Suomen naiset ylivoimaisia Uumajassa

Suomen naiset ylivoimaisia Uumajassa

Suomen naisjuniorit jyräsivät lopulta ylivoimaiseen voittoon pohjoismaisessa nelimaaottelussa Ruotsin Uumajassa. Avauspäivän jälkeinen reilun kymmenen pisteen johto repesi lopulta lähes 25 pisteeseen Suomen voittopisteiden ollessa 201. Norja oli toinen 176,5 ja Ruotsi kolmas 164 pisteellä.

Miehissä Norja piti lauantaina hankkimansa reilun etumatkansa ja voitti 198 pisteellä. Ruotsi oli toinen 183,5 pisteen saalillaan Suomen sijoittuessa kolmanneksi 177 pisteellä.

Islannin ja Tanskan yhdistelmäjoukkue oli molemmissa maaotteluissa neljäs.

Mikäli olisi laskettu yhteen sekä miesten että naisten pisteet, olisi Suomi voittanut kokonaisottelun 3,5 pisteen erolla ennen Norjaa.

Tuuli toisen kisapäivän kiusana

Toista kilpailupäivää haittasi erittäin kovaksi puuskissa yltynyt tuuli, mikä teki myös kelin arktisen kylmäksi auringon pysyessä sitkeästi pilvien takana.

– Esimerkiksi Elina Lampelan voittotulos 415 seipäässä tähän keliin oli loistava. Oli ihme, että noinkin hyvin pystyivät urheilijat suoriutumaan, Suomen joukkueenjohtaja Hannu Hämäläinen totesi.

Hämäläisen mukaan naisten voitto oli odotettu miesten ottelun ollessa etukäteen tasainen.

– Ennakoimmekin, että voitetaan naisissa ja tosi hyviä onnistumisia saatiin paljon. Miehissä olisi toisena päivänä vaadittu hurjasti venymistä. Hyvällä spiritillä oteltiin tänä viikonloppuna, Hämäläinen antoi tunnustusta.

Toinen kisapäivä oli miestenkin osalta positiivinen. Kolmiloikassa tuli kaksoisvoitto ja myös 4×400 metrin viesti kääntyi miehille naisten tavoin.

Lampela palaamassa ennätystasolleen

Suomi otti viikonlopun kaikki kolme kaksoisvoittoa sunnuntaina. Yksi niistä tuli naisten seipäässä Elina Lampelan siis voittaessa ja Laura Ollikaisen varmistaessa Suomelle täydet pisteet lukemin 390.

Lampela taivutti jo talvella 2015 silloiset 17- ja 19-vuotiaiden SE-lukemat 432, mutta tuon jälkeen on ollut hankalampaa.

Oulun Pyrinnön hyppääjä on tänä kesänä alkanut löytää jälleen vanhaa virettään ja hyppäsi seiväshyppyyn äärimmäisen haastavissa oloissa sentin päähän ulkorataennätyksestään.

– Itseluottamuksen kanssa on ollut ongelmia. Nytkin alkukesä oli huono, mutta suuntaus on nyt viime kisoissa ollut parempi. Tänään hain uutta kisaennätystä 427 ja tuntui että olisi voinut olla mahdollisuuksia mennäkin, Lampela kertasi.

Toiseksi hypännyt Ollikainen ei ollut tyytyväinen hyppyihinsä.

– Kaksoisvoittoa toki haettiin, mutta omalta kohdaltani en ole tyytyväinen. Koko kesä on ollut vaikea, eikä tulokset ole olleet toivottuja, Varkauden Kenttä-Veikkojen hyppääjä harmitteli.

Naisten toinen kaksoisvoitto esteistä

3000 metrin esteistä tuli naisten toinen kaksoisvoitto Astrid Snällin voitettua ja Aino Kuljukan sijoituttua toiseksi.

Snäll jätti 900 metriä ennen maalia siihen saakka vauhtia pitäneen norjalaisjuoksijan ja irtosi selkeään lajivoittoon ennätyksellään 10.21,07.

– Toivoin, ettei itse tarvitsisi vetämään lähteä. Takasuoralla tuntui kuin olisi seinään juossut, Forssan Salamien Snäll huokaisi.

Niinikään ennätyksensä 10.34,41 juossut Kuljukka oli yllättynyt kakkossijastaan.

– Katsottiin lähtölistaa ja siellä oli kovia sileän tuloksia sekä 2000 metrin esteiden aikoja muilla, joten oletettiin, että vastus olisi ollut kovempi, Lahden Ahkeraa seuratasolla edustava Kuljukka ihmetteli.

Miesten esteissä Lahden Ahkeran Wilho Hautala haastoi hidasvauhtisessa taktiikkakisassa ennakkoluulottomasti itseään tilastotuloksiltaan kovempia. Hautala oli lopulta kolmas ajalla 9.53,66.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden lauantaina jo 5000 metriä juossut Otto Kaario oli viides tuloksella 10.06,86.

Alingue ja Tiekso kolmiloikan parhaat

Miesten viikonlopun ainoa suomalainen kaksoisvoitto nähtiin kolmiloikkapaikalla.

Lauantaina pituuden nimiinsä vienyt Iikka Alingue kuittasi toisen voittonsa myötätuulituloksella 15,21 Antti Tiekson säestäessä lukemin 15,13.

Alinguelle tuulitulokset alkavat käymään tutuiksi, sillä aiemmin kesällä Janakkalan Janan hyppääjä loikki kahdesti 15,37, seitsemän senttiä yli EM-rajan, mutta tuulta oli molemmissa hypyissä liikaa, toisella kertaa vieläpä 2,1 metriä sekunnissa.

– Antti heitti ekalla haasteen, ja tänään piti hypätä hyvin voittaakseen. Tuulet meni välillä ihan minne sattuu, ja viidennessä hypyssäni oli myötätuulta 8,4 metriä sekunnissa. Joutui vähän sipsuttamaan, Alingue veisteli.

Turun Weikkojen Tiekso paransi ennätystään 28 senttiä.

– Vihdoin meni 15 metriä ja saatiin kaksoisvoitto. Ei haittaa vaikka voitto meni viimeisellä kierroksella, kun Iikka oli se, joka voitti, Tiekso iloitsi.

Korkeudessa Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Julius Kuusela ponnisti 201, jolla heltisi PM-pronssia. Oriveden Ponnistuksen Jussi Lepistö otti nelostilan tuloksella 199.

Naisten pituudessa Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Saara Hakanen oli viides ja Kokkolan Veikkojen Henriikka Parpala seitsemäs tuloksin 5,69 ja 5,59.

Teijula tuuletti kahta voittoa

Markus Teijula sai tuulettaa sunnuntaina kahta voittoa. 800 metrin ykkössija oli odotettu, mutta 4×400 metrin viestissä Suomen voittoa voitaneen pitää pienoisena yllätyksenä.

Kapulaa kuljettivat Tuomas Lehtonen, Markus Erkkilä, Jonni Blomqvist ja ankkuri Teijula, joka kuroi Norjan etumatkan kiinni ja rutisti maalisuoralla ohi.

Suomen voittoaika oli 3.14,21 myös kolmanneksi sijoittuneen Ruotsin hävitessä vain alle kolme kymmenystä.

– Loppusuoralla rinnalle tullessani iski kyllä hurjat hapot, mutta tahdonvoimalla tultiin ohi.

800 metrillä Teijula joutui veturiksi, kun kukaan ei ollut halukas ottamaan tuulenhalkojan roolia. Naantalin Löylyn juoksija voitti kärjestä kirien lopulta varsin selkeästi voittoajan ollessa 1.56,06.

Sulkavan Urheilijoiden Konsta Hämäläinen rutisti loppusuoralla kuudenneksi lukemin 1.58,60.

– Konsta sai 1500 metrillä piikkarista jalkaan haavan, kun oli tönimistä, joten päätin sitten kun kukaan ei tullut ohi, että lähden itse vetämään. Vauhti sopikin minulle, koska tiesin, että kukaan muu ei ole oikein nelosen juoksija. Loppu olikin aika helppoa, Teijula kertoi.

Naisten 800 metrillä povattiin jäännössijoja, mutta toisin kävi. Maaningan Mahdin Veera Mensonen kiri lopussa peräti neljänneksi uudella ennätyksellään 2.14,47.

Myös pikahälytyksellä sairastuneen Saija Sepän tilalle kutsuttu Haminan Pontevan Janette Niemi vältti jumbosijan ollen seitsemäs ajalla 2.15,93.

Illukalle roima ennätysparannus kakkosella

Navakka tuuli puhalteli pääosin sivusta ja 200 metrin juoksuja ajatellen juuri oikeasta suunnasta. Miesten kaarrematkalla tuuli pysyi etusuoralla alle sallitun tuulimittarin näyttäessä vain +0,1.

Vantaan Salamien Riku Illukka hyödynsi tuuliolot ja juoksi puoli sekuntia alle ennätyksensä lukemin 21,33.

Ennätys olisi tullut varmasti ilman kaarteen myötäistäkin, sillä painotus on jouduttu pitämään koko kesäkauden 100 metrillä eikä ainoassa 200 metrin kisassaan SM-kisoissa kaksi viikkoa sitten Illukka uskaltanut kaarretta aivan sata lasissa tulla.

– Hallikaudella repesi pohkeesta jokin syvempi lihas, joka on heijastellut sitten kipua nilkkaan. Ja se meni sitten vielä uudelleen. Onhan se vähän harmittanut kun en ole kakkosta päässyt harjoittelemaan. Hienot kisat oli nämä minulle, lauantaina kolmanneksi 100 metrillä juossut Illukka kertoi.

Santeri Kuusiniemen matkanteko sen sijaan tyssäsi samassa paikassa kuin EM-kisojen alkuerissä kuukausi sitten. Kaarteen loppuvaiheessa samainen takareisi kramppasi vastaavalla tavalla kuin Grossetossa.

– Se on vähän polvitaipeesta ylöspäin enemmän sivulta, Kuusiniemi kuvasi vammakohtaa.

Kuusiniemi ja Enarvi kolmen joukkoon pika-aidoissa

Kuusiniemi ennätti kuitenkin aiemmin aamupäivällä juosta kakkossijan 110 metrin aidoissa lukemin 14,16.

– Siinä kolhin kolmea aitaa, mutta otettiin pisteet kotia. Aidoissa ei jalassa tuntunut vielä mitään, Lempäälän Kisa Yleisurheilun monipuolinen pikajuoksija sanoi.

Kankaanpään seudun Leiskun Pyry Santahuhta oli neljäs ajalla 14,60.

Tampereen Pyrinnön Julia Enarvi juoksi kolmanneksi naisten 100 metrin aidoissa ajalla 14,13. Siinä kilpailussa tuuli pyörähti osittain jopa vastaiseksi sivutuulen ollessa voimakas.

– Aika epätasapainoinen juoksu oli. Vaikeuksia oli tuulesta johtuen aidan päällä. Taistelujuoksu, mutta ihan hyvä sija, Enarvi myönsi.

Helsingin Kisa-Veikkojen Anni Siirtola joutui juoksemaan viimeiset välit neljällä tuulen hankaloittaessa normaalirytmiä. Siirtola oli kuudes ajalla 15,51 hölläten loppusileällä sijoituksen ollessa jo varma.

Pulkkinen kolmas 200 metrillä

Aino Pulkkinen täydensi onnistuneen viikonloppunsa 200 metrin kolmannella sijalla. Lauantaina Äänekosken Urheilijoiden juoksija oli toinen satasella.

– Sisärata vähän verotti kaarteessa, mutta loppu tuli hyvin, ajan 24,01 vajaan kolmen metrin myötätuulessa kellottanut Pulkkinen kommentoi.

HIFK:n Viivi Lehikoinen oli neljäs lukemin 24,05. Kumpainenkin oli mukana myös Suomen voittoisassa 4×400 metrin viestijoukkueessa, jonka muut juoksijat olivat Nea Mattila ja Wilma Lassfolk. Voittoaika oli 3.45,52.

Naisten kapteenina toiminut Lehikoinen ylisti naisten loistavaa tasoa.

– Tämä on kova sarja meillä ja moni oli mukana myös EM-kisoissa Italiassa. Ja maaottelusta saa aina lisätsemppiä. Toivottavasti ei tällä kertaa kapteenia heitetä vesihautaan. Siinä voi tällä kelillä vilustua, Lehikoinen virnisti.

Marjametsästä moukarin kakkoseksi

Johanna Witkan jäätyä moukarista pois sai Tytti Oikarainen pikahälytyksen edustustehtäviin.

Oikarainen suoriutuikin loistavasti heittäen kisan toiseksi lukemin 55,89. Ristiinan Urheilijoiden Emilia Olkkonen oli neljäs tuloksella 54,48.

– Olin torstaina marjametsässä, kun sain tiedon, että voisin tulla heittämään. Kävi tuuri, kun olin juuri tuolloin Vetelissä käymässä, joten ei tarvinnut pohjoisesta saakka tulla Vaasaan, Posion Pyrinnön heittäjä naurahti.

Tuuria oli siinäkin, että mukana olivat myös heittovarusteet.

– Ajatuksena oli kisata nyt viikonloppuna Kaustisilla ja Oulussa. Tämä oli kyllä huippusuoritus, vaikka tulos olisi voinut parempikin olla, ensimmäistä kertaa Suomi-paitaa kantanut Oikarainen hekumoi.

Leveelahdelle toinen mitali kuulasta

Helena Leveelahti otti viikonlopun toisen palkintosijan kuulassa ollen kilpailun toinen uudella ennätyksellään 14,15.

– Viimeinen yliastuttu työntö oli noin 14,50. On tuntunut, että kuulassa olisi mahdollisuuksia parempaankin kuin mitä olen tänä kesänä työntänyt. Kuulan ja kiekon harjoittelu sopii hyvin yhteen, koska molemmat ovat pyörähdyslajeja, kun kuulassa myös pyörähdän. Kuulassa tarvitsee olla vähän terävämpi, että mahtuu pienempään rinkiin, Virtain Urheilijoiden urheilija vertasi.

Savonlinnan Riennon Henna Sallinen oli viides parhaan työnnön kantaessa lukemiin 13,54.

Miesten kiekossa Porin Yleisurheilun Eero Ahola heitti 51,91 ja oli neljäs. Siilinjärven Ponnistuksen Lauri Lindqvist otti jäännöspisteen eli kahdeksannen sijan lukemin 46,98.

Voittoon heitti Ruotsin Wictor Petersson erinomaisella tuloksella 60,66. Sarjassa heitetään 1,75-kiloista kiekkoa.

Loistelias voittotulos saatiin myös keihäspaikalla. Yksi kisojen kovimmista syntyi norjalaisen Sondre Alexander Høylandin kädestä keihään kaartaessa navakassa tuulessa lukemiin 75,26.

19-vuotiaat heittävät jo 800-grammaista keihästä. Norjalainen paransi ennätystään yli neljällä metrillä.

Suomen kaksikko, Pyhäselän Urheilijoiden Tino Mäkelä, ja Kannuksen Uran Lassi Yli-Kotila, päätyivät sijoille viisi ja kuusi tuloksin 60,90 ja 58,94.

 

Tulokset

Uumaja, Ruotsi: 19-vuotiaiden nelimaaottelu/Pohjoismaiden mestaruuskisat, 2. kisapäivän tulokset:
Miehet:
Loppupisteet: 1) Norja 198, 2) Ruotsi 183,5, 3) Suomi 177, 4) Tanska/Islanti 98,5
200m (+0,1): 1) Henrik Larsson, Ruotsi, 20,94… 3) Riku Illukka 21,33, Santeri Kuusiniemi DNF
800m: 1) Markus Teijula 1.56,06… 6) Konsta Hämäläinen 1.58,60
110m aj (+1,2): 1) Max Hrelja, Ruotsi, 13,73, 2) Santeri Kuusiniemi 14,16… 4) Pyry Santahuhta 14,60
3000m ej: 1) Thomas Jefferson Byrkjeland, Norja, 9.49,53… 3) Wilho Hautala 9.53,66, 5) Otto Kaario 10.06,86
Korkeus: 1) Filip Björklund, Ruotsi, 205… 3) Julius Kuusela 201, 4) Jussi Lepistö 199
Kolmiloikka: 1) Iikka Alingue 15,21 (+3,7), 2) Antti Tiekso 15,13 (+0,8)
Kiekko: 1) Wictor Petersson, Ruotsi, 60,66… 4) Eero Ahola 51,91, 8) Lauri Lindqvist 46,98
Keihäs: 1) Sondre Alexander Høyland, Norja, 75,26… 5) Tino Mäkelä 60,90, 6) Lassi Yli-Kotila 58,94
4x400m: 1) Suomi 3.14,21 (Tuomas Lehtonen, Markus Erkkilä, Jonni Blomqvist, Markus Teijula)

Naiset:
Loppupisteet: 1) Suomi 201, 2) Norja 176,5, 3) Ruotsi 164, 4) Tanska/Islanti 116,5
200m (+2,9): 1) Ingvild Meinseth, Norja, 23,79… 3) Aino Pulkkinen 24,01, 4) Viivi Lehikoinen 24,05
800m: 1) Mia Helene Mørck, Tanska, 2.11,34… 4) Veera Mensonen 2.14,47, 7) Janette Niemi 2.15,93
100m aj (-0,8): 1) Amanda Hansson, Ruotsi, 13,65… 3) Julia Enarvi 14,13, 6) Anni Siirtola 15,51
3000m ej: 1) Astrid Snäll 10.21,07, 2) Aino Kuljukka 10.34,41
Seiväs: 1) Elina Lampela 415, 2) Laura Ollikainen 390
Pituus: 1) Kaiza Karlén 6,16… 5) Saara Hakanen 5,69, 7) Henriikka Parpala 5,59
Kuula: 1) Amanda Malmehed, Ruotsi, 15,03, 2) Helena Leveelahti 14,15… 5) Henna Sallinen 13,54
Moukari: 1) Grete Ahlberg, Ruotsi, 63,17, 2) Tytti Oikarainen 55,89… 4) Emilia Olkkonen 54,48
4x400m: 1) Suomi 3.45,52 (Aino Pulkkinen, Nea Mattila, Wilma Lassfolk, Viivi Lehikoinen)