Suomen yleisurheilunuoret supermenestykseen Espoossa – Kantomäki: ”Urheilijat saivat voimia joukkuekavereiden onnistumisista”

Suomen alle 23-vuotisten yleisurheilun EM-kisajoukkue yltyi unelmasaavutukseen kotikisoissa Espoon Leppävaarassa. Mitalisaldo oli isompi, mitä monet osasivat etukäteen odottaa, mutta Suomen EM-joukkueen johtajalle Eeva Kantomäelle se ei ollut yllätys.

Menestyksen mahdollisti Kantomäen mielestä kaksi asiaa:

– Menestyksen suurin tekijä on ollut urheilijan oma arki. Kuinka hänen harjoittelunsa, valmennus, tukitiimi ja olosuhteet toteutuvat kotona. Hyvää terveyttä unohtamatta.

– Kuinka se sitten realisoituu arvokisoissa, siihen vaikuttaa joukkueen ilmapiiri ja mikä on urheilijan olo kilpailutilanteessa, Kantomäki kertoi.

10 mitalin saalis

Mitalisijoja suomalaisurheilijat saavuttivat 10, joista kolme kultaista. Pistesijoja kertyi 13.

Euroopan mestareiksi nousivat moukarinheittäjä Silja Kosonen, seitsenottelija Saga Vanninen ja kisojen päätöspäivänä seiväshypyssä kultaa ottanut Juho Alasaari.

Hopealle kirivät Eemil Helander 5000 metrillä, keihäänheittäjä Topias Laine sekä Veera Mattila 800 metrillä. Pronssia saavuttivat Jerry Jokinen 20 kilometrin kävelyssä, Jessica Kähärä kolmiloikassa ja Emilia Kangas kuulantyönnössä.

Kokonaisuutena Suomen 72 urheilijan joukkueen suorituskyky oli korkea koko kisojen ajan, ja pahoja pettymyksiä koettiin joukkueen suureen kokoon nähden vähän.

Kantomäki: ”Silloin vain kaikki onnistui”

– Jerry Jokisen mitali keskiviikon kävelykilpailussa oli kuin ketsuppipullon avaus. Menestys lähti vyörymään lumipallon tavoin, Kantomäki muisteli kisojen avauspäivää.

– Perjantain kilpailupäivä oli sitten käsittämätön, tuli jopa epätodellinen tunne. Silloin kaikki vaan onnistui. Urheilijat kertoivat, että he saivat kentällä voimia joukkuekavereiden onnistumisista, Kantomäki muisteli Suomen viiden mitalin päivää.

Kantomäki korosti joukkueensa rentoa ilmapiiriä. Hermoilua ei esiintynyt, vaan jännitys oli positiivista.

– Monet urheilijat ovat kasvaneet henkisessä mielentilassaan juniorivuosiensa aikana, Kantomäki kertoi.

Suomen Urheiluliitto on pitänyt joukkueen johdon samana ikäluokan mukana eri arvokisoissa.

– Se on luonut turvallista tunnelmaa, kun mukana on tuttuja henkilöitä johdossa, valmennuksessa ja huollossa, eikä kasvot ole jatkuvasti vaihtuneet. Esimerkiksi psyykkinen valmennus on ollut tämän joukkueen mukana jo viisi vuotta. Valmennusjärjestelmämme on yrittänyt varmistaa, että urheilijan kotona tehty työ mahdollistuu kilpailussa, Kantomäki kertoi.

Mutta kuka oli kisojen suurin suomalaisyllätys?

– Minulle kukaan mitalisteista ei yllättänyt. Monet pitivät Veera Mattilan 800 metrin hopeamitalia yllätyksenä, mutta minulle se ei ollut sitä, kun näin hänen valmistautumistaan kilpailuun, Kantomäki kertoi innostuneena.

 

Mestaruudet

Silja Kosonen, moukari

Saga Vanninen, seitsenottelu

Juho Alasaari, seiväshyppy

EM-hopeaa

Eemil Helander, 5000 m, Topias Laine, keihäs, Veera Mattila, 800 m

EM-pronssia

Jerry Jokinen, 20 km, Jessica Kähärä, kolmiloikka, Emilia Kangas, kuula, Anni-Linnea Alanen, keihäs

 

Pistesijat mitalien ulkopuolella:

Neljäs sija

Janne Läspä, keihäs, Arttu Mattila, korkeus, Venla Pulkkanen, korkeus

Viides sija

Nathalie Blomqvist, 1500 m, Emilia Karell, keihäs

Kuudes sija

Silja Andersson, seiväs, Aada Koppeli, moukari, Aleksi Yli-Mannila, keihäs, Katriina Wright, 400 m, naisten 4×400 m

Seitsemäs sija

Heta Veikkola, 20 km kävely

Kahdeksas sija

Ilona Mononen, 5000 m, Antti Pränni, kiekko, Aada Aho, 400 m aidat

Suomi saavutti finaalipaikat myös miesten ja naisten 4 x 100 metrin viesteissä, mutta naisten juoksu päättyi vaihtorikkoon viimeisessä vaihdossa ja hylkäykseen ja miesten ankkurijuoksijan loukkaantumiseen.