Aiturit ja Latvala finaaleihin, Kuusela ja Sipponen viidensiä

Oskari Mörö

Suomi on joukkueiden välisessä kilpailussa kolmas ensimmäisen päivän kahden finaalin jälkeen Euroopan Superliigassa Bydgoszczissa. Saksa johtaa kilpailua 24 pistettä koonneena, Puola on toinen 19 pisteellä ja Suomi kolmas 16 pisteellä.

­– ­Kaikkiaan päivä, joka ei tuonut isoja pettymyksiä. Heittäjät ja aitajuoksijat tekivät pisteiden valossa hyvää jälkeä, totesi Suomen joukkueen johtaja Kari Niemi-Nikkola.

Aiturit Annimari Korte, Elmo Lakka ja Oskari Mörö etenivät alkueristä finaaleihin, kuten myös 200 metrillä Hanna-Maari Latvala. Keihäänheittäjä Toni Kuusela ja kiekonheittäjä Salla Sipponen olivat viidensiä.

Miehet, 400 m aj, alkuerät

Oskari Mörö juoksi alkuerässään neljänneksi ja kahden erän yhteistuloksissa viidenneksi kauden kotimaisella kärkiajalla 49,97.

– Hyvä aika ja finaalipaikka. Erityisesti olen tyytyväinen finaalipaikkaan. Juoksu oli rytmillisesti hyvä, vaikka verryttelyssä ei tosiaankaan tuntunut hyvältä, vaan todella nihkeältä, Mörö sanoi.

Mörölle alkueräjuoksu oli kahden Kalevan kisojen juoksun jälkeen kolmas sydänkesän harjoitusjakson jälkeen. Mörön aiempi kesän paras oli kesäkuun lopussa Sveitsin La Chaux-de-Fondsissa juostu 50,24. Kalevan kisojen mestariksi hän juoksi ajalla 51,21.

Mörön erän ja alkuerien nopein oli Puolan Patrik Dobek ajalla 48,80. Finaali juostaan lauantaina.

Naiset, 400 m aj, alkuerät

Viivi Lehikoinen oli 400 metrin aitojen alkuerässään kuudes ajalla 59,35, joka toi kokonaissijoitukseksi 11. sijan. Sama sijoitus hänellä oli myös tilastovertailussa.

– Koko ajan menee huonommaksi, kun ei ole luottoa tuohon juoksun loppuun. Jotakin siitä puuttuu, Lehikoinen harmitteli.

Lehikoisen kauden paras on Gävlessä 22-vuotiaiden EM-kilpailujen alkuerissä juostu 58,02. Kesän mittaan liki kaikkien juoksujen tulokset ovat olleet 58-alkuisia.

Alkuerien nopein oli Tