Suomeen 10 Pohjolan mestaruutta – Norja voitti maaottelut

Suomeen 10 Pohjolan mestaruutta - Norja voitti maaottelut

Suomen nuoret voittivat peräti kahdeksan Pohjoismaiden mestaruutta lauantain kahden mestaruuden jatkoksi 19-vuotiaiden nelimaaottelun ja Pohjoismaiden mestaruuskisojen toisena päivänä Espoossa Leppävaaran stadionilla.

Norjan ensimmäisenä päivänä hankkima maaottelujohto kutistui lähes olemattomiin, mutta norjalaiset pitivät pintansa sekä miesten että naisten maaottelussa.

Päätöslajit 4×400 metrin viestinjuoksut voittanut Norja oli naisten maaottelussa vain kaksi pistettä ja miesten ottelussa 4,5 pistettä Suomea vahvempi. Ruotsi oli molemmissa maaotteluissa kolmas ja Islannin sekä Tanskan yhdistelmäjoukkue neljäs.

Maaottelu käytiin pääosin suosiollisissa olosuhteissa. Lauantain kisoja häiritsi kuitenkin voimakas tuuli ja sunnuntaina rankka ukkoskuuro yllätti aivan kisojen loppumetreillä.
 

Estejuoksussa komeat suomalaisvoitot ennätysajoin

Sunnuntain Pohjolan mestaruuksista kaksi suomalaiset voittivat 3000 metrin estejuoksuista. Sekä miesten mestari Topi Raitanen että naisten mestari Alisa Vainio juoksivat komeat omat ennätykset. Vainio voitti huikealla yli 40 sekunnin erolla.

Vainio sooloili kahden viikon takaisten SM-kisojen tapaan ja kellotti 19-vuotiaiden Euroopan kärkiajan 10.02,45. SM-kisojen voittoaika kohentui puolellatoista sekunnilla. Toinen suomalainen, Espoon Tapioiden Sofia Muinonen, oli kuudes ajalla 11.07,60.

– Voitto oli tavoitteena, eikä niinkään tulos. Kyllä kymmenen minuutin rajasta jääminen jäi vähän harmittamaan, mutta viikon päästä on Tampereen Eliittikisoissa mahdollisuus lähteä hakemaan kovaa aikaa, Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Vainio totesi.

Lauantain 3000 metrillä Vainio ei kyennyt vastaamaan loppukirissä tanskalaisvastustajalleen. Vainio otti kuitenkin kakkossijan kelpo ajalla 9.34,39. Kuortaneen Kuntoa seuratasolla edustava Aino Kivenmäki alitti ensimmäistä kertaa 10 minuuttia ja oli viides tuloksella 9.59,45. Kivenmäki juoksi sunnuntaina ennätyksensä myös 1500 metrillä sijoituttuaan kuudenneksi ajalla 4.41,10.

Suunnistaja Raitanen menestyy radallakin

Suunnistusta päälajinaan pitävä Sjundeå IF:n Topi Raitanen alitti uran toisessa 3000 metrin estekisassaan yhdeksän minuuttia, vieläpä kirkkaasti. Raitasen voittoaika 8.53,48 oikeuttaa 19-vuotiaiden Euroopan tilastoissa viidennelle sijalle eikä tilastokakkoseeenkaan jäänyt eroa kuin reilu sekunti.

– Ruotsalaisen 8.56 juosseen kaverin kanssa juteltiin, että vuorovedolla haettaisiin yhdeksän minuutin alitusta. Kun hän oli sairastellut, ajattelin sitten riskillä yrittää omalla vedolla. Eka kilsa oli 2.54, mutta sitten vauhti ruotsalaisen vetäessä tasaantui, kertasi Raitanen, joka hieman ennen toisen kilometrin täyttymistä pudotti ruotsalaisen kyydistään.

Raitanen on estetekniikaltaan raakile ja ratajuoksuja on alla vähän. Tulevaisuudessa mies pitää ainakin EM-rajoja realistisina, mutta ensi kesän Amsterdamin aikuisten EM-raja 8.37,50 tuntuu vielä kaukaiselta haaveelta.

