Suomen Yleisurheiluarkisto palaa Suomen urheilun kultakauteen

Kuvassa vasemmalta Risto Karasmaa, Mikko Malmivuo, Jori Komulainen, Jari Hakalax, Juhani Jalava, Pekka Paakkanen, Erkki Kiilunen, Mikko Nieminen, Pirjo Ailanto ja Jukka Moisio. (Kuvaaja: Kari Ahonen.)

Vuonna 2004 perustetun Suomen Yleisurheiluarkiston kevätkokous järjestettiin Kalevan kisojen yhteydessä Paavo Nurmen stadionilla.

Koronapandemian seurauksena kevätkokous järjestettiin kolmatta kuukautta aiottua myöhemmin maan hallituksen yleishyödyllisille yhteisöille myöntämällä poikkeusluvalla.

Puheenjohtaja Mikko Nieminen Porvoosta kertoi, että vuonna 2015 suoritettu kiinteistöhankinta on vakauttanut yhdistyksen toimintaa ja arvioi tulevaisuudennäkymiä seuraavasti:

– Viime vuodet olemme olleet maailman johtava historiallisten yleisurheilutilastojen julkaisija. Kansalliskirjaston Historiallisen Sanomalehtikirjaston laajentumisen myötä aiomme tulevaisuudessa keskittyä myös Suomen urheilun kultakauteen 1920-luvulla, Nieminen kertoi.

Suomen Yleisurheiluarkisto -yhdistyksen viime vuoden tase oli 95.162,- ja viime vuoden tulos oli 4.439,- voitollinen.

Yhdistyksen seuraava julkaisu käsittelee ajanjaksoa yli 200 vuotta sitten ja sisältää ensi kerran julkaistavat yleisurheilun laajat ja yksityiskohtaiset maailmantilastot vuosilta 1800 – 1848. Se on samalla kolmas osa Ari Törmän toimittamasta kansainvälisestä julkaisusarjasta Athletics in the 19th Century.

Yhdistyksen kaikkia julkaisuja voi tilata oheisesta osoitteesta. Yleisurheiluarkiston kaksoiskappalekokoelmia on myös luetteloitu antikvaarista myyntiä varten. Jos olet kiinnostunut esimerkiksi SUL:n tai ATFS:n kotimaisista tai kansainvälisistä yleisurheilun vuosikirjoista, eri maiden juoksu- ja yleisurheilulehtien vuosikerroista tai uusimmasta yleisurheilukirjallisuudesta, niin lähetämme sinulle tarjousluettelon. – Sähköposti: mikko.nieminen@DLC.fi