Suomen moukarinaisten karsinta – Raitanen ja Blomqvist ja pika-aiturit alkuerissä – Ojala ja Neuvonen kävelevät 35 km

Suomalaisittain EM-kilpailujen yksi odotetuimmista lajeista Münchenissä on Topi Raitasen 3000 metrin estejuoksu. Sen alkuerät juostaan tiistaina puolenpäivän jälkeen Suomen aikaa.

Kahdesta alkuerästä karsitaan jatkoon erien viisi parasta ja sen päälle viisi nopeinta juoksijaa aikavertailun kautta.

Raitanen juoksee toisessa alkuerässä, joka näyttää tilastojen valossa ykköserää kovemmalta. Kausivertailun perusteella Raitasen edellä olisi neljä juoksijaa, joiden tilastotulokset keikkuvat 8.10-8.16:n välillä.

Espanjan Daniel Arce, Italian Ahmed Abdelwahed ja Ranskan Mehdi Belhadj esiintyivät myös Eugenen MM-kilpailujen finaalissa sijoilla 9:s, 12:s ja 13:s. MM-kävijä oli myös Saksan Frederik Ruppert, mutta Raitasen tapaan hänen kilpailunsa päättyivät alkuerään.

Erän kovin ennätys on Ranskan Djilali Bedranin 8.05,23 kolmen vuoden takaa. Tänä vuonna matka on hänellä kulkenut 8:26:een.

Alkueränsä tai tulevan finaalin ennakkoasetelmia Raitanen ei ole suuremmin pohtinut, sillä tuttuja miehiä on mukana ilman tilastotietojakin.

– Yllätyksiä tulee aina. Kärkijuoksijat voivat sulaa ja takaa voi tulla uusi kova nousija.

Blomqvist: ”Jatkopaikkoja on vähän, joten kovaa lähdetään juoksemaan”

Nathalie Blomqvist juoksee naisten 1500 metrin toisessa alkuerässä. Jatkoon menee erän 4 parasta ja aikavertailusta on paikka tarjolla neljälle muulle.

Blomqvist on kamppaillut viime kuukauden akilleksen seudun kipujen kanssa, mutta katsoo olevansa valmis kilpailemaan EM-kilpailuissa.

– Akillesvaivoja oli jo ennen MM-kisoja ja on edelleen, mutta nyt se on paljon parempi ja olen pystynyt tekemään valmistavat harjoitukset suunnitelmien mukaan, Blomqvist sanoi.

– Erässä jatkopaikkoja on vähän, joten varmasti lähdetään juoksemaan kovaa.

”Minulle sopii paremmin nousujohteinen juoksu”

Raitaseen kohdistuvat ennakko-odotukset nousivat, kun hän vetäisi Joensuun Kalevan kisoissa soolona ajan 8.21,10 ja viimeinen kilometri kiihtyi iloisesti alle 2.40:n.

Innokkaimmat tilastonikkarit ovat punninneet suorituksen korkealle lajin soolojuoksujen historiassa.

– En ole tilastoja ja historiaa niin tarkkaan tutkinut, Raitanen vastaa hieman huvittuneesti saamaansa arkistotietoon.

– Soolojuoksu ei ole se taktiikka, josta eniten tykkään. Minulle sopii paremmin nousujohteinen juoksu. Haluan jättää paukkuja loppua varten, jolloin pystyn hyödyntämään parhaiten omia vahvuuksiani. Viimeinen tonni pitää olla kovin, Raitanen kertoo.

Täysin ei Raitanen sulje pois vetojuhdan paikkaakaan, jos sellainen tilanne tulee vastaan.

– Raskasta on juosta porukan keskelläkin, jos rytmi vaihtuu koko ajan. Pitää olla valmis juoksemaan kärjessäkin.

SE:n haltijat Ojala ja Neuvonen 35 kilometrille

Suomalaisurakan tiistaina aloittavat Aleksi Ojala ja Elisa Neuvonen 35 kilometrin kävelyssä. Ojala on kävelyt matkan tänä vuonna kahdesti: Laitilassa SM-kilpailuissa syntyi SE 2.31.24, jonka Ojala kohensi Eugenen MM-kilpailuissa aikaan 2.28.22 ja oli 13:s.

– MM-kisojen jälkeen tuli pieni takareisivamma verryttelyssä matkustuksen jälkeen. Pidin puolitoista viikkoa lepoa ja saatiin valmentaja Veli-Matti Rannan kanssa hoidettua takareisi kuntoon, Ojala sanoo.

– Nyt mies on viivalla, jalka kunnossa ja kivuton, joten tässä ei voi kuin lähteä nauttimaan 35 kilometrin kilpailusta. Eugenessa olin kolmastoista, jos nyt päästäisiin siitä ylöspäin.

Hallitseva maailmanmestari Italian Massimo Stano ei kävele Münchenissä 35 kilometrin kilpailua, joten Eugenessa kolmanneksi sijoittunut Ruotsin Perseus Karlström on yksi kirkkaimmista suosikeista.

Ojala on SE:llään ennätysvertailun kolmas. Kärkiaika on Karlströmin 2.23.44. Ojalan edellä on myös Espanjan Miguel Ángel López ajalla 2.25.58.

Elisa Neuvonen käveli Eugenen MM-kilpailuissa 35 kilometriä toisen kerran urallaan ja tuli onnistuneen vauhdinjaon ryydittämänä maaliin 20. sijalla SE:llä 2.57.42.

– Eugenessa kilpailun loppu tuli hyvin ja se antoi luottamusta siihen, että loppu voi tulla hyvin, vaikka välillä on vaikeaa, Neuvonen sanoi.

Vaikka miesten ja naisten kilpailut alkavat aamutuimaan, ennustetaan kilpailun ajaksi hellettä.

– Olen valmistautunut siihen, että on lämpimämmät olosuhteet kuin Eugenessa. Se näkyy ehkä myös loppuajassa.

Kävelyt kilpaillaan 2 kilometrin radalla, eikä kilometrin radalla, kuten usein on ollut tapana.

– Onhan se kuiva, kun käännöksiä ei ole 74:ää., Neuvonen sanoo.

Naisten kilpailun suosikit ovat Eugenen MM-kilpailuissa neljänneksi ja viidenneksi kävelleet Kreikan Antigóni Drisbióti ja Espanjan Raquel González.

Lakka,  Kuusiniemi ja Manninen hakevat välieräpaikkaa

Miesten 110 metrin aitajuoksussa kolmikko Elmo Lakka, Santeri Kuusiniemi ja Ilari Manninen hakevat alkueristä välieräpaikkaa. Jatkoon menevät erien neljä parasta ja yksi aikavertailusta. Kausivertailussa Lakka on eränsä toinen, Kuusiniemi kuudes ja Manninen seitsemäs.

Lakan toive on löytää kunnonmukainen juoksu, joka vie varmasti välieriin. Lakan kauden paras on 13,55, mutta parempaan on edellytyksiä.

– Juoksuissa on ollut paljon vaihtelua. On ollut ongelmia lähtöpäässä tai liikaa kolhuja, Lakka sanoo.

Kuusiniemi on kauden aikana pudottanut ennätyksensä aikaan 13,68.

– Olen ollut vihdoin terveenä ja olen saanut kehitettyä niitä juttuja, mitä on pitänyt, Kuusiniemi kertaili kesän hyvän kehityksen taustaa, joka toi paikan EM-kilpailuihin.

– Se on minulle lapsuuden unelma päästä aikuisten arvokisoihin ja nyt tämä on ensimmäinen. Välieriin haluan ja se on mahdollista, mutta omalle hyvälle tasolle pitää juosta.

Samaa sanoo Manninen, jonka ennätys on kuluvan kesän juoksujen jäjiltä 13,79.

– Innolla lähden alkueriin, paineita ei ole. Tässä on mahdollisuus onnistua ja ottaa hyvällä juoksulla välieräpaikka.

Tervo, Kosonen ja Killinen moukarinheiton karsinnassa

Naisten moukarinheiton karsinnassa Krista Tervo, Silja Kosonen ja Sara Killinen ovat kausivertailun kolmas, kahdeksas ja 16:s. Karsintaraja on 72,50.

Tervo karisti Eugenen MM-kilpailujen karsinnassa huonot muistot kansainvälisten arvokilpailujen karsinnoista.

– Tuli sellainen olo, että tästä karsinnasta voi selvitäkin. Se piti kerran kokea. Veikkaan, että nyt on rennompi fiilis lähteä karsintaan. Mutta totta kai siellä pitää heittää hyvin ja onnistua, Tervo linjasi.

Tervon kuten Silja Kososenkaan tavoite Münchenissä ei ole vain finaali.

– Kyllä minä mitalia lähden hakemaan, Tervo sanoo.

– Hyvällä fiiliksellä lähden karsintaan. MM-kisojen jälkeen valmentaja Jani Pihkanen löysi harjoituksissa tekniikkavirheen, jolla tulos harjoituksissa parani 5-6 metriä. Auttoi ihan selkeästi, Kosonen sanoo.’

Se näkyi tasaisuutena Joensuun Kalevan kisojen finaalissa, jossa Kosonen heitti neljästi yli 69 metriä ja voitti, vaikka sarjasta uupui nappiheitto. Sellaista hän hakee EM-kilpailuista.

– Podiumilla olisi siistiä olla, Kosonen sanoo.

Killinen: ”Tämä on unelmakausi”

Sara Killinen oli neljäs Yhdysvaltain yliopistojen mestaruuskilpailuissa ennätyksellään 71,02 ja jatkoi sitten kilpailukautta Suomessa ja nousi Kalevan kisojen karsinnan jälkeen EM-joukkueesern

– Kisatilanteen hallinta on parantunut ja se, että osaa jännitystä käyttää hyödyksi. Se on ollut kuluvan kauden teema, Killinen arvioi mikä onnistuneen harjoittelun ohella on tuonut tulosta.

– Minulle tämä on unelmakausi. Jo se, että olen täällä EM-kisoissa on ihan mahtavaa. Ja tavoite on päästä finaaliin. Tiedän, että olen vahvassa kunnossa. Tekniikka pitää vaan saada paikoilleen ja pään täytyy pitää.