Suomalaiskeihäs läpäisi IAAF:n syynin, ehtii Rion olympiakisoihin?

Suomalaiskeihäs läpäisi IAAF:n syynin

Suomessa kehitetty ja One Way Sport oy:n valmistama uusi keihäsmalli on läpäissyt Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) hyväksynnän. Keihästä voidaan siten alkaa käyttää kilpailuissa.

– Tämä tuntuu suorastaan hämmästyttävältä. Tämä kun ei ole ollut mikään iso virallinen projekti. On vain ollut ajatus, että tällainen pitäisi tehdä. Nyt täytyy saada keihäät ilmaan mahdollisimman pian, sanoo keihään kehittämisestä vastannut Tampereen teknillisen yliopiston professori Lauri Kettunen.

Keihästä ei voi käyttää elokuisissa Pekingin MM-kilpailuissa, jonne delegaatit ovat heittovälineet jo valinneet. Sen sijaan Suomen Urheiluliiton kilpailupäällikkö Mika Muukan mukaan keihäät saattavat päästä mukaan Rio de Janeiron olympiakisoihin ensi vuonna.

Kettusen mukaan tavoitteena on ollut rakentaa hiilikuitukeihäs, joka olisi riittävän jäykkä, mutta antaisi sen verran periksi vetovaiheessa, ettei se aiheuttaisi suurta loukkaantumisriskiä.

– Kehitystyössä yhtenä keskeisenä ajatuksena oli, että keihäitä on hieman erilaisilla painonjakaumilla. Näin tarjolla olisi yksilöllisempiä vaihtoehtoja niille, joilla on suorempi ja veto tai niille, joilla on vedossa enemmän kiertoa, Kettunen kertoo. 

IAAF:lla oli hyväksyttävänä kaksi mallia. Toinen on varustettu vastatuuleen sopivalla terävällä kärjellä ja toinen myötätuuleen soveltuvalla tylpällä kärjellä.