Suomen Yleisurheiluarkisto kokoontui omissa tiloissa

Suomen Yleisurheiluarkisto kokoontui omissa tiloissa

Suomen Yleisurheiluarkiston (SYUA) kevätkokouksessa sunnuntaina 29.5. yhdistyksen omissa arkistotiloisissa Littoisten verkatehtaalla hyväksyttiin yhdistyksen viime vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus. Kulunut vuosi 2015 oli yhdistyksen toiminnassa historiallinen.

– Virtaa riittää. Uskon että olemme ainoa maa maailmassa, missä yleisurheiluinnostus on niin suurta, että omalla talkootyöllä tällainen projekti on polkaistu pystyyn ja nyt on edetty jo omiin toimitiloihin asti, iloitsee yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Nieminen Porvoosta.

– Täksi vuodeksi yhdistyksen hallitusta nuorennettiin reippaasti nostamalla jäseniksi kaksi nuoren polven tekijää Jori Komulainen ja Jukka Moisio. Vanhat aidot asiat kiinnostavat kaikenikäisiä.

SYUA:n 12:s toimintavuosi 2015 oli historiallisesti merkittävä. Yhdistys hankki oman 128 m² kaksikerroksisen kiinteistön ja muutti uusiin omiin toimitiloihin. Taloudellinen perusta on rakennettu jäsenkunnan aktiivisella vapaaehtoistyöllä. Vuonna 2015 keskeiset toimialat olivat arkisto-, tutkimus- ja julkaisutoimi.

Yhdistykselle tarjoutui tilaisuus hankkia toimintaansa soveltuva kiinteistö, joka takaa arkistotilojen riittävyyden pitkälle tulevaisuuteen ja antaa aiempaa paremmat mahdollisuudet tilojen tehokkaalle käytölle. Kiinteistön osoite on Verkaranta 2 H, 20660 Littoinen. Uusiin tiloihin asennettiin myös tuikitarpeellinen varastovaunusto.

Erityisesti ulkomaista lehdistöä täydennettiin vuoden 2015 aikana hyvin suurilla talletuksilla, joiden vanhin osa on jo 1800-luvulta. Aivan uusimmasta materiaalista Suomen Urheiluliiton vuosien 2000-2014 nettisivujen digitaalinen talletus työllisti sekin runsaasti. Arkisto on ollut myös avoinna yleisölle viime vuoden lopulta alkaen.

Ari Törmän johtama työryhmä valmisti jo 17. osan laajaa historiallisten maailmantilastojen kirjasarjaa. Työssä on ensimmäisenä maailmassa systemaattisesti tähän tarkoitukseen käytetty digitaalisia sanomalehtiarkistoja. Aiemmin tutkimattomia kirjallisia aikalaislähteitä on tuhansittain noin sadan vuoden ajanjaksolta 1820-1920-luvuilta.

– Julkaisutoimintaa monipuolistetaan entisestään. Painotamme tänä vuonna ja tulevaisuudessa myös kotimaisen ja paikallishistorian osuutta. Innokkaita amatööritutkijoita ja -kirjailijoita on Suomi täynnä ja yhteistyö SYUA:n piirissä on innostavaa. Sanotaanko niin, että tällaisessa bändissä on mukava soittaa, puheenjohtaja Mikko Nieminen kuvaa yhdistyksen nykytunnelmat.
 

Lisätietoja SYUA:n toiminnasta ja sen laatimista julkaisuista:

Mikko Nieminen, pj.

mikko.nieminen@dlc.fi

Puhelin: 019 – 545 115