Suomalaiskeihäs pääsi IAAF:n syyniin

Suomalaiskeihäs läpäisi IAAF:n syynin

Suomessa kehitetty Oneway-yhtiön valmistama uusi keihäsmalli on lähetetty Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hyväksyttäväksi. Jos keihäs läpäisee IAAF:n tarkastuksen, sitä voidaan käyttää kansainvälisissä kilpailuissa.

Suomen Urheiluliiton kilpailupäällikön Mika Muukan mukaan elokuisten Pekingin MM-kilpailujen delegaatit ovat kisavälineet jo valinneet, joten sinne suomalainen keihäs ei ehdi. Sen sijaan Muukka pitää mahdollisena, että keihäät voisivat olla mukana Rio de Janeiron olympiakisoissa ensi vuonna, jos IAAF ne hyväksyy.

Keihään kehittämisestä on vastannut Tampereen teknillisen yliopiston professori Lauri Kettunen. Tavoitteena on ollut rakentaa hiilikuitukeihäs, joka olisi riittävän jäykkä, mutta antaisi hiukan periksi vetovaiheessa eikä aiheuttaisi suurta loukkaantumisriskiä.

Kehitystyössä on yhtenä keskeisenä ajatuksena ollut, että keihäitä on hieman erilaisilla painonjakaumilla. Näin tarjolla olisi yksilöllisempiä vaihtoehtoja heille, joilla on suorempi veto sekä heille, joilla on vedossa enemmän kiertoa. 

IAAF:lle esitetään hyväksyttäväksi kaksi mallia. Toisessa on vastatuuleen soveltuva terävä kärki ja toisessa myötätuuleen soveltuva tylppä kärki.