloa häirinnnyt.

– Heitin sieltä oikealta puolelta. Se ei ollut ongelma, Etelätalo sanoi.

Etelätalo kilpailee seuraavaksi Vaasan olympiarankingkilpailussa juhannuksen jälkeen.

Helander hätyytteli 8 minuutin rajaa: ”Se oli minulle sopiva kilpailu”

Eemil Helander juoksi roiman ennätysparannuksen ja kolmannen sijan 3000 metrillä. Loppua kohden vauhdiltaan kiihtyneessä kilpailussa Helander paransi loppua kohden asemiaan ja tuli maaliin kauden kotimaisessa kärkiajassa 8.02,22. Hänen aiempi ennätyksensä oli 8.14,84.

– Se oli mukava kiihtyvävauhtinen kilpailu ja pääsin ohittamaan muita yksi kerrallaan. Toivoin sellaista omavauhtista kilpailua ja tämä oli juuri minulle sopiva juoksu, Helander sanoi.

Alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin kuntoaan tähtäävä Helander on kesän mittaan parantanut ennätyksiään 3000 metrin estejuoksussa aikaan 8.45,96 ja 5000 metrillä aikaan 14.02,30.

– Rajapyykit eivät ole vielä menneet, kun 5000 metrillä 14 minuutin ja 3000 metrillä 8 minuutin rajat ovat parin sekunnin päässä. Mutta tosi tyytyväinen olen tähän kilpailuun ja sijoitukseen, Helander sanoi.

Juoksun voitti Hollannin Mike Foppen ajalla 7.57,43.

Naisten 5000 metrillä Nina Chydenius juoksi parhaan 5000 metrin aikansa sitten vuoden 2013, jolloin hän juoksi ennätyksensä 16.37,14. Chydenius oli kilpailussa yhdestoista ajalla 16.45,69. Tšekkiä edustanut Kristiina Mäki oli toinen kauden kotimaisella kärkiajalla 15.52,94.

Senja Mäkitörmä oli naisten kuulantyönnön kuudes tuloksella 15,82. Ylivoimainen voittaja oli 18,50 työntänyt Turkin Emel Dereli.

– Ongelmat olivat tekniikassa, Mäkitörmä sanoi.

Naisten viestinelikko mainiossa vauhdissa

Amira Chokairy, Viivi Lehikoinen, Mette Baas ja Sara Kuivisto venyivät naisten 4×400 metrillä seitsemänneksi ajalla 3.34,42 ennen Norjaa ja Ruotsia. Chokairy juoksi avausosuuden 55,5:een ja kaikki kolme muuta juoksijamme lentävällä lähdöllä upeasti noin 53 sekuntiin. Nopeimman joukkueen Valko-Venäjän aika oli 3.28,14.

Suomen joukkueen aika on paras suomalaistulos 27 vuoteen. Nopeammin on viimeksi juossut vuoden 1994 Helsingin EM-kilpailuiden finaaliin selviytynyt kvartetti Aila Haikkonen, Heidi Suomi, Satu Jääskeläinen ja Sonja Finell.

– Ei ehkä irronnut ihan niin hyvin kuin odotin, mutta kellon mukaan se menikin hyvin, Kuivisto sanoi.

– Loppu tuli hyvin, mutta harmitti, kun siinä aiemmin oli edessä kaksi juoksijaa rinnakkain. Piti juosta heidän vauhtiaan. Ei voinut lähteä kiertämään, Baas sanoi.

Chokairy totesi olevansa ylpeä koko joukkueen suorituksesta.

– Juoksu tuntui hyvältä, Lehikoinen kiteytti.

Miesten 4×400 metrillä Erik Back, Tuomas Lehtonen, Christian Vänttinen ja Eljas Aalto sijoittuivat 11:nneksi ajalla 3.09,98. Back juoksi avausosuuden noin 47 sekuntiin. Lehtosen ja Vänttisen osuusaika oli noin 47½ sekuntia. Aalto kangistui aivan loppumetreillä, jolloin Viron Rasmus Mägi ohitti hänet.

Tšekki voitti ajalla 3.02,42. Hyvän ajan 3.02,49 juoksi myös Hollanti. Ruotsi nousi pitkän viestin ansiosta yhteispisteissä puoli pistettä Suomen edelle.