Suomen veteraanijoukkue voitti 27 maailmanmestaruutta – Kirsti Viitanen ylsi seitsemään kultamitaliin!

Kansainvälisen veteraaniurheiluliiton (WMA) hallimestaruuskilpailuissa Suomen joukkue voitti yhteensä 27 kultamitalia Toruńissa, Puolassa. Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoiden Kirsti Viitanen voitti 80-vuotiaiden naisten ikäluokassa peräti seitsemän maailmanmestaruutta.

Viitanen voitti kaikki viisi heittolajia kuulantyönnön, kiekonheiton, painonheiton, moukarinheiton ja keihäänheiton. Heittolajien lisäksi Viitanen voitti myös seiväshypyn ja kolmiloikan. Moukari lensi 80-vuotiaiden Suomen ennätykseen 30,60 ja SE parani myös kolmiloikassa ja painonheitossa.

Suomen joukkueen vanhin urheilija Perniön Urheilijoiden Lauri Helle voitti 95-vuotiaiden miesten ikäluokassa yhä viisi kultamitalia. Helle oli maailman paras kaikissa viidessä heittolajissa. Hän täyttää Vapun päivänä jo 98 vuotta.

Limingan Niitto-Miesten Jukka Kauppila (kuvassa) voitti kolme kultamitalia. Hänestä tuli maailman paras 65-vuotias juoksija 3000 metrin ratajuoksussa ikäluokkansa SE:llä 10.14,37, 8 kilometrin maantiejuoksussa ja maantiejuoksijanakin puolimaratonilla, jonka voittoaika 1.21.37 on sekin Suomen ennätys.

Paulus Makkonen rikkoi maailmanennätyksen

Suomen joukkueen yllättäjä oli tamperelaisen Kunto-Pirkkojen Paulus Makkonen. Hän voitti kolme 85-vuotiaiden maailmanmestaruutta 60 metrin aitajuoksussa, seiväshypyssä ja viisiottelussa. Viisiottelun 2836 pistettä on 85-vuotiaiden maailmanennätys. Aitajuoksussa Makkonen paransi kahdesti Suomen ennätystä.

Pitkät heittolajit suoritettiin urheiluhallin ulkopuolella. Kahteen kultamitaliin ylsi Helsingin Kisa-Veikkojen Erja Rinne 60-vuotiaiden naisten sekä moukarinheitossa että painonheitossa. Rinteen seuratoveri Varpu Holmberg voitti 80-vuotiaiden naisten viisiottelun.

Keihäänheitossa Suomi voitti kolme kultaa. 70-vuotiaiden naisten maailmanmestari on Virtain Urheilijoiden Riitta Rajamäki ja 60-vuotiaiden miesten Lappeenrannan Urheilu-Miehien Jarmo Viskari. Helsingin Kisa-Veikkojen Tommi Huotilainen ja Kuortaneen Kunnon Timo Tikka veivät 55-vuotiaiden miesten kaksoisvoiton.

Helsingin Kisa-Veikkojen Ari Aartola voitti 70-vuotiaiden miesten kolmiloikan tuloksella 10,05, Varpaisjärven Vireen Liisa Mäkitörmä 65-vuotiaiden naisten kuulantyönnön tuloksella 10,19 ja Vasa Iddrottssällskapin Kirsi Spoof-Tuomi 55-vuotiaiden naisten moukarinheiton tuloksella 40,48.

Suomen ennätystä paransivat lisäksi 85-vuotiaiden miesten painonheiton hopeamitalisti Aulis Savola Lappajärven Veikoista, 55-vuotiaiden naisten 60 metrin aitajuoksun hopeamitalisti Elisa Valtanen Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoista ja 65-vuotiaiden miesten 800 metrillä neljänneksi juossut Hämeenlinnan Kisan Viljo Kirjavainen.

Saksa ja Puola parhaat maat – Suomi voitti yhteensä 59 mitalia

Järjestävä maa Puola oli paras maiden välisessä kultamitalitilastossa voitettuaan 83 maailmanmestaruutta. Saksan joukkue ylsi 74 kultamitaliin.

Kaikki mitalit yhteen laskien Saksa kokosi suurimman määrän yhteensä 234 mitalia. Puolan mitalimäärä oli 202.

Suomi sijoittui parhaana Pohjoismaana kultamitalitilaston kahdeksanneksi ja kaikki mitalit yhteen laskien mitalistilaston yhdeksänneksi. Suomen joukkueen saalis oli 27 kultaista, 18 hopeista ja 14 pronssista mitalia.

Ruotsia edustanut Sara Wiss Maarianhaminan IFK:sta oli maailman nopein 35-vuotias nainen sekä 60 metrin että 200 metrin pikapyrähdyksissä. 60 metriä taittui 7,62 ja 200 metriä jyrkällä halliradalla 25,15.

Kultamitalitilasto:

1) Puola 83, 2) Saksa 74, 3) Yhdysvallat 56, 4) Britannia 49, 5) Espanja 37, 6) Italia 33, 7) Irlanti 28, 8) Suomi 27, 9) Ranska 26, 10) Ruotsi 22 … 13) Norja 9, 17) Viro 7, 18) Tanska 7, 19) Liettua 6, 24) Latvia 4. – Yhteensä 45 maata voitti kultamitaleja.

Mitalitilasto:

1) Saksa 234 (74 kultaa + 73 hopeaa + 87 pronssia), 2) Puola 202 (83 + 67 + 52), 3) Britannia 156 (49 + 49 + 58), 4) Yhdysvallat 151 (56 + 57 + 38), 5) Espanja 115 (37 + 40 + 38), 6) Ranska 84 (26 + 24 + 34), 7) Italia 75 (33 + 23 + 19), 8) Irlanti 75 (28 + 23 + 24), 9) Suomi 59 (27 + 18 + 14), 10) Ruotsi 58 (22 + 22 + 14), 11) Norja 33 (9 + 14 + 10) … 18) Latvia 21 (4 + 10 + 7), 19) Viro 15 (7 + 5 + 3), 21) Tanska 14 (7 + 3 +4), 23) Liettua 13 (6 + 4 +3). – Yhteensä 58 maata voitti mitaleja.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)