Suomen Urheiluliitto veturiksi eurooppalaiseen Erasmus+Sport -yhteistyöhön

Suomen Urheiluliitto (SUL) rakentaa Tanskan yleisurheiluliiton, portugalilaisen Juventude Vidigalense ja ruotsalaisen Göteborgs Friidrottsförbund yleisurheiluseurojen kanssa yhteistyöverkoston, jonka tavoitteena on löytää uusia malleja tehdä yhteistyötä suomalaisten huippuseurojen kanssa.

Euroopan unionin rahoittama ja SUL:n koordinoima pilottihanke alkaa tammikuussa 2021. Euroopan yleisurheiluliitto (EA) on ollut aktiivinen hanketoimija, mutta SUL on ainoa kansallinen yleisurheilun lajiliitto, joka toimii hankeveturina.

– Me olemme miettineet kauan aktivoitumista kansainvälisiin hankkeisiin. Nyt päätimme lähteä mukaan ja heti natsasi. Hienoa saada kumppanuushankkeessa kontaktia, miten seuratoimintaa muualla toteutetaan, sanoo SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto.

– Projektin kautta voidaan vaihtaa ajatuksia muiden toimijoiden kanssa ja päästä vähitellen rakentamaan eurooppalaisten huippuseurojen verkostoa.

Uudet hankkeet niveltyvät Aallon mukaan erinomaisesti nykyiseen perustoimintaan.

– Tässä ei rakenneta mitään sirkustemppuja, vaan haetaan maanosan parhaita, uusia ja innovatiivisia käytäntöjä. Uskon, että uudenlaisen toiminnan avulla saadaan lisää innostusta seuratoimintaan ja voidaan ruokkia intohimoa tekemiseen.

Hanke tuo lisäresurssia ja boostia

Opetushallituksessa toimivan Erasmus+ kansallisen toimiston vastaava asiantuntija Terhi Liintola on iloinen, että Suomen Urheiluliitto on lähtenyt mukaan Erasmus+ -kumppanuushankkeeseen

– Mahtavaa, että SUL oivalsi hankkeen työkaluksi liiton ja seurojen yhteistyön vahvistamiseksi. Hanke on oivallisesti rakennettu osaltaan tukemaan jo liiton olemassa olevaa strategiaa. Se osaltaan vahvistaa sitä ja tuo lisäresurssia ja boostia, sanoo Liintola.

– Suomalaisia koordinoivia hankkeita on yhteensä 16 ja suomalaisia partnereita on mukana yli 100 hankkeessa. Suomalaiset ovat lähteneet ennakkoluulottomasti mukaan verkostoitumaan, vaihtamaan käytäntöjä ja sitä kautta jalkauttamaan eurooppalaista liikunta- ja urheilupolitiikkaa.

Uusi ohjelmakausi on jo ovella

Liintola muistuttaa, että seuraava ohjelmakausi on jo ovella.

– Toivottavasti suomalaiset toimijat innostuvat ja hyödyntävät Erasmus+ ohjelman mahdollisuuksia laajemmalla rintamalla. Tällä hankekaudella 2014-2020 meillä on vain kahden muun urheilujärjestön johtamat hankkeet. Hankkeet ovat erinomainen verkostoitumisen väline, eikä pidä aliarvioida niiden hyödyntämisestä myös vaikuttamiseen ja suomalaisen liikunta- ja urheilusektorin osaamisen esiin tuomiseen, Liintola sanoo.

Suomen Urheiluliiton 18 kuukautta kestävä hanke saa rahoituksen Erasmus+ Sport -ohjelmasta. Yhteiseurooppalaista rahoitusta tavoitteli tänä vuonna 1142 hakemusta, josta rahoituksen sai 315 hanketta. Erasmus+ Sport on Euroopan unionin ainoa liikuntaan ja urheiluun keskittyvä ohjelma. Hankkeen suuruus on noin 60 000 euroa.

Erasmus+ Sport, siis mistä on kysymys?

– Se on Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheilualan rahoitusohjelma, josta tuetaan näiden alojen yhteistyötä Euroopassa.

Mihin tukea voi saada liikunnassa ja urheilussa?

– Tukea voi saada eurooppalaisiin yhteistyöhankkeisiin ja voittoa tavoittelemattomiin eurooppalaisiin urheilutapahtumiin. Hankkeissa vaihdetaan hyviä käytäntöä, pilotoidaan ja mallinnetaan ratkaisuja toimialan hyödyksi.

Erasmus+ Sport -ohjelmasta löytyy lisätietoa Opetushallituksen sivuilta

Lisätietoja:

Harri Aalto,
toimitusjohtaja,
Suomen Urheiluliitto
p. 040 823 4200
harri.aalto@sul.fi