– Esteet sopivat minulle, sillä rytmi vaihtuu vähän kuin suunnistuksessa. Päälajin valintaa en ole tehnyt. Hyvin suunnistus ja kestävyysjuoksu tukevat toisiaan.

Kuopion Reippaan Mikko Hirvonen jäi ennätyksestään neljä sekuntia ja oli viides lukemin 9.50,75.

Matintalo tekee väkevää paluuta

Turun Urheiluliiton Johanna Matintalo on toipunut hyvin isovarpaan koukistajajänteen tulehduksesta ja sitä seuranneesta kahden kuukauden juoksutauosta.

Lauantaina Matintalo juoksi 800 metrillä taktisesti viisaasti ja kiri kakkossijan ajalla 2.07,85, joka on neljä ja puoli sekuntia kovempi kuin kauden aiempi paras noteeraus. Matintalo on juossut viimeksi kovempaa kesällä 2013.

Sunnuntaina Matintalo pääsi nauttimaan kovasta norjalais-tanskalaisesta kyydistä 1500 metrillä. Vaikka viimeinen kolmannes vauhtia hieman hyydytti, kellotti pronssia saanut Matintalo uudet ennätyslukemat 4.27,59. Edellinenkin ennätys on peräisin PM-kisoista, Norjan Kristiansandista viime kesältä.

– Kesä-heinäkuun olin juoksukiellossa. Ennen Kalevan kisoja juoksua ei ollut alla kahtakaan viikkoa. Ei pyörällä eikä vedessä kykene tekemään nopeutta. Tyytyväinen olen kuntoon, johon olen päässyt, iloitsi Matintalo, joka havittelee Tampereen Eliittikisoista Ruotsi-ottelupaikkaa ja odottaa syksyn maantiekymppejä.

Kaksi viikkoa sitten SM-hopeajuoksussaan kolme sekuntia kauden parasta tulostaan kohentanut Lehtimäen Jyskeen Sanni Taipalus otti 800 metrin jäännöspisteen ajalla 2.16,22.

Miesten 1500 metrillä Joensuun Katajan Jiri Karjalainen ei kyennyt vastaamaan pohjoismaisille kilpakumppaneilleen. Vääntöä juoksuunsa toivonut Karjalainen oli viides ajalla 3.58,29. IF Raseborgin Tuomas Puputti oli seitsemäs ajalla 4.08,07.

Miesten kahdella ratakierroksella suomalaiskaksikko Julius Uutela HKV:stä ja Sami Hänninen Kuopion Reippaasta jäivät kuudenneksi ja seitsemänneksi ajoin 1.55,22 ja 1.56,24.

Miesten 5000 metrin kisassa Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Robin Ryynänen ja Turun Tovereiden Pekka Antikainen olivat viides ja seitsemäs ajoin 15.20,54 ja 15.50,40.
 

Hypyissä neljä kaksoisvoittoa

Suomen naiset saavuttivat kaksoisvoitot molemmista pituussuuntaisista hypyistä. Vaasan Vasaman Emma Pullola ja Imatran Urheilijoiden Senni Salminen ottivat kaksi kärkisijaa lauantain kolmiloikassa. Tampereen Pyrinnön Heta Haapala voitti sunnuntaina pituushypyn ja Emma Pullola oli nyt toinen.

Kalevan kisojen nelonen Haapala venytti Pohjoismaiden mestariksi viimeisellään, kun tauluun lävähtivät tasalukemat 600.

– Viimeinen oli matala hyppy, mutta juoksu alkoi kulkea kisan edetessä. Kausi on ollut hyvä ja viiden parhaan tuloksen keskiarvo noussut selkeästi, terveenä viime vuodet harjoittelemaan päässyt ja hyvällä kehityskäyrällä oleva Haapala kommentoi.

