Suomalaistrio naisten keihäsfinaaliin: ”Me tsemppaamme toisiamme” – Lento ponnisti pituushypyn finaaliin

Kolme suomalaista heittää naisten keihäänheiton finaalissa alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa. Lauantain karsinnasta sunnuntain finaalipaikat heittänyt trio on loppukilpailussa iso tuki toinen toiselleen, Anni-Linnea Alanen vakuutti karsinnan jälkeen.

– Me tsempataan toisiamme. Ollaan tiivis kolmikko myös kisojen ulkopuolella. Leireilläkin vietetään aikaa yhdessä. Me tiedämme toistemme heikkouksia ja vahvuuksia. Finaalissa yritetään kaivaa esiin niitä vahvuuksia, Alanen sanoi.

Suomi sai Tallinnassa kolme heittäjää myös miesten finaaliin. Myös Tallinnassa viime viikolla käydyissä alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa molemmissa finaaleissa oli kolme suomalaisheittäjää.

Alanen ja Suominen onnistuivat heti avausheitolla

Vaasan Vasaman Alasen EM-finaalipaikan varmisti 54,07 kantanut ensimmäinen heitto. Hän heitti sen jälkeen 52,53 ja 51,09.

– Sain ensimmäisellä heti hyvän heiton, joka toi varmuutta. Loput olivat teknisesti ei niin hyviä, mutta finaalissa haetaan niitä parhaita heittoja. Tykkäsin heittopaikasta eikä tuuli haitannut, Alanen sanoi.

Helsingin IFK:n Suomisen heitot kantoivat 51,51, 50,09 ja 48,99.

– Sain ensimmäisellä hyvän heiton. Sitten alkoi jännitys vetää vähän jalkoja veteläksi ja ne eivät toimineet kunnolla. Radasta tykkäsin, Suominen kertoi.

Finaalipaikka maistui myös Tampereen Pyrinnön Elomaalle, jonka ensimmäinen kantoi 48,13 ja kaksi muuta epäonnistuivat.

– Harkkaheitot olivat hyviä ja ensimmäinenkin oli lupaava. Mutta sitten alkoi tulia vähän liiaksi tahtoa heittää pitkälle. Sitä tahtoa heittää oli niin paljon, että käsi varasti ja heiton loppu hajosi, Elomaa sanoi.

Karsinnan paras oli EM-tilaston kakkonen Serbian Adriana Vilagoš. Hän heitti toisella kierroksella 60,62 ja on kauden mittaan heittänyt 60,94. Toiseksi pisimmän 58,90 kantaneen kaaren heitti kreikkalainen tilastokärki Elina Tzengko. Hän on kauden mittaan heittänyt 61,42.

Lento sai juoksun kulkemaan: ”Finaalissa koetetaan parantaa lisää”

Nea Lento ponkaisi pituushypyn karsinnassa kesän parhaan tuloksensa 620 ja eteni loppukilpailuun.

Lento oli karsinnan kymmenes. Saksan Mikaelle Assani ponnisti tämän ikäluokan maailman kärkituloksen 664.

– Olen tyytyväinen. Finaali oli tavoite, Tampereen Pyrintöä edustava Lento sanoi.

Lento on harjoitellut ja kilpaillut jo usean kuukauden akillesvaivan aiheuttaman kivun kanssa. Nyt vaiva on saatu kuriin kantakupeilla. Ongelma ei ole ponnistavassa jalassa, joten vaiva on verottanut lähinnä juoksemista.

Tallinnassa Lennon askel luisti. Kolme karsintahyppyä kantoivat 595, 618 ja 620. Paras hyppy jäi vain neljä senttiä Lennon ennätyksestä.

– Nyt tuntui, että sain juoksua auki ja painettua jalan alle hypyn aikana. Se parani koko ajan ja finaalissa koetetaan parantaa lisää, Lento sanoi.

– Toivotaan, että saisin finaalissa palaset loksahtamaan kohdalleen ja onnistuneita hyppyjä.

Jokinen taisteli hellekelissä pistosta vastaan

Jerry Jokinen taisteli 10000 metrin ratakävelyssä pistosta vastaan. Helteessä käydyssä kilpailussa Jokinen oli 21:s omalla ratakävelyn ennätyksellään 45.37,92. Maantiellä matka on taittunut huomattavasti kovempaa.

Jokinen meni pääjoukon mukana kolme kilometriä. Sen jälkeen taival muuttui tuskaiseksi.

– ­Rupesi pistämään ja sitten yhdessä kohtaa tuntui, että suusta lähti tunto. Oli jo sellainen olo, että pitäisikö lopettaa. Join vettä ja se auttoi. Mutta aina, kun otti vettä, alkoi pistää, Naantalin Löylyä edustava Jokinen kertoi.

– Aika paljon siinä hyytyi. Viiden kilometrin jälkeen menin melkein 5 minuutin kilometrivauhtia. Loppuun sain hyvin kiristettyä vauhtia ja vähän rytmiä takaisin.

Kilpailun voitti Espanjan Paul McGrath ennätyksellään 42,32,19.

Vainonen keräsi arvokisakokemusta

Kuulantyöntäjä Annukka Vainonen tankkasi kokemusta uransa ensimmäisestä arvokilpailujen karsinnasta. Vainonen työnsi parhaalla yrityksellään 13,76 joka riitti 18. sijaan.

Karsinnan paras oli EM-tilaston ykkönen, Turkin Pinar Akyol, joka työnsi 16,97 ja rikkoi ainoana karsintarajan 15,60. Loppukilpailuun vaadittiin 14,30.

– Oli kiva työntää ja nähdä isompaa kisaa, mutten itse pystynyt työntämään omalla tasollani. Tekniikassa oli pikku juttuja, muttei mitään isompaa. Hyvää kokemusta tästä tuli, Iitin Pyrintöä kotimaassa edustava Vainonen sanoi.