Suomalaisnelikko luottavaisena MM-kisojen avauspäivään

Suomalaisnelikko luottavaisena MM-kisojen avauspäivään

Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen odottaa levollisena Pekingin MM-kisojen avauspäivää, aivan kuten maratoonari Henri Manninen, moukarinheittäjät Tuomas Seppänen ja David Söderberg sekä kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä. Nelikon MM-kisaurakka alkaa lauantaina.

– Kaikki asiat toimivat täällä normaalisti arvokisojen tapaan ja Linnunpesä-stadion on jopa hohdokkaammassa kunnossa kuin olympiakisoissa 2008, Kemppainen sanoo. 

Manninen on ensimmäinen suomalainen Pekingin MM-kisoissa. Hänellä on tukenaan ongelmaton harjoitus- ja kilpailukausi. Kaikki on luistanut pitkään suunnitelmien mukaan.

Mannisen ja muiden juoksijoiden ykköshaaste on lämpötila. Se nousee aamulla kello 7.30 (Suomen aikaa kello 2.30) alkavan kilpailun aikana 30 asteen tietämiin. Kilpailun aikana nestettä kuuluu aika lailla enemmän kuin sitä ehtii juoda.

 – Se on pitänyt ottaa huomioon tankkauksessa kilpailua edeltävinä päivinä. Kilpailun aikana pitää yrittää juoda hieman enemmän kuin normaalisti, Manninen sanoo.

Tasainen, pitkien suorien sävyttämä maratonreitti kiertelee Pekingin tunnetuimpien paikkojen kuten Taivaan temppelin ja Taivaallisen rauhan aukion maisemissa. Kilpailussa on mukana erittäin kovatasoinen juoksijakaarti. Manninen veikkaakin, että moni innostuu alkumatkasta ylikovaan vauhtiin, joka maksaa vaikeissa oloissa.

 

Keniasta huipputrio, tasainen reitti

– Tasaista vauhtia jos pystyn tulemaan loppuun asti, on mennyt hyvin. Uskon että 2.20.00 ajalla ollaan korkealla, Manninen laskee.

Kilpailun vankimpiin voittajaehdokkaisiin lukeutuu kenialaistrio: ME-mies Dennis Kimetto, entinen ME-mies Wilson Kipsang ja Pariisin maratonin tänä vuonna ajalla 2.05.49 voittanut Mark Korir.
Etiopialaisten kärkinimi on tämän vuoden Bostonin maratonin voittanut ja aiemmin Dubaissa 2.05.52 juossut Lelisa Desisa.

Ugandan Stephen Kiprotich puolustaa mestaruutta ja osaa ajoittaa kuntonsa. Kuuma ja kostea sää taas on tuttua japanilaiskaksikolle Masakazu Fujiwara ja Kazuhiro Maeda.

 – Jos Henri pysyy laatimassaan taktiikassa, uskon että hän kohentelee lopussa hyvin sijoitustaan, Kemppainen veikkaa.

 

Söderbergillä finaalisauma

Moukarinheittäjistä Söderberg kilpailee ensimmäisessä karsintaryhmässä, joka aloittaa Suomen aikaa kello 4.30. Samassa ryhmässä heittää lajin hallitseva maailmanmestari puolalainen Pawel Fajdek, joka teki hiljattain ennätyksensä 83,93.

Karsintaraja on 77 metriä, mutta reilu 75 metrin ylitys saattaa jo viedä loppukilpailuun.

– Se on mahdollista, jos saan onnistuneen heiton, Söderberg sanoo finaalipaikasta.

Kokenut heittäjä on päässyt kevään urheilijan tyrä -leikkauksen typistäneen lyhyen kilpailukauden aikana mainioon vetoon. Hän viimeisteli kuntonsa leirillä Hongkongissa.

– Ilman kuumuus ja kosteus on siellä aika kova, mutta kaikki tuli tehtyä, Söderberg sanoo.

Tuomas Seppänen heittää kello 5.55 Suomen aikaa aloittavassa ryhmässä. Ryhmän kärkinimi on unkarilainen olympiavoittaja ja kaksinkertainen MM-hopeamitalisti Krisztián Pars.

– Täällä harjoitukset ovat menneet hyvin ja karsinnassa keskityn vain tekemään hyvää heittoa, Seppänen sanoo. Kuuman ilman haasteista suomalaiskaksikolla on yhteinen näkemys.

– Se on sama kaikille, kaksikko myhäilee.

 

Mäkelän viimeistelyharjoitus ongelmitta

Kristiina Mäkelän toipuminen Hongkongin leirin haverista on edistynyt rivakasti ja ilman takaiskuja. Leirillä häneltä lipesi painonnostotanko oikean jalan isovarpaan päälle.

Mäkelä teki perjantaina kilpailuun valmistavan harjoituksen, joka onnistui. Mäkelä uskoo pystyvänsä hyppäämään kello 14.10 Suomen aikaa alkavassa MM-karsinnassa.

Kolmiloikan karsintaraja on 14,25. Mäkelän ryhmän tähti on puolustava maailmanmestari Kolumbian Caterine Ibargüen.


seppanen_tuomas_ja_soderberg_david_1_of_1.jpg

Kotimaan moukarinheiton kärkinimet Tuomas Seppänen ja David Söderberg heittivät Puolassa kumpikin yli 75 metrin. Oheinen kuva viime kesän MM-kisoista.