Pullola hyppäsi hopeaa kaksi senttiä Haapalasta. Pullolan kanssa tasatulokseen päätynyt ruotsalaishyppääjä hävisi hopean heikomman toiseksi parhaan tuloksensa myötä. Tasaisen kilpailun neljäs hyppäsi 596.

Kolmiloikassa Pullola pääsi hyppäämään 13,13 kantaneen hyppynsä 3,9 sekuntimetrin myötäiseen. Salminen kiilasi sentin turvin hopealle lukemin 12,73.

Haapalan tavoin myös Pullolan kesäkausi on ollut loistelias, vaikka hallikausi väliin jäikin. Kevättalvella Mikael ja Natalia Bäckin valmennukseen siirtyminen on tuonut harjoitteluun uusia tuulia, jotka näkyvät etenkin kolmiloikassa.

– Nopeutta ja voimaa on tullut lisää. Ennen en hirmu paljon loikkaa hypännytkään treeneissä, vaan kävin pääasiassa vain kisaamassa, kautensa PM-kisoihin päättänyt Pullola taustoitti.
 

Tomas Wecksten hyppäsi seivästä 525 ja Urho Kujanpää 520

Kaksoisvoiton saavuttivat myös Suomen seiväs- ja kolmiloikkamiehet. Karhulan Urheilijoiden Tomas Wecksten voitti seiväshypn tuloksella 525 ja Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää varmisti suomalaisten juhlat parantamalla ulkorataennätystään peräti 15 senttiä lukemiin 520.

Suomalaisten nuorten miesten seivästilasto on tänä vuonna komeaa luettavaa, sillä Kujanpään hyppyjen myötä neljä 19-vuotiaiden sarjassa kisaavaa suomalaishyppääjää on ylittänyt tänä kesänä vähintään 510.

Kolmiloikan voitti Kangasalan Urheilijoiden Topias Koukkula tuloksella 15,37 ja toinen oli ensimmäistä kertaa 15 metrin rajan puhkaissut Imatran Urheilijoiden Arttu Tyystjärvelle tuloksella 15,04. Koukkula ei ollut alkuunkaan tyytyväinen tulokseen, eikä pelkkä PM-kulta lämmittänyt mieltä:

– Täältä piti hakea kovaa tulosta. Ehdottomasti tavoittelen vielä Ruotsi-ottelupaikkaa, Koukkula vannoi.
 

Bäck pituusvoittoon loistotuloksella

Vatsavaivoista kisojen alla kärsineen Vasa Iddrottssällskapin Kristian Bäckin pituushypyn voittohyppy kantoi 752. Myötätuuli avitti tasan kolmen sekuntimetrin voimalla. Emma Pullolan kanssa harjoitteleva Bäck ei kuitenkaan nauttinut kovista myötäisistä ja Leppävaaran kentälle tyypillisestä tuulen pyörimisestä.

– En tykkää hypätä koviin myötäisiin, koska hyppään enemmän voimalla. Aika tyhjä oli kroppa vatsavaivojen jäljiltä. Tampereella on karsinta Ruotsi-otteluun ja on siellä saumoja päästä mukaan joukkueeseen, ennakoi Bäck, joka Leppävaarassa myös juoksi 200 metrillä viidenneksi ajalla 22,02.

Miesten pituushypyssä Suomen toinen edustaja, Helsingin Kisa-Veikkojen Joni Heikkilä, ponnisti 710 ja sijoittui hyvätasoisen kilpailun seitsemänneksi.

Karhulan Katajaisten llona Äyräväinen tuskaili korkeushypyssä tekniikkansa kanssa, mutta pomppasi kuitenkin kelpo tuloksen 177, joka riitti hopeamitaliin eikä jäänyt omasta ennätyksestä kuin kolme senttiä. Tampereen Pyrinnön Maria Huntington oli kuudes tuloksella 169.

Naisten seiväshypysä sekä Leppävirran Virin Soile Koponen että Tapanilan Erän Sara Heikkilä ylittivät 340. Koponen oli vahvempi paremman pöytäkirjan myötä kaksikon sijoittuessa viidenneksi ja kuudenneksi.

