Ruotsi vei molemmat maaottelut, Suomelle kolmoisvoitot miesten keihäässä, miesten 200 metrillä ja naisten pika-aidoissa

Ruotsi voitti sekä miesten että naisten maaottelun Tampereen Ratinassa. Miesten Ruotsi-ottelu päättyi Ruotsin eduksi 206–201, naisten ottelu 221–186. Toisena päivänä Suomi otti kolmoisvoitot miesten 200 metrillä, naisten 100 metrin aidoissa ja miesten keihäässä.

Samuel Purola, Oskari Lehtonen ja Samuli Samuelsson ottivat Suomelle kolmoisvoiton miesten 200 metrillä. Purolan voittoaika oli 21,06.

– Hyvä juoksu. Tuntuu, että kulkee niin hyvin, että jos nyt olisi tulossa lisää kisoja, ennätys menisi. Juoksullisesti tämä oli kauden paras 200 metrin kisa, tällä kaudella vielä ensi viikonvaihteen SM-viestit juokseva Purola sanoi.

Purolan kuluva kausi on jättänyt ajatuksia siitä, miten ensi kaudella valmennusta linjataan.

– Ensi kaudella tehdään varmasti enemmän nopeutta ja vähemmän kestävyyttä, joka on nyt hyvällä tasolla, Purola sanoi.

Lehtonen kiiti toiseksi kesän parhaalla 21,12, joka syntyi 1,2 metriä sekunnissa puhaltaneeseen vastatuuleen.

– Juoksu tuli nyt hyvin. Tuohon voi olla tyytyväinen, sairastumisen takia joukkueesta poisjäänyttä Roope Saarista hyvin paikannut Lehtonen sanoi.

Samuelsson tuli lujaa kaarteen, mutta ei loppusuoralla pystynyt vastaamaan Purolan lentoon ja oli kolmas ajalla 21,21

– 120 metriä menee ja sitten on sinnittelyä. Kolmoisvoitto oli tietystiu extrahyvä juttu, Samuelsson sanoi.

Samuelssonin mukaan pitkä kausi ja edellispäivän 100 metrin ja 4 x 100 metrin juoksut tuntuivat kropassa.

– Oma kausi on ollut täysin päinvastainen kuin Oskarilla ja Samuelilla, jotka ovat päässeet hyvään vauhtiin nyt loppukaudesta, Samuelsson tunnusti.

Neziri: Pystyin juoksemaan noin hyvin vastatuuleen

Suomen naiset ottivat pika-aidoissa odotetun kolmoisvoiton. Kolmikon ykkönen oli Nooralotta Neziri ennen Lotta Haralaa ja Reetta Hursketta. Nezirin aika oli 13,12.

– Tosi tyytyväinen, että tulin tänne, pystyin juoksemaan noin hyvin vastatuuleen. Oli yllättävän kiva juosta, vaikka loppukausi on ollut vähän nihkeää treeneissä, Neziri sanoi.

Lotta Harala on normaalisti ollut vahva alussa, mutta sunnuntaina hän ei osannut sanoa, mitä siinä tapahtui. Hänellä kautta on jäljellä vielä pari kilpailua Saksassa ja Sveitsissä. Reetta Hurskeen tavoite sunnuntaina oli juurikin kolmoisvoitto.

– Ihan ok-suoritus, huomaa, Hurske sanoi omasta juoksustaan.

Kuusela viimeisellään 80,45, Ruuskanen: Nyt katsotaan, millainen nälkä on jatkaa

Toni Kuuselalle viimeisellä kierroksella tullut voittotulos 80,45 maistui. Hän ylitti 80 metrin rajan edellisen kerran kesäkuun lopulla.

– Kalevan kisoista jäi niin paljon hampaankoloon. Joku raivo sieltä löytyi, että (tuollainen tulos) tuli, Kuusela sanoi tyytyväisenä.

Kuusela on menossa kyynärpään puhdistusoperaatioon, jolla hoidetaan kesän kisakautta kiusannut vaiva. Ruotsi-otteluun Kuusela valmistautui ”tekemällä yhden voimatreenit ja lenkkareillö muutaman heittotreenin”

– Heitto kulki hyvin jo lämmitteyssä taisin vaan innostua liikaa, kun alku oli niin vaikea, Kuusela totesi.

Kuusela avasi kauden jo talvella Etelä-Afrikan leirillä yli 80 metrin heitolla ja sellaiseen se myös Ruotsi-ottelussa päättyi.

– Alkukesä ei ollut ihan helppoa, mutta tästä lopusta tuli nyt hyvä, Kuusela viittasi siihen, että pidempi lepo sai heiton taas kulkemaan.

Antti Ruuskanen heitti 78,84 ja Lassi Etelätalo 78,66. Ruuskanen ei Tampereella avannut tulevaisuuden suunnitelmiaan. Ruuskasen mukaan edessä kuukauden tuumaustauko, jonka jälkeen hän aikoo kertoa ratkaisussaan.

– Monia asioita siinä pitää miettiä, jos takana olisi ollut normaali kevät, olisi helpompi tehdä ratkaisuja. Nyt kevät oli poikkeuksellinen ja se vaikutti syksyn heittoihin, Ruuskanen viittasi siihen, että kevään harjoitusleirit jäivät väliin.

– Vaikka olisi heittänyt täällä 83 metriä, se ei olisi vaikuttanut syksyn ratkaisuun. Nyt katsotaan millainen nälkä on jatkaa ja mitkä ovat mahdollisuudet.

Uran jatkamiselle ei kunnon puolesta olisi esteitä.

– Nyt olen pystynyt kilpailemaan terveenä, Ruuskanen totesi.

Lassi Etelätalon kausi jatkuu vielä Berliinissä sunnuntaina.

– Tässä kisassa näkyi se, että Kim Amb jäi pois. Kesti vähän aikaa ennen kuin me suomalainen sytyimme kisaamaan keskenään, Etelätalo sanoi.

Sipponen: Olisin halunnut 60 metriä

Salla Sipponen vei kiekon voiton tuloksella 59,43. Tuloksellisesti hänelle jäi harmiteltavaakin, vaikka seuraavaksi pisimmät heitot kantoivat 58,61 ja 58,07.

– Hyvä sarja, mutta ei se auta, olisin halunnut 60 metriä. Tosi helpontuntuista heittämistä tänään. Harmittaa, ettei se 60 metriä mennyt.

Pitkän uransa päättänyt Sanna Kämäräinen oli neljäs tuloksella 54,56 ja Helena Leveelahti kuudes tuloksella 53,55.

– Sitä samaa, tuli vain yksi hyvä heitto.

Naisten moukarissa Silja Kosonen jatkoi uransa ensimmäisessä maaottelussa kuluvan kesän loistosuoritusten sarjaa. Kalevan kisojen jatkeeksi tuli maaotteluvoitto loistotuloksella 69,22. Sitä paremmin Kosonen on heittänyt vain tehdessään Somerolla ennätyksensä 71,34.

– Kaikki heitot olivat hyviä. Oli hyvä tunnelma heittää, Kosonen sanoi sarjasta, jonka toiseksi ja kolmanneksi parhaat heitot kantoivat 68,17 ja 68,72.

Ruotsi-ottelu ei ollut päätös Kososen hulppealle kaudella.

– Somerolla on vielä yksi kisa ja lisäksi osallistui heittoviisiotteluun, Kosonen sanoi.

Vaikka kausi on vielä kesken ensi vuoden tavoitteet ja haasteet ovat jo kirkastuneet.

– Olympialaisiin haluan, jos ne järjestetään ja Suomen ennätyksen. Tekniikka on hyvä, mutta heittovoimaa tarvitaan lisää. Heittäminen kehittyy vain heittämällä, Kosonen linjasi.

Ruotsin Ida Storm oli maaottelussa toinen heitettyään 67,88 ja Krista Tervo kolmas tuloksella 67,33.

Naisten 800 metrillä Sara Kuivisto hallitsi juoksua ja otti vaivatta voiton ajalla 2.03,36.

– Oli rento ja helppo juoksu. Tiesin, että olen hyvässä kunnossa. Odotin, että olisi vähän joutunut vääntämään, Kuivisto sanoi.

Naisten seipäässä Wilma Murto onnistui hyppäämään 442 ja oli toinen. Lajivoiton otti Angelica Bengtsson.

– Tiedän, että pitää olla tyytyväinen. Samaan aikaan kaivelee, parempaa tulosta toivonut Murto sanoi hymyillen.

Pulli 786, odotti parempaa

Kristian Pulli vei pituuskilpailun voiton tuloksella 786, joka syntyi ensimmäisellä kierroksella.

– Ei mitään parasta. Voitto mielessä tänne tulin, mutta ajattelin, että pystyisin (tuloksellisesti) parempaan, yli kahdeksaan metriin, Pulli sanoi.

Pulli jatkaa seuraavaksi leirille lämpimiin olosuhteisiin Sveitsiin, jossa hän kilpailee vielä 15. syyskuuta.

– Haetaan vielä yhtä kuntopiikkiä, Pulli sanoi.

Miesten 800 metrillä edellispäivänä 1500 metrin voittoa juhlinut Joonas Rinne oli kolmas ajalla 1.50,11. Hän ohitti loppusuoralla Benjamin Leen, jonka aika 1.50,20 on 17-vuotiaiden SE. Ennätyksensä juoksi myös kuudenneksi sijoittunut Santtu Heikkinen, jonka aika oli 1.51,45.

– Viimeisellä 200 metrillä oli vielä hyvin voimia, mutta oli vähän huonosti sijoittunut. Ehkä olisi pitänyt lähteä vähän uhkarohkeammin liikkeelle. Pikkuisen jäin siinnä pussiin. mutta meidän joukkue selviytyi tästä muuten hyvin, kun nuoret juoksivat ennätyksensä, Rinne sanoi.

Kemppinen: Ei olisi voinut paremmin mennä

Lotta Kemppinen pääsi juhlimaan Ratinassa 100 metrin ja pikaviestin lisäksi voittoa myös 200 metrillä, jossa hän viiletti voittoon ajalla 23,69.

– Ei olisi voinut paremmin mennä, Kemppinen hehkutti ja vakuutti, ettei edellispäivän 100 ja 4 x 100 metrin viesti rasitus tuntunut.

– Juoksun aikana se ei tuntunµt. Juoksu kulki hyvin eteenpäin, mutta verkassa sen tunsi.

Kemppinen löysi maaottelun hyvän vireen lyhyellä treenijaksolla Kalevan kisojen jälkeen.

– Pääsin tekemään vähän voimatreeniä ja juoksemaan vetotreeniä. Sen huomasi, että sen jälkeen juoksu oli teknisesti parempaa. Tehtiin myös vähän muutoksia ja pääsin nyt telineistä vähän paremmin kiihdyttämään.

Mörö: Taktisesti hyvä juoksu

Oskari Mörö löysi 400 metrin aitoihin kesän parhaan vauhdin ja oli toinen ajalla 50,50. Mörön mukaan energiatasot eivät verryttelyssä olleet parhaat mahdolliset, mutta juoksussa tilanne muuttui. Mörö avaisi juoksi rohkeasti ja teki tasapainoisen juoksun.

– 14 askeleen rytmillä kun lähti, se alku tulee helposti. Vaihdoin sitten 15 askeleen rytmiin. Taktisesti hyvä juoksu, Mörö sanoi.

– Polvi oli teipissä, mutta juostessa siinä ei tuntunut mitään. Vatsan kanssa on ollut vähän samoja ongelmia kuin aiemmin, Mörö totesi.

Kalevan kisojen mestari Tuomas Lehtonen tuikkasi kolmanneksi ajalla 51,05 ohittaen Ruotsin Oskar Edlund aivan viime metreillä.

– Ennätyksen olisin halunnut juosta, mutta ei harmita, kun sain ohitettua tuon ruotsalaisen. Jalkakin otti matkalla osumaa aidasta, Lehtonen totesi.

Kiekara toivoo pääsevänsä Lontoon maratonille yrittämään olympiarajan rikkomista

Annemari Kiekara oli 5000 metrillä toinen ajalla 16.24,37.

– Ei vaan mennyt, Kiekara ja totesi, että edellispäivän piikkareilla juoksu tuntui nyt nilkoissa ja pakaroissa.

Kiekaran toiveissa on päästä syksyllä Lontoon maratonille kokeilemaan Tokion olympiarajan rikkomista.

– Sinne otetaan nyt vain tietty määrä urheilijoita, joista on niitä, jotka yrittävät rikkoa rajaa ja sitten ne, jotka juoksevat voitosta, Kiekara sanoi.

Heta Tuuri sivusi korkeudessa ennätystään 188 ja oli toinen.

– Aluksi oli vaikeaa, sitten pääsin kisaan mukaan, Tuuri sanoi.

Näytöslajina olleessa moniottelumaaottelussa Suomi otti voiton pistein 24–19. Suomalaisista lajivoiton otti Saga Vanninen, joka keräsi kolmiottelussa yhteispisteet 2443. Vanninen hyppäsi pituutta 593, työnsi kuulaa 12,69 ja juoksi 200 metrillä ennätyksensä 24,83.