Suomalaismenestystä 24 tunnin juoksussa

Suomalaismenestystä 24 tunnin juoksussa

Suomalaiset juoksivat Kari Hotakaisen johdolla miesten sarjassa kolmoisvoiton kansainvälisessä 24 tunnin vuorokaudenjuoksussa Tapiolan Esport Arenalla. 22-vuotias Noora Honkala juoksi naisten sarjassa kolmanneksi.

Ultrajuoksun erikoisseuran Endurancen järjestämä tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman korkeatasoisimmista ultrajuoksun hallikilpailuista. Tänä vuonna siihen osallistui 88 miestä ja 21 naista 16:sta eri maasta.

Miesten kilpailussa pisimmän matkan taittoi helsinkiläinen Endurancea edustava Kari Hotakainen juostuaan 228,196 kilometriä. Toiseksi sijoittui hänen seuratoverinsa Kari Ranta ja kolmanneksi Joensuun Sisun Jari Soikkeli.

– Juoksu sujui uskomattoman hyvin. Pystyin menemään kovaa vauhtia 23 tuntia. Viimeinen tunti oli vaikea, ja kävelin lopussa, kun voitto oli ratkennut jo hyvissä ajoin, Hotakainen kertoi.

Kilpailu juostiin 390 metrin mittaisella halliradalla, jonka pisimmän matkan edennyt Kari Hotakainen kiersi viikonlopun aikana 585 kertaa. Hotakaisen tulos on kautta aikain 11:nneksi paras suomalaistulos ulkokilpailut ja hallikilpailut yhteen lukien.

Maailman halliennätys miesten vuorokaudenjuoksussa on 257,576 kilometriä ja sitä pitää hallussaan venäläinen Nikolai Safin. Ulkokilpailuissa on legendaaarinen kreikkalainen ultrajuoksija YIannis Kouros ainoana juossut yli 300 kilometriä tuloksenaan 303,506 kilometriä.

Nukuin 5 minuuttia ja juoksin lopun hirveää kyytiä

Naisten kilpailun voitti kuudennen kerran peräkkäin japanilainen maailmanennätysnainen Sumie Inagaki tuloksella 220,198 kilometriä. Toiseksi sijoittui ruotsalainen Torill Fonn. Nuori vuonna 1992 syntynyt Noora Honkala sijoittui parhaana suomalaisena kolmanneksi. Hänen tuloksensa oli 193 kilometriä ja 721 metriä.

Honkalan tulos on kautta aikain 9:nneksi paras suomalaistulos naisten sarjassa, ulkokilpailut ja hallikilpailut yhteen lukien. Hänen ikäisenään ei yksikään suomalainen ole juossut enemmän eikä tiettävästi samanikäisenä hallikilpailuissa kukaan toinen koko maailmassa.

Sumie Inagakin nimissä oleva maailman halliennätys on 240,631 kilometriä. Ulkokilpailuissa on toinen japanilainen Mami Kudo juossut naisten maailmanennätykseksi 255,803 kilometriä.

Kilpailu alkoi lauantaina kello 12. Endurancea edustavalla Noora Honkalalla oli sunnuntaina aamulla kaksi vaikeaa tuntia, joiden aikana hän eteni yhteensä vain kymmenen kilometriä.

– Nukuin viisi minuuttia ja piristyin niin paljon, että juoksin lopun hirveää kyytiä, Honkala kertoi.

– Maanantaina on työpäivä, vaikka en varmaan pääse aamulla ylös sängystä, arveli myyjänä työskentelevä Honkala.

Parhaat suomalaiset ultrajuoksijat kilpailevat seuraavaksi huhtikuussa Torinossa 24 tunnin vuorokaudenjuoksun MM-kilpailuissa.

ESPOO, Tapiola 21.-22.2.2015 Kansainvälinen vuorokaudenjuoksun hallikilpailu Endurance24h

Tulospalvelu