Miesten korkeushypyn suomalaiskaksikko Aleksi Klemola Ullavan Kilvasta ja Artturi Tiipiö Teuvan Rivakasta taivuttivat viidenneksi ja kuudenneksi tuloksin 195 ja 190.

Hilla Uusimäki juoksi kauden kärkiajan

Lauantaina tehtiin myös yksi kauden kotimainen kärkitulos, kun naisten Suomen mestari Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Hilla Uusimäki pisteli 400 metriä aikaan 54,03. Uusimäki hävisi Pohjolan mestaruuden ainoastaan 0,07 sekunnin erolla. Hänen omissa nimissään ollut kauden kärkitulos ja oma ennätys parantui tuulisessa säässä roimasti 0,82 sekuntia.

– Aika oli vähän yllätys. 54:n alitus oli niin lähellä, että se jäi harmittamaan, Tampereen Eliittikisoissa myös 400 metrin aitajuoksussa Ruotsi-ottelupaikkaa jahtaava Uusimäki kertoi.

Esbo IF:ää seuratasolla edustava Eliisa Räsänen juoksi kymmenyksen päähän kauden parhaastaan ja oli kuudes ajalla 57,17.

Naisten 4×400 metrin viestissä Uusimäki ankkuroi Suomen toiseksi selvän voiton vieneen Norjan takana ajalla 3.43,89. Uusimäen ja Räsäsen lisäksi joukkueessa juoksivat Jessica Rautelin ja Kristiina Halonen, jotka olivat 400 metrin aitajuoksussa viides ja seitsemäs ajoin 60,82 ja 62,21.

Ratakierroksella uusia ennätyksiä

Miesten ratakierroksella saatiin suomalaisilta komeita ennätysparannuksia sekä aitojen kanssa että ilman.

Sileällä 400 metrillä Gamlakarleby IF:n Filiph Johansson pudotteli ennätyksensä lukemiin 48,52 ja voitti pronssimitalin. Myös neljänneksi sijoittunut Kuopion Reippaan Juho Pirskanen juoksi ennätyksensä ajalla 48,67. SM-kisojen pronssimitalisti Johansson paransi ennätystään 0,83 sekuntia ja kultamitalisti Pirskanenkin 0,21 sekuntia.

Aidatulla ratakierroksella Porvoon Akilleksen Viktor Kantele voitti pronssimitalin ja murskasi SM-kisojen hopeajuoksussaan syntyneen ennätyksensä 1,17 sekunnilla lukemin 54,37. HIFK:n Jani Rastas oli viides ajalla 55,17.

Miesten pitkässä viestissä Norja karkasi Suomelta viimeisessä vaihdossa, kun ankkuri Pirskanen joutui kärsimään tilanteessa, jossa ruotsalaisjuoksija kaatui. Pirskanen kuitenkin kiri hopeamitalin Suomelle ajalla 3.17,35. Joukkueessa juoksivat myös Johansson, Eemeli Välimäki ja Julius Uutela.
 

Koistinen ja Lehtonen voittoihin pikamatkoilla

Naisten 100 metrin aitajuoksussa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Emma Koistinen juoksi seitsemän sadasosan päähän ennätyksestään ja vei voiton lukemin 13,66. Tampereen Pyrinnön Jessi Landström juoksi 14,28 ja oli kuudes.

– Ihan hyvä, vaikka juoksu tuntui vieläkin paremmalta kuin mitä aika oli, monen muun tavoin Ruotsi-ottelupaikasta Tampereella kovasti taisteleva Koistinen kommentoi.

200 metrillä Koistinen on myös mahdollinen nimi Ruotsi-ottelun joukkueeseen, sillä Espoossa hopeaan oikeuttanut 24,24 kiilaisi kotimaisessa tilastossa kolmanneksi. Myötätuulta oli kuitenkin 2,8 metriä sekunnissa.

– Tiesin, että pystyn noihin aikoihin, mutta harmi, että tuulta oli liikaa.

