Suomella vahva panos moukarin finaalissa: Kosonen seitsemäs, Tervo kymmenes. ”Parempaankin olisi ollut mahdollisuuksia”

Suomen kokonaispanos naisten moukarinheiton MM-finaalissa Eugenessa oli vahva.Silja Kosonen oli seitsemäs ja Krista Tervo kymmenes. MM-tasolla suomalaisnainen on viimeksi ollut pistesijoilla, eli kahdeksan parhaan joukossa vuonna 2005. Nyt siihen pystyi tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Kosonen, joka heitti 70,81. Hän teki tasaisen sarjan heittämällä neljä kertaa yli 70 metrin.

Tervo sai vain yhden onnistuneen heiton, kun toisella heittokierroksella syntyi tulos 69,04. Sillä hän ei selvinnyt mukaan kahdeksan parhaan heittäjän kolmelle viimeiselle kierrokselle.

Heittäjät olivat suorituksiinsa tyytyväisiä, vaikka totesivat, että finaaliheitoissa oli parannettavaa ja nappisuorituksilla sijaluvut olisivat voineet kohentua. Kilpailun mitalikolmikko oli Brooke Andersen Yhdysvallat 78,96, Camryn Rogers Kanada 75,52 ja Janee Kassanavoid Yhdysvallat 74,86.

Silja Kosonen teki varmoja heittoja moukarin finaalissa.

Kosonen: ”Mahdollisuuksia olisi ollut parempaankin”

– Lähdin kisaan innoissani, finaalissa minulla ei ollut mitään hävittävää. Ei enää jännittänytkään niin paljon kuin karsinnassa, Kosonen kommentoi finaalin jälkeen.

– Kilpailun alku oli hieman tahmeaa ja heitoissa oli pientä tekniikkavirhettä. Jäi tuntuma, että tänään olisi ollut mahdollisuuksia parempaankin. Viides heittoni oli hyvä, mutta se meni verkkoon. Ehkä mukana oli pientä jännitystäkin, kun karsinnassa tulos oli pari metriä parempi.

Turun Urheiluliittoa edustava Kosonen on yleisurheilun suuri lupaus. Viime vuonna hän saavutti alle 20-vuotiaiden MM- ja EM-tittelit ja heitti ikäluokkansa maailmanennätyksen. Viime kesältä on vielä myös ennätys 73,43, kun tämän kauden paras on toistaiseksi 72,44.

– Aikuisten arvokisat menevät kyllä juniorisaavutusten edelle. Tilastojen mukaan minun ei olisi pitänyt yltää täällä finaaliin, mutta tunnen olevani hyvä kilpailija. Ennätys olisi ollut tänään mahdollinen, jos kaikki olisi mennyt nappiin.

Krista Tervo joutui hakemaan tekniikkaansa moukarin finaalissa.

Tervo: ”Tekniikkani ei ole vielä 100-prosenttisen varmaa”

Krista Tervo kertoi, ettei hän asettanut itselleen mitään superkovia odotuksia finaaliin, vaikka kaksi päivää aikaisemmin heitetty karsintakilpailu sujuikin hyvin.

– Finaalin tulosten perusteella kahdeksan joukkoon minullakin olisi kuitenkin pitänyt olla mahdollisuuksia, Tervo kertoi.

– En ihan saanut tänään osumaa kohdalleen. Toinen yritys, jolla tulos tuli, oli heittona tosi huono. Viimeisessä yrityksessä ei sitten ollut muuta mahdollisuutta kuin ladata kovaa, kaikki tai ei mitään asenteella. En voinut lähteä siinä enää varmistelemaan.

Lämmittelyssä ja ensimmäisessä kilpailusuorituksessa Tervon heitot kolisivat häkkiin. Urheilijan oman tuntemuksen mukaan heitot paranivat kuitenkin koko ajan, mutta aivan viimeistä silausta ei löytynyt.

– Tekniikkani ei vaan ole vielä 100-prosenttisen varmaa. Ongelmat ovat perusjuttua, kysymys ei ole mistään isommasta. Kun lataan täysillä, niin heitto tahtoo hajota.

MM-finaali näytti lupaavalta EM-kisoja ajatellen

Karhulan Katajaisia edustava Tervo, 24, ei kuitenkaan jäänyt vaikeroimaan kenties hieman odotettua vaisumpaa esitystään.

– Finaali oli hieno kokemus, ja oli tärkeää nähdä huippuheittäjien tekemistä. On lohduttavaa, että vuoden päästä pääsen kokeilemaan uudestaan MM-kisoissa. Jospa olen sitten taas hiukan valmiimpi huippusuorituksiin. Ja jo kuukauden päästä on tietysti EM-kisatkin, iloinen urheilija kertoi.

– Rento ja hyvä fiilis oli tänään ja olosuhteet kunnossa, ei ollut siitä kiinni.

MM-finaalin eurooppalaisvertailu on elokuisia EM-kisoja ajatellen mielenkiintoinen: 1) Sara Fantini Italia 73,18, 2) Bianca Ghelber Romania 72,26, 3) Silja Kosonen 70,81, 4) Grete Ahlberg Ruotsi 70,11, 5) Krista Tervo 69,04.