Suomen ennätys ja onnistuminen EM-halleissa Nezirin talven tavoitteet -VIDEO

Nooralotta Neziri on sysinyt syrjään ajatukset koronakurimuksen luomasta epävarmuudesta Tokion olympiakisojen suhteen. Aatokset ovat tiukasti hallikaudessa. Tavoite on rikkoa 60 metrin aitojen Suomen ennätys ja onnistua maaliskuisissa EM-halleissa Torunissa.

– Olen juossut sen 7,97 jo kolmena vuonna. Nyt treenit ovat menneet hyvin, joten jos ennätys ei hallikauden jälkeen ole ainakin 7,96, sitten 7,97 on varmaan minun tasoni, Nerizi tuumii 60 metrin aitojen Suomen ennätyksestä, jonka hän jakaa Reetta Hurskeen kanssa.

– Olympialaisia en paljon ajattele. Näitä uutisia, että kisat järjestetään tai ei järjestetä, tulee ja menee. En halua, että ne sekoittavat liiaksi ajatuksia. Elän hetki kerrallaan.

Nezirin, 28, hallikausi alkaa Saksan Karlsruhessa perjantaina ja jatkuu ensi viikolla Berliinissä. Karlsruhessa suomalaisista ovat mukana myös Hurske ja kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä.

– Siinä mielessä näyttää hyvältä, että World Indoor Tourin kisoja ei ole peruttu ja EM-hallin suhteenkin on tullut tosi vihreää valoa, Neziri sanoo.

– Odottaisin, että Nooralotta (Neziri) sen 7,90 alittaa, valmentaja Petteri Jouste sanoo hallikaudesta.

Työ tekniikan kehittämiseksi toi tulosta

Neziri lähtee talven kilpailukauteen luottavaisena. Harjoituskauden jäljiltä hän on erinomaisessa kunnossa.

– Harjoittelussa on paneuduttu paljon keskivartaloon ja tekniikkaan, mikä on tuottanut tulosta. Myös kaikki terveyteen liittyvät asiat ovat balanssissa: Veriarvot ovat hyvät ja kroppa on ollut terve, Neziri sanoo.

Erityisen iloinen kokenut aituri on siitä, että juoksutekniikan kanssa tehty työ on tuottanut tulosta.

– Tekniikassa on haettu sitä, että ponnistus tulisi paremmin loppuun asti. Minulla juoksu jää yleensä vähän ”istumaan”. Tykkään myös koukistaa etujalkaa, ja sitä on yritetty saada pysymään suorempana. Se on nyt jo paljon parempi kuin ennen, vaikkei vielä niin hyvä kuin se voisi olla, Neziri arvioi.

Valmentaja Petteri Jousteen mukaan fysioterapeutti ja kiropraktikko Tuomo Pieti on ollut vahvasti mukana edistämässä tekniikan kehitystä.

– Loppuojennus ja etujalan toiminta ei ollut pelkkä tekniikkakysymys. Lantionojennuksen lopussa on ollut myös voimanpuutetta, johon Tuomo on tehnyt erikoisharjoitteita. Niitä on tehty säännöllisesti, ja se on ollut osa sitä työtä, jolla tekniikkaa on kehitetty, Jouste kertoo.

Nopeus, kimmoisuus ja voimat ennätystasoa

Fyysiset ominaisuudet ovat aina olleet Nezirin vahvuus ja ne ovat nytkin erinomaisessa vireessä.

– Petteri sanoi, ettei tällä harjoituskaudella panosteta niin paljon maksimivoimaan, mutta rinnallevedossa nostin silti ennätykseni, 102,5 kiloa. Olen aiemmin nostanut sata kiloa kahdesti elämässäni. Nyt treeni on ollut huono, jos sata kiloa ei nouse, Neziri sanoo.

Jousteen mukaan painopiste voimaharjoittelussa on kallistunut nopeusvoiman suuntaan. Uutena apurina työssä on ollut levytangon liikettä mittaava sensori.

– Parissa eri liikkeessä sitä on käytetty. Se antaa palautteen tangon nopeudesta ja minä huudan sen urheilijoille, jotka ovat sen verran kilpailuhenkisiä, että se pistää yrittämään. Se on tuonut nopeusvoiman harjoitteluun uuden vaihteen, Jouste viittaa niin Nezirin ja kuin koko laajan pika- ja aitajuoksuryhmänsä nopeusvoimatreeniin.

Hyvässä kuosissa ovat myös Nezirin muut ominaisuudet.

– Vauhditon pituus on parantanut ja nopeuskin on lähtenyt paranemaan. Yhden askeleen vauhdilla menee kymppiloikkaa yli 31 metriä, Jouste sanoo.

Kausi alkaa kovan tason kilpailussa

Kauden aloittaminen suoraan Karlsruhesta sopii Nezirille. Hän ei tarvitse kansainvälisen kisan alle harjoituskilpailua.

– Nyt Petterin valmennuksessa olen pystynyt aloittamaan kilpailukauden aika hyvältä tasolta.  Harjoittelun rytmitys toimii niin, että olen hyvässä kunnossa jo ensimmäisessä kilpailussa. Siksi olen pystynyt aloittamaan kovalta tasolta ja kovista kisoista, Neziri sanoo.