200 metrillä Suomen toinen edustaja, Tampereen Pyrinnön Sara Jokinen, joutui turvautumaan maaliintulon jälkeen jäähoitoon, kun kireä takareisi aiheutti kipuja kisan loppuvaiheissa. Jokinen oli kuudes ajalla 24,77.
 

Netta Myllynen juoksi myötätuuleen 11,78

Pikajuoksijat tekivät hyviä aikoja, mutta tuulisen sään myötä ei pikamatkoilla saatu tilastokelpoisia tuloksia. Miesten 100 metrillä Seinäjoen Seudun Urheilijoiden neljänneksi sijoittunut Aleksi Lehto kellotti 10,62 ja naisten 100 metrillä neljänneksi sijoittunut Savonlinnan Riennon Netta Myllynen 11,78. Myötätuulta oli miehillä 2,8 ja naisilla 3,3 metriä sekunnissa.

Naisten kisan viitonen, Iisalmen Visan Milla Heiskanen, juoksi 11,84 ja miesten seiska, Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen, 10,69. Kaikkien suomalaisten ajat ovat reippaasti alle omien ennätysten, mutta eivät siis ole tilastokelpoisia.

200 metrillä Lehtonen oli tilastoja ajatellen onnekas, sillä tuulimittari näytti tasalukemia +2,0 voittoon ja ennätysaikaan 21,51 päättyneessä juoksussa.

– Eilisen satasen jälkeen takareisi kiristeli ja se oli jumissa aamullakin, mutta hyvin se kesti. Satasella harmitti kyllä liian kovat tuulet, kauden mitä ilmeisimmin Espooseen päättänyt ja onnistuneen kauden läpikäynyt Lehtonen huokaisi.

Miesten pika-aidoissa dramatiikkaa

Miesten 110 metrin aitajuoksussa suomalaiskaksikko koki kovia. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden tilastoykkönen Ilari Manninen sortui vilppilähtöön ja 400 metrin aitajuoksussa onnistunut Viktor Kantele kolhaisi kisan loppupuoliskolla aitaa siinä määrin, että rytmi sekosi ratkaisevasti. Kantele taisteli jopa voitosta, mutta tippui lopulta kuudenneksi ajalla 14,73.

– Pika-aidat on vielä ykköslajini, mutta nelosen aitoihin meillä on Porvoossa hyvä treeniporukka, kovassa vuosina 1996-1999 syntyneiden porvoolaisnuorten joukossa harjoitteleva Kantele selvitti.

Miesten pikaviestissä Suomen nelikko Ilari Manninen, Oskari Lehtonen, Willem Kajander ja Kristian Bäck juoksi hyvän ajan 41,10, joka jää vain 0,17 sekuntia 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa kuudenteen sijaan oikeuttaneesta tuloksesta.

EM-kvartetista Espoossa juoksi ainoastaan Lehtonen. Maaotteluvoiton vei kuitenkin Norja erinomaisella ajalla 40,18. Ruotsi voitti heinäkuussa Euroopan mestaruuden ajalla 39,73.

Naisten pikaviestissä Suomen toinen vaihto Netta Myllysen ja Sara Jokisen välillä meni pitkäksi. Tuossa vaiheessa kisaa johtanut Suomi kuitenkin toi kapulan maaliin ja otti jäännöspisteet. Ensimmäistä osuutta juoksi Milla Heiskanen ja ankkurina Emma Koistinen.

Perälampi ainoa heittolajien mestari

Heitoista heltisi Suomelle yksi mestaruus, jonka toi Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Oskari Perälampi kiekonheitosta hyvällä tuloksella 57,58. Eskilstunan EM-kilpailuissa seitsemänneksi heittänyt Perälampi teki Espoossa loppukauden parhaat heittonsa.

– Eskilstunaan oli tähdätty kuntohuippu ja tässä välissä oli vähän tyhjä olo. Pikku hiljaa alkaa olla kunto taas sillä tasolla kuin EM-kisojen aikaan, loppukesän kisojaan vielä arpova Perälampi totesi.

Naisten kiekonheitossa kärkitaisto oli tasainen ja pisimmät kaaret heitettiin kahdella viimeisellä kierroksella. Suomen kaksikko Krista Uusi-Kinnala ja Vilma Paakkala voittivat hopeaa ja pronssia tuloksin 47,85 ja 47,10. Laitilan Jyskeen Uusi-Kinnala oli nyt suomalaiskaksikosta vahvempi ja paransi omaa ennätystään yli metrillä. Suomen mestari Espoon Tapioiden Paakkala heitti heinäkuussa Eskilstunan EM-kilpailuissa kymmenenneksi.

Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Kyrönviita kohensi kuulantyönnön ennätyksensä lukemiin 18,43 ja voitti hopeamitalin. Kuulan paino tässä ikäluokassa on kuusi kiloa. Pihtiputaan Tuiskun Matti Kahilainen onnistui myös hyvin työntämällä vain 15 sentin päähän ennätyksestään lukemin 16,47. Kahilainen oli lopputuloksissa viides.

Naisten kuulantyönnössä Kuopion Reippaan Eveliina Rouvali sai aikaan yhden hyvän työnnön 14,36, joka oikeutti hopeamitaliin. Nokian Urheilijoiden Oona Vilermo työnsi 12,69, joka riitti kuudenneksi.

SE-mies taipui Euroopan tilastokolmoselle

Nokian Urheilijoiden Aleksi Jaakkolan moukaritulos 74,08 oli koko kisojen kovin hopeamitalistin tulos. Kultamitalin voitti 77,60 lingonnut Euroopan tilastokolmonen Hilmar Örn Jónsson. Hän on heittänyt tällä kaudella peräti 79,81.

Aleksi Jaakkola pyörähteli kaksi viikkoa sitten Savonlinnan SM-kisoissa kuuden kilon moukarin Suomen ennätysksen 77,93. Espoon heittojaan Jaakkola kuvaili perusheitoiksi.

– Vikassa lähdin kiskomaan liikaa yläkropalla ja tasapaino meni. Kisaan vielä Portugalissa seurajoukkueiden Euroopan Cupissa syyskuun puolivälissä Tampereen Pyrinnön joukkueessa. Jokainen joukkue saa ottaa kolme urheilijaa muista seuroista, kuulan ja moukarin Leiriassa kisaava Jaakkola selvitti.

Kankaanpään Seudun Leiskun värejä seuratasolla kantava Aaron Kangas heitti myös hyvän tuloksen 70,63, jolla irtosi pronssia.

Myös naisten moukarinheitossa saatiin kovan luokan hopeatulos, kun Kauhajoen Karhun Suvi Koskinen pyöräytti 61,94. Maailmantilaston kolmonen Norjan Beatrice Nedberge Llano paukautti voittolukemikseen 65,34. Nurmijärven Yleisurheilun Tiina Rinnekari heitti viidenneksi 58,67 kantaneella kaarella.

Keihäänheitosta kaksi hopeaa

Naisten keihäänheitossa Ylikiimingin Nuijamiesten Merja Perätalo voitti hopeaa erinomaisella tuloksella 51,32. Omasta ennätyksestään Perätalo jäi vain 1,19 metriä. Pidemmälle Perätalo on heittänyt ainoastaan Porin Kalevan kisoissa kuukausi sitten sijoittuessaan viidenneksi. Kannonkosken Kihon Noora Ruuska oli kuudes. Ruuskan paras heitto kantoi 41,14.

Miesten keihäänheitostä puuttuivat Suomelta kaksi kovinta valttikorttia Oliver Helander ja Miro Määttänen. Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Aleksi Lehto ja Veikkolan Veikkojen Tuomo Kaurila heittivät kuitenkin hopeaa ja prossia Suomelle. Samana päivänä myös 100 metriä pinkaissut Lehto viskaisi 64,55 ja Kaurila 64,38.

(Joni Jäntti.)

Tulospalvelu: