SUOMALAISET RIOSSA TORSTAINA 8.9.

SUOMALAISET RIOSSA TORSTAINA 8.9.

Rion paralympiakisojen yleisurheilu alkaa heti ensimmäisenä kilpailupäivänä torstaina 8.9. Suomalaisurheilijoista ensimmäisenä kilpailee Ronja Oja.

Paralympiadebyyttinsä tekevä Oja kilpailee oppaanaan toimivan veljensä Jesper Ojan kanssa 100 metrillä luokan 11 alkuerissä. Välieriin etenee 16 urheilijasta kahdeksan parasta. Näkövammaisten pikajuoksuissa juoksee kerrallaan neljä urheilijaa ja neljä opasurheilijaa. Ronja Oja lähtee hakemaan välieräpaikkaa.

– Tuntuu hyvältä päästä purkamaan kisajännitystä ennen kisojen loppupuolella olevaa pituushyppyä, vaikka suurta jännitystä ei ole kyllä vielä ollut. Pääsin tiistaina kuuntelemaan stadionin akustiikkaa ja se tuntui hyvältä.

Ratakelaaja Amanda Kotaja oli Lontoon paralympiakisoissa neljä vuotta sitten lähellä mitalia sijoittuen 100 metrin kelauksessa neljänneksi. Kehitys on vuosien mittaan ollut huimaa ja vuonna 2015 Kotaja voitti maailmanmestaruuden 200 metrin matkalla.

Riossa luokassa 54 kilpailevan Kotajan tavoitteena on mitali. Kotaja kilpailee 100 metrin ja 400 metrin matkoilla. 100 metrin alkuerät kelataan torstaina 8.9. ja finaali paikallista aikaa perjantai-iltana. Kotaja odottaa luottavaisena pääsyä lähtöviivalle:

– On superkiva päästä radalle. Stadionin rata on hyvä, mutta ei mikään supernopea. Tuulet stadionilla ovat hankalat ja kevyenä urheilijana toivon myötätuulta, vastatuuli on minulle myrkkyä. Alkuerien jälkeen näkee, miten muut menee. Toivon itseltäni hyvää varmaa suoritusta, Kotaja pohjustaa. 


ronja_oja_ja_jesper_oja.jpg

Ronja ja Jesper Oja pikajuoksutreeneissä Riossa.

,


amanda_ja_ep.jpg

Maarit Kurki seurasi Amanda Kotajan ja Esa-Pekka Mattilan treenejä Riossa.