Suomesta Tokion olympiamaratonille ja Pariisin EM-kilpailuiden puolimaratonille

Tokion olympiakisojen yleisurheilukilpailut järjestetään elokuun alussa kymmenen päivän aikana 31.7. – 9.8. ja Pariisin EM-kilpailut elokuun lopussa kuuden päivän aikana 25.-30.8. Suomen maantiejuoksijoista usea tähtää jompaankumpaan tai molempiin.

– Meillä on ainakin viisi maratoonaria, joilla on realistinen mahdollisuus olympiapaikkaan. Varsinkin naisten sarjassa on paljon ehdokkaita, arvioi Suomen Urheiluliiton kestävyysjuoksuvalmentaja Rami Virlander.

Virlander nostaa esiin, että olympiamaratonin tulosrajat ovat erittäin kovat, mutta noin puolet kilpailijoista valitaan rankingin perusteella, yhteensä 80 juoksijaa:

– Tässä vaiheessa ollaan arvioiden varassa mihin rankingsijoitusten perusteella vaadittava tulostaso asettuu, kun lopulta olympiakisoihin eri maista valittavat urheilijat seulotaan. Juoksijoiltamme tarvittaneen vielä lisänäyttöjä ja todennäköisesti viimeisiä rankingpaikkoja jännitetään vielä kisojen kynnyksellä.

Pariisissa matkana on lyhyempi puolimaraton. Siksi maratoonareiden lisäksi myös ratajuoksijoita saattaa havitella Pariisin kaduille.

– Puolimaratonit ovat EM-kilpailujen päätöspäivänä, jolloin juostaan myös naisten 10000 metriä. Naisten estejuoksun finaali on jo kaksi päivää aiemmin, mikä antaa mahdollisuuden myös estejuoksijoiden harkita puolikasta, Virlander pohtii.

 

Nummela juoksi kauden kärkiajan Málagassa

Helsingin Kisa-Veikkojen Aki Nummela ja Helsingin Jyryn Katarina Skräddar onnistuivat sunnuntaina Málagan maratonilla. Nummela oli seitsemäs parhaana eurooppalaisena kauden kotimaisella kärkiajalla 2.18.33 ja yhdeksän minuuttia ennätystään parantanut Skräddar naisten sarjan viides ajalla 2.41.31.

Skräddarin aika oli vain kymmenen sekuntia hitaampi, kuin samana päivänä Pisan maratonilla toiseksi juosseella Annemari Kiekaralla.

Miesten maratonilla kukaan muu kuin Nummela ei tänä vuonna ole juossut alle 2.20. Suomen ja Unkarin kaksoiskansalainen Tommi Hytönen juoksi lokakuun lopulla Frankfurtissa 2.21.50. Kotimaassa kaikki yksitoista tämän vuoden maantiejuoksuaan voittanut Ole Halonen on parhaimmillaan juossut 2.24.26.

Miesten puolimaratonilla kauden kotimainen kärkitulos on 1.07.09, minkä juoksi Joensuun Katajan Arttu Vattulainen jo alkuvuodesta helmikuisella Napolin puolimaratonilla.

Samalle minuuttiluvulle Vattulaisen kanssa juoksivat huhtikuisen puolimaratonin SM-kilpailun kärkikvartetti Hannu Granberg, Jaakko Nieminen, Aki Nummela ja Eero Saleva. Lisäksi 1.08 alitti Matti Rauma syyskuussa Kööpenhaminassa.

 

Naisten maratonilla ikä on vain numero

Maratonin tämän vuoden tilastotuloksiin vaikuttaa kielteisesti, että parhaat urheilijamme juoksivat maratonin Dohan MM-kilpailuissa, missä Anne-Mari Hyryläinen sijoittui 19:nneksi ja Alisa Vainio 26:nneksi. Kuitenkin ääriolosuhteissa ajat jäivät silloin hyvin paljon hitaammiksi, kuin mihin he muutoin kykenisivät.

41-vuotias Hyryläinen juoksi kauden kotimaisen kärkiajan 2.35.04 jo huhtikuussa Hampurin maratonilla. Siellä vain seitsemän sekuntia hänelle hävisi ahvenanmaalainen Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalainen Johanna Bäcklund, joka kuitenkin edusti Dohassa nykyistä kotimaataan Ruotsia.

Maratonin vuositilaston kolmonen on Hyryläistä vuoden vanhempi Annemari Kiekara (o.s. Sandell) ja vuositilaston viitonen vielä Kiekaraakin neljä vuotta vanhempi Laura Manninen. Kiekara on entinen maastojuoksun Euroopan mestari ja Manninen on juossut maratonilla maailman halliennätyksen.

Puolimaratonin Hyryläinen on tänä vuonna juossut Arabiemiirikunnissa 1.13.40, Kiekara Espanjan Baskimaalla 1.15.55 ja Skräddar puolimaratonin SM-kilpailuissa Hyryläisen jälkeen toisena 1.16.12.

Dohan MM-edustajamme Hyryläinen ja Vainio juoksevat seuraavaksi Dubain maratonin tammikuussa.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)