Suomalaiskolmikko keskiviikon keihäsfinaaliin: Helander 84,35, Keränen 82,77 ja Etelätalo 80,83

Oliver Helander toteutti suunnitelmansa ja käytti Roomassa EM-kilpailun keihäänheiton tiistaiseen karsintakilpailuun vain yhden heiton.

Helanderin avausheitto kantoi 84,35 ja toi karsinnassa kolmannen sijan. Toni Keränen heitti uransa toiseksi parhaan tuloksen 82,77 ja oli viides. Lassi Etelätalo täydensi keskiviikkoillan keihäsfinaalin suomalaisten määrän kolmeen heitettyään 80,83.

– Vire oli näköjään riittävän hyvä. Huonolla heitolla 84-metrinen. Asentoon se meni, mutta siinä hyvät asiat sitten olivatkin, Helander totesi karsintaheitostaan.

–  Vähän pitäisi saada heittoon nostetta, jos haluaa heittää pidemmälle.

Helanderin mukaan nilkka pyörähti vähän heittäessä, mutta se ei hänen mukaansa aiheuttanut huolta.

”Muutama minuutti oli vähän epämukavaa”

Ennen kisaa tv-kuviin tallentui Helanderille harmillinen hetki, jota ehdittiin jo tulkata loukkaantumiseksi.

– Laitoin lämpögeeliä vähän nivusiin ja sitä meni vähän väärään paikkaan. Muutama minuutti oli vähän epämukavaa olla siinä, mutta ei sen vakavampaa, Helander myhäili.

Kolmanneksi sijoittuneen Helanderin edellä karsinnassa olivat Saksan Julian Weber (85,01) ja Liettuan Edis Matusevičius (84,82). Helanderin ja Keräsen väliin neljänneksi kiilasi 83,36 heittänyt moninkertainen arvokisamitalisti, tshekki Jakub Vadlejch.

Keränen avasi karsinnan 76,64 kantaneella heitolla ja sai kaiken kohdalleen toiseen heittoon, joka jäi kaksitoista senttiä hänen ennätyksestään.

– Eka heitto tuli ihan liian lähelle viivaa. Se piti pysäyttää ja jäi rääpäisyksi. Sitten siirsin askelmerkkiä taaksepäin, Keränen totesi.

– Ei se toinen mikään unelmien heitto ollut. Perushyvä heitto, jossa kaikki aisat olivat riittävän hyvin.

Keräselle heitto oli hyvä pönkkä itseluottamukselle takkuisen alkukauden jälkeen.

– Nyt se on ainakin lähempänä sitä, missä sen olisi pitänyt olla koko alkukausi, Keränen totesi karsintakisan tuloksesta.

”Kun jalat toimii, loppu tule vähän niin kuin automaattisesti”

Selkäkrampin kanssa kevätkesällä tuskaillut Etelätalo heitti kauden toisen yli 80-metrisen ja eteni arvokisafinaaliin.

– Edelliset kovat heitot olivat Saksan kilpailusta kolme viikon takaa, joten se oli tietysti epävarmaa, miten heitto lähtee toimimaan, Etelätalo sanoi.

– Verryttelyssä se tuntui toimivan. Tuki oli ihan hyvä ja siitä on mukava heittää. Kun jalat toimii, loppu tule vähän niin kuin automaattisesti, Etelätalo sanoo.

– Vauhdissa on varaa vauhtia kiristää. Tämä oli vähän varman päälle -vauhti.

Finaalissa Etelätalo aikoo laittaa vauhtiin hitusen lisää. Kokenut heittäjä toivoi myös, että vire pysyi finaalissa yhtä hyvänä kuin karsinnassa.

– Pitäisi varmaan jatkaa samoilla silmillä huomiseen finaaliin ja etsiä jostain rave-bileet, ettei kroppa ehdi aloittaa palautumista, joka tuo kireydet ja kivut, Etelätalo vitsaili.