Suomen miehet iskuetäisyydellä, aiturinaisten kolmoisvoitto ilahdutti

Suomen miehet iskuetäisyydellä

Suomi on hyvällä iskuetäisyydellä miesten Ruotsi-ottelussa avauspäivän jälkeen Tukholmassa, sillä Ruotsi johto on vain seitsemän pistettä. Pisteet ovat isäntämaalle 125–118. Naisten maaottelussa Ruotsin johto on selvempi, 98,5–84,5.

– Miehet ovat edelleen iskuetäisyydellä. Varsinkin Topi Raitanen ja Robin Ryynänen olivat valopilkkuja, lisäksi Kristian Pullin tulos ja Ville Lampisen ennätys olivat hyviä. Naisten puolella hienoa oli pika-aitojen kolmoisvoitto sekä Kristiina Mäkelän tulos, valmennusjohtaja Jorma Kemppainen summaili suomalaisten avauspäivää.

Naisten pika-aidoissa Suomi otti Ruotsi-ottelussa kolmoisvoiton Viivi Avikaisen johdolla. Avikainen juoksi 13,63 ja seuraavat sijat veivät Reetta Hurske (13,71) ja Lotta Harala (13,71).

– Tuli lisäbuustia, kun kuulimme, että miehillä ei mennyt hyvin. Tavanomainen juoksu, alku ei ollut hyvä, mutta loppu meni jo paremmin. Kauden mittaan on tullut tasaisia juoksuja, mutta olisin odottanut parempaa mitä ennätys (13,32) oli. Kiva, että kausi päättyi voittoon, kaksi vuotta sitten olin täällä toinen, Avikainen iloitsi.

Kisa juostiin 2,2 metriä vastatuuleen, joka tuli Hurskeelle ja Haralalle tutuksi myös Universiadeissa.

–  Oli epävarma tunne kentälle tullessa, että miten on palautunut, kun tulin vasta tiistaina Universiadeista. Askeleet menivät hyvin, mutten vaan ollut ihan terävämmillään, Hurske sanoi.

– Ihan hyvä juoksu yhdeksänteen aitaan asti. Sitä kolhaisin ja parempi aika jäi siihen. Pääasia, että pisteet Suomelle.

Lampinen iloitsi 400 metrin ennätyksestään

Ville Lampinen passitti vuonna 2016 tekemänsä nelosen ennätyksen 47,51 historiaan, kun hän juoksi komeaksi uudeksi ennätyksekseen 47,24. Se toi 46,73 pinkoneen Erik Martinssonin jälkeen kakkossijan. Markus Teijula oli neljäs (47,73) ja Eljas Aalto viides (47,89).

– Ruotsi-otteluun ei kannata lähteä, jos ei ole kunnossa. Tiesin, että vieressä lähtenyt ruotsalainen on 46 sekunniin miehiä. Odotin, että hän tulee rinnalle, pääsin imuun ja tulin siinä loppuun asti. Pari hyvää kisaa on tullut, Lampinen iloitsi komeasta syyskesän vireestään nelosella ja kasilla.

Teijulalla oli vain voitettavaa.

– Tavoitteena oli, että koitin lisätä 200 metrin kohdalla tuntuvasti vauhtia. Painoin kunnolla loppuun asti. Aika oli ok mutta ei sitä mitä odotin, Teijula sanoi.

Pulli päätti kilpailukauden komealla hypyllä

– Tasainen kausi, se alkoi ja päättyi hyvin, Kristian Pulli totesi ponkaistuaan miesten pituushypyssä toiseksi 794 kantaneella hypyllä. Pulli avasi toukokuussa kauden hyppäämälllä 798 ja noiden hyppyn väliin mahtui myös oma ennätus 807.

Yhdellä pitkällä yliastutulla Pulli rikkoi kahdeksan metriä Tukholmassakin.  

– Se oli tasaista tekemistä, mutta sellainen yksi pitkä hyppy jäi puuttumaan, Pulli totesi.

Kilpailun voitti kylmän kalseassa ıllassa 803 hypännyt Ruotsin Michel Torneus. Arttu Pajulahti oli kolmas (769) ja Kristian Bäck viides (761), joka toi maaottelupisteet Suomelle.

-– Ponnistus meni läpi kaikissa hypyissä. Yksi yhdessä hypyssä tuli silti ok-tulos. Kausi päättyi tähän, Pajulahti sanoi. Bäck oli viides kisoissa ja ennakkotilastoissa.

-– Taipein universiadien matkustamisen jälkeen täältä ei lähdetty hakemaan mitään ihmetulosta. Nyt käännetään ajatukset kohti ensi kautta, Bäck sanoi.

,


pulli_kristian_mo_tukholma.jpg

Kristian Pulli päätti kautensa mainiolla tuloksella 794.

,

Rajala: Huono lähtö pilasi juoksun

Miesten pika-aidat oli etukäteen tilastojen valoissa laji, joka voisi kääntyä kummin päin vain. Ruotsi vei kolmoisvoiton ja pisteet 16-6. Ville Rajala oli suomalaisten parhaana ajalla 14,42. Sijan viisi vei Ilari Manninen (14,42) ja Viktor Kantele (14,64).

– Huono lähtö, mutta sain aika hyvin kiinni kavereita ja yritin vielä heittäytyä, mutta huono lähtö pilasi juoksun tänään, Rajala sanoi.

Manninen tunnusti rehdisti ruotsalaiset tällä kertaa kovemmiksi.

–  Ruotsi juoksi nyt vain kovempaa, ei voinut mitään, omassa juoksussa oli pari kolhaisua, jotka hidasti menoa, Manninen sanoi.

Kantele harmitteli, että kauden huonoin juoksu tällaiseen paikkaan. Hän kolhaisi ensimmäistä aitaa pahasti.

Mäkelä: Jäi paljon nälkää

Naisten kolmiloikassa Suomi otti kaksoisvoiton Kristiina Mäkelän ja Sanna Nygårdin voimin. Mäkelä hyppäsi ainoallaan 13,73, Nygård säesti tuloksella 13,19. Emma Pullola hyppäsi neljänneksi ennätyksellään 13,10.

– Oltiin päätetty, että jos kantapäässä yhtään tuntuu, lopetetaan heti, kun on tehty sellainen hyppy, jolla ruotsalaiset jäävät taakse. Nyt se oli ensimmäinen hyppy. Tuntui pahalta jättää kilpailu kesken, mutta on parempi päästä aloittamaan uusi kausi terveenä. Jäi paljon nälkää, nyt tulokset ovat tulleet näillä ensimmäisillä kokeiluhypyn. Odotan hallista pitkiä hyppyjä, Mäkelä sanoi.

Kiekkonaiset onnistuivat sairasteluista huolimatta

Naisten kiekossa kaikki suomalaiset tyytyväisiä siihen, että pystyivät sairasteluista huolimatta tekemään kohtuulliset suoritukset ja laji päättyi Suomelle 13–9. Kiekossa Salla Sipponen heitti lajivoittoon tuloksella 54,06 ja Krista Uusi Kinnala täydensi kaksoisvoiton tuloksella 52,11. Heleena Leveelahti jäi kuudenneksi 49,03.

–  Taipein jälkeen olin tosi kipeänä, flunssaa oli. En olisi enempää odottanutkaan kuin tuo, Salla Sipponen sanoi.

–  Ihan hyvä, Uusi-Kinnala tuumi omistaan.

– Teknisesti samat ongelmat kuin tähän asti, korvatulehdus pikkuisen vaikutti, sanoi puolestaan Leveelahti.

,


ryynanen_robin_mo_tukholma.jpg

Robin Ryynänen avasi aikuisten maaottelu-uransa 10 000 metrin voitolla

,

Ryynänen vei 10 000 metriä

Miesten 10 000 metrillä Robin Ryynänen juoksi lajivoittoon ajalla 30.29,54. Jarkko Järvenpää oli kolmas (30.37,52) ja Henri Manninen viides (31,18,75). Maaottelun ensikertalaiselle Ryynäselle voitto maistui. Hän tuli maaliin kilpailupaitaansa nostellen voitostaan iloiten.

– Piti testailla vähän ruotsalaisia. Minulle kyllä kelpasi hölkkävauhtikin, alussa vetotehtäviin lähtenyt Ryynänen sanoi.

Hän jatkaa Ruotsi-ottelussa vielä 5000 metrillä.

Järvenpää otti noin 400 metriä ennen maalia kontaktia Ruotsin David Nilssonin kanssa sillä seurauksella, että suomalainen kaatui. Nilsson koki itsensä syylliseksi tilanteeseen, jossa hänen tarkoitus oli kevyesti koskettaa Järvenpäätä olkapäähän. Ruotsalainen päästi Järvenpään ohitseen loppusuoralla, mutta Nilsson hylättiin silti. Järvenpää suhtautui tilanteeseen huumorilla ja vitsaili sormestaan vuotaneesta verestä:

–  Veri kuuluu asiaan. Ei Nilsson kyllä kovin kevyesti ottanut, mutta tiedän, että hän on herrasmies. En usko, että hän teki mitään tarkoituksella, Järvenpää kuittasi.

Hylkäyksen myötä pisteet Suomelle 13–8.

Kuivisto: Vähän olin malttamaton

Naisten 800 metrillä Sara Kuivisto oli suomalaiskolmikon parhaana kolmas ajalla 2.05,25. Aino Paunonen oli viides (2.07,40) ja Zenitha Eriksson kuudes (2.11,57).        

– Vähän olin malttamaton, pikkuisen myöhempään olisi pitänyt lähteä, Kuivisto harmitteli.

Tänä kesänä niin ikään ennätystään kohennellut Aino Paunonen oli pettynyt, ettei tällä kertaa saanut parastaan irti.

Ruotsi juhli naisten 400 metrillä

Naiset 400 metrillä Ruotsi vei kolmoisvoiton. Suomalaisista paras oli Jeanine Nygård, joka juoksi 55,16. Viivi Lehikoisen korvaajana kilpailuun startannut Eveliina Määttänen oli viides (55,51) ja Katri Mustola kuudes (55,58).

–  OK juoksu, mutta 200m ennen maalia joku ötökkä lensi silmään, joutui yksisilmäisenä juoksemaan maaliin, Määttänen sanoi.

Mustolalla on ollut haastavaa.

–  On ollut krampin tapaisia jaloissa, se vaikutti juoksuun.

Kujanpäälle jäi kaikesta huolimatta hyvä fiilis

Miesten seiväshypyssä Urho Kujanpää oli toinen ja Tomas Wecksten kolmas. Molemmat selvittivät 520. Tommi Holttinen oli neljäs (511).

– 532:een vaihdoin seipään, siihen asti tuli korkeita hyppyjä. Paikka oli hyvä, olosuhteet olivat hyvät, mutta seipään vaihdon jälkeen tuli vaikeuksia. Jäi hyvä fiilis, Newcastlessa seuraavaksi hyppäävä Kujanpää sanoi.

Wecksteniä harmitti, kun harjoituksissa ollut vire ei tuonut tulosta kilpailussa.

– Harmittaa, kun hyppäsin 12 askeleen vauhdilla harjoituksissa ke 530, mutta kisoissa ei pääse. 520 meni tosi hyvin. Seuraavassa korkeudessa hölmöilin viimeisen yrityksen, olin varma, että se on yli. Harmittaa, kauttaan Milanossa alkuviikosta jatkava mies sanoi.

Liipola: Tulos jäi harmittamaan

Miesten moukarissa Henri Liipola nappasi voiton tuloksella 70,90. Tuomas Seppänen (70,44) ja Aaron Kangas (67,66) veivät sijat kolme ja neljä.

– Hieno kisa, tulos jäi harmittamaan. Pari kisaa jäljellä, haetaan 75:ää, Liipola suunnitteli.

Seppänen yrittää saada ensi kaudelle asentohuimausvaivaansa kuntoon.

Raitanen: Käytin väsyneen miehen taktiikkaa

Miesten esteissä Topi Raitanen otti voiton ajalla 8.41,55. Aki Nummela juoksi kauden parhaallaan (9.10,45) viidenneksi ja Hannu Granberg oli kuudes.

– Käytin väsyneen miehen taktiikkaa, yritin selvitä mahdollisimman vähällä tekemisellä viimeiselle kierrokselle ja siellä hoitaa homma. Luotin siihen, että pystyn siihen. Tähän oli hyvä päättää ratakausi, Raitanen sanoi.

Miesten korkeudessa Suomi otti kaksoisvoiton ja vei pisteet 13–9, kun Samuli Eriksson vei voiton ja Valtteri Välimäki otti kakkossijan. Erikssonin voittotulos oli 211, Välimäki hyppäsi ennätyksensä 208. Jesse Huttunen oli kuudes (201).

Miesten kuulassa Arttu Kangas otti voiton tuloksella 18,72. Suomalaisten panos oli hyvä, sillä Timo Kööpikkä oli kolmas (17,81) ja Tomas Söderlund neljäs (17,52).

– Mitä katsoin videotaululta, jalat olivat lopussa ristissä. Ei ollut työnnössä sellaista helppoutta, perustekemistä. Hyvät työnnöt jäivät tekemättä. Toivon, että saisin tämän kauden kehityksen siirrettyä ensi kauden työntöihin, Kangas sanoi.

Söderlund totesi kokemattomuuden vielä näkyvän. Täksi kaudeksi pyörähdykseen vaihtanut mies niputtaa kautensa ytimekkäästi:

– Treeneissä tuli kauden parhaat työnnöt, kisassa kokemattomuus näkyi.

Richardsson: 3000 metrin jälkeen oli vaikeaa

Naisten 5000 metrillä Camilla Richardsson esti ruotsalaisten kolmoisvoiton yltämällä kolmanneksi ajalla 16.07,46. Janica Mäkelä oli viides (17.12,21) ja Henni Tofferi kuudes (17.23,96).

– Nyt syksyn mittaan kunto on vaihdellut. Nyt tuntui 3000 metriin asti todella hyvältä, sitten oli vaikeaa. 2000 metrin jälkeen luulin, että tulee tosi hyvä juoksu, sunnuntaina 3000 metrin esteet juokseva vaasalainen sanoi.

Samuelsson tyytyväinen, Purolalle ja Rantalalle jäi harmiteltavaa

Miesten satasella Austin Hamilton pinkoi voittoon ajalla 10,47, mutta Samuli Samuelsson ylsi toiseksi ajalla 10,50. Samuel Purola oli viides (10,68) ja Eetu Rantala kuudes (10,81).

– Siihen, miten kovaa muut juoksevat, en voi vaikuttaa, omaan juoksuunsa tyytyväinen Samuelsson sanoi.

Purola harmitteli lähtöään.

– Lähtö oli huono, mutta 80 metrin kohdalla alkoi rullata ja sain hyvin kavereita kiinni, hän tuumi.

Rantala ei ollut tuntemuksiinsa tyytyväinen:

– Lonkat olivat matkustamisesta jumissa. Tuntuu, että jalka ei nouse, Rantala sanoi.

Naisten satasta hallitsi Ruotsi. Aino Pulkkinen jakoi kolmannen sijan ajalla 12,06. Samaan aikaan ylsi myös viidenneksi sijoittunut Sanni Mahonen. Sara Francis oli kuudes (12,10).

Kangas: Pehmeää tekemistä

Naisten keihäässä Suomi vei sijat kahdesta neljään ja pisteet 12–10, mutta voittoon heitti Sofi Flink (56,96). Jenni Kangas oli toinen tuloksella 56,34, Heidi Nokelainen kolmas (53,04) ja Oona Sormunen neljäs (52,96).

– Pehmeää tekemistä, olen itsekin hämilläni. Olen ollut antibioottikuurilla, silläkin voi olla vaikutusta, Kangas mietiskeli.

Heidi Nokelainen päätti haastavan kautensa.

– Tänään lähti korkealle heitot, hän sanoi. 

Miesten 1500 metrillä Ruotsi ylsi kaksoisvoittoon. Tommi Sundell oli kolmas ajalla 3.48,25 ja Joonas Rindell neljäs (3.59,79). Samu Mikkonen ja Ruotsin Elmar Engholm hylättiin, kun kaksikko töni toisiaan alussa.

Ruotsi vei pisteet viesteissä

Pikaviesteissä Ruotsi vei täydet pisteet. Naisten pikaviestissä Suomen nelikko juoksi 44,78.

– Vaihdot meni hyvin, lopussa ankkuriosuudella oli vähän vastatuulta ja pientä väsymystä, joten juoksu sakkasi.

Miesten vastaavassa Suomen viimeinen vaihto meni pitkäksi.

– En kuullut ensimmäistä merkkihuutoa, kun oli niin kova meteli. Toinen oli myöhästä, Viljami Kaasalainen.sanoi

Kävelymaaottelun voitto Suomeen 

Ruotsi-ottelun avauspäivänä Suomi sinetöi voiton kävelymaaottelussa, joka kilpailtiin erillisenä maaotteluna. Suomi vei maaottelun 25–19.

Naisten 5 000 metrillä Elisa Neuvonen jatkoi hienoa kauttaan ja käveli voiton ajalla 22.51,75. Tiia Kuikka täydensi Neuvosen työn kaksoisvoitoksi (23.21,83).

– Ennätystä tavoittelin, mutta siitä jäätiin. Tärkeintä oli kävellä Suomelle voitto, totesi Neuvonen, joka huipensi kilpailukautensa hiljattain Taipein universiadeissa 20 kilometrin mitaliin.

Venla Laiho oli neljäs (24.09,38).

Miesten 10 000 metrillä Perseus Karlström oli pitelemätön ja käveli voiton maaotteluennätyksellä 38.57,45.

Jarkko Kinnunen oli toinen (40.43,56), Aleksi Ojala kolmas (43.15,11) ja Veli-Matti Partanen viides (45.33,49).
– Maalissa oli pieni hymynkare. Tässä on ennätyksellisen pitkä aika MM-kisojen 50 kilometristä maaotteluun ja tuntuma on silti mennyt vain huonommaksi, mutta kävelin kuitenkin alle 41 minuutin, joka on ihan ok, Kinnunen sanoi.

– Jalat eivät puhuneet miehen kanssa samaa kieltä, Ojala tuumi ja tarkoitti, että palautuminen MM-kisojen 50 kilometriltä on vielä kesken.

,


Elisa Neuvonen ja Jarkko Kinnunen