Suomen nuoret ottelivat kaksi maaotteluvoittoa: Kippari-Kangasniemi urakoi kaksi lajivoittoa – Pinja Kärhä rikkoi 70 metrin rajan – Elle Ceder triplavoittaja

Suomi eteni vahvasti voittoihin 17-vuotiaiden maaotteluissa. Suomi voitti poikien maaottelun pistein 126-96 ja tyttöjen maaottelun pistein 118-105.

Vahvat heittolajit olivat Suomen pistesaaliin yksi perusta toisena kilpailupäivänä.

Aatu Kangasniemi urakoi komean tuplavoiton nuorten maaotteluissa. Kangasniemi voitti samaan aikaan käynnissä olleet moukarinheiton ja kuulantyönnön mainioilla tuloksilla 76,63 ja 20,12.

Nuorten maajoukkueen kipparina toiminut Kangasniemi heitti ensimmäisen moukaria kolme kierrosta ja vaihtoi sitten kuularinkiin, jossa hän ehti työntää neljä kierrosta. Paras tulos syntyi viimeisellä kierroksella.

Paitsi omia voittojaan Kangasniemi pääsi juhlimaan myös lajiensa kaksoisvoittoja. Moukariringissä lauantaina kiekonheiton voittanut Mico Lampinen oli toinen ennätyksellään 76,15. Kuulantyönnössä Suomen kaksoisvoiton sinetöi Manu Kankaanniemi ennätyksellään 16,95. 17-vuotiaiden maaotteluissa kilpailtiin 5 kilon kuulalla ja moukarilla.

– Voitot olivat odotettuja, mutta piti sumplia aikataulujen kanssa, kun moukari ja kuula käytiin yhtä aikaa, Kangasniemi kertasi kiireisen päivän tapahtumia.

Kangasniemen ajatuksena oli heittää kaksi kierrosta moukaria ja rientää sen jälkeen kentän toiseen päähän kuulapaikalle. Aivan suunnitelma ei onnistunut.

– Eka heittoni moukarissa meni verkkoon. Toisella tein perussuorituksen, että saadaan pisteet kotiin. Kolmannella yritin sitten jonkinlaista tulosta. Kuulassa se sitten kostautui, kun jäi moukarifiilis päälle.

Kangasniemen toinen yritys moukarissa kantoi 73,35 ja kolmas 76,63.

– Harmittaa, sillä moukarissa ja kyllä kuulassakin on kulkenut viime aikoina hyvin, joten yksittäisissä kilpailuissa voisi tulla hyvää tulosta, Kangasniemi kertoi.

Kuulapaikalla Kangasniemellä oli ylimääräistä hässäkkää sormiteippauksen kanssa.

– Tähän saakka se on kelvannut kaikissa kisoissa, mutta nyt kuulan ruotsalaistuomari puuttui siihen. Onneksi kilpailujen ylituomarin mukaan se oli aivan sääntöjen mukainen.

Pinja Kärhä rikkoi 70 metriä ja nousi kaikkien aikojen kakkoseksi

Loistovireessä oli myös tyttöjen moukarinheiton voittanut Pinja Kärhä. Hän huipensi loistokautensa maaottelun lajivoittoon omalla ennätyksellään 70,38. Kärhä nousi ikäluokan Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi. Edellä on vain Silja Kosonen, jonka SE on 72,35.

Kärhän voittoheitto tuli kolmannella kierroksella ja toiseksi pisin heittokin kantoi 69,53. Kärhän aiempi ennätys oli 69,63, ja hän voitti kesällä lajinsa Mariborissa pidetyissä Nuorten kesäolympialaisissa.

– Heittopaikalla oli hyvä tunnelma, kisan jälkeen iloisuutta pursunut Kärhä kommentoi kilpailuaan.

Suomen kaksoisvoiton nuorten maaottelun moukarinheitossa varmisti 66,71 heittänyt Elisabet Kujanpää.

Joonas Kumpulainen johtaa ja Joonatan Venäläinen odotteli takana kisan voittoa ja omaa ennätystään.

Pojille kaksoisvoitto 800 metrillä

Poikien 800 metrillä suomalaiset taktikoivat kaksoisvoiton. Voittajaksi juoksi Joonatan Venäläinen, joka paranteli ennätystään kolmisen sekuntia aikaan 1.54,15. Joonas Kumpulainen jäi tällä kertaa Venäläistä vastaan kakkoseksi ajalla 1.54,22, mutta suurin huomio taisi hänellä kohdistua kisan kapellimestarina ja vauhdinpitäjänä toimimiseen.

Eilen Kumpulainen oli 1500 metrillä toinen ennätystään hipovalla ajalla 3.51,74. Aivan heikolle miehelle Kumpulainen ei hävinnyt, sillä voittaja Karl Ottfalk on painellut tänä kesänä jo ajan 3.44,57. Nyt maaottelussa ruotsalainen oli puolisen sekuntia edellä.

– Yksinkertaisesti hävisin paremmalleni, Kumpulainen muisteli eilistä juoksuaan rehdisti.

Enni Virjonen (vas.) ja Emmi Savenius juoksivat ennätyksiään 200 metrillä.

Virjonen jatkoi voittojaan sunnuntain 200 metrillä

Enni Virjonen otti eilen voiton 100 metrin aidoissa, sunnuntaina oli vuorossa voitto 200 metrillä. Se irtosi omalla ennätyksellä 24,32. Emmi Savenius oli kisa kolmas ennätystään sivuavalla ajalla 24,71.

Virjonen on monipuolinen lahjakkuus, ja myös moniottelut ovat hänellä vahvasti mukana. Onko lajivalinta jo tehty?

– Ei, ei vielä mitään tietoa, hämmentyneen iloinen Virjonen kertoi.

– Ottelun pohjalta jatkan ainakin vuoden pari eteenpäin. En osaa edes sanoa, mikä laji kiinnostaa minua eniten.

Takala aitoi ylivoimaiseen voittoon

Lauri Takala juoksi ylivoimaisen voiton poikin 300 metrin aidoissa hyvällä ajalla 37,56. Ruotsin Jakob Lennermark oli toinen ajalla 38,78 ja Suomen Aapo Mäkiniemi kolmas ajalla 39,35. Molempien ajat olivat omia ennätyksiä.

– Ihan hyvä juoksu ja aikaan olen tyytyväinen. Pääsin aitomaan tasaisesti jokaiselle aidalle. Ei tullut mitään hirveitä horjahduksia, rytmi pysyi hyvänä ja vauhdinjakokin oli hyvä. Tulin Kolme ekaa väliä 14 askeleella ja sitten vaihdoin 15 askeleen rytmiin, Takala tuumi.

Mila Heikkonen juoksi voittoon 300 metrin aidoissa, vaikka nilkka oli vahvasti teipattu eilisen pika-aitojen maaliintulon kuperkeikan jäljiltä.

Heikkonen ja Kastarinen juoksivat kaksoisvoiton

Mila Heikkonen ja Iida Kastarinen juoksivat 400 metrin aidoissa kaksoisvoiton. Heikkonen kiitti voittoon ajalla 43,11 ja Kastarinen oli toinen ennätyksellään 43,49.

– Vähän sipsutin, kun ei ole pitkään aikaan juossut näitä 300 metrin aitoja. Kolmosen aidat ovat aina kulkenut minulla, mutta nyt näitä ole tullut treenattua, kun näitä on viimeksi juostu hallissa.

Kastarisen aattokset olivat samanlaiset.

– Minullakin tuli ylimääräistä sipsutusta, mutta ihan hyvä juoksu, ja tuntuu tosi hyvältä, tämä on just sitä mitä lähdettiin hakemaan ja se saatiin, Kastarinen viittasi kaksoisvoittoon.

Elle Ceder voitti 1500 metriä ennätyksellään

Elle Ceder juoksi tyttöjen maaottelussa keskimatkojen kaksoismestariksi. Lauantaisen 800 metrin voiton jälkeen hän kiri voittoon 1500 metrille sunnuntaina ennätyksellään 4.32,85.

Kisan alku mentiin ruotsalaisten vauhdittamana, mutta Ceder kiri voittoon ja Alisa Emaldynova oli neljäs ennätyksellään 4.44,05.

– Juoksu meni niin kuin oletin. Läksin alusta siihen ruotsalaisten perään ja luotin loppukiriin. Ruotsalaiset tosin lähtivät hiljempää kuin oletin, joten alkuvauhti ei ollut liian kova. Juoksu tuntui ihan hyvältä ja kiri irtosi hyvin, Ceder sanoi.

– Verkassa vielä tuntui, että edellispäivän juoksu vähän painaa, muttei enää kilpailussa.

Ceder maaottelun triplavoittaja

Poikien 3000 metrin kävelyssä Joel Peltonen ja Oskari Matila veivät kaksoisvoiton ajoin 14.10,06 ja 14.12,24. Tyttöjen maaottelussa kaksoisvoiton kävelivät Iiris Airaksinen ja Heidi Vakkilainen. Voittoaika oli 14.57,88.

Aikaisemmin jo 800 ja 1500 metriä voittanut Elle Ceder urakoi Suomen 4×400 metrin viestijoukkueen ankkurina triplavoittajaksi. Suomen joukkueen aika oli 3.46,20 ja näin Suomi voitti tyttöjen maaottelun pistein 118-105!

Suomen poikajoukkue kärsi tappion pitkässä viestissä ajallaan 3.17,13. Tämänvuotisessa poikien maaottelussa Suomi oli kuitenkin murskaavasti Ruotsia parempi 30 pisteen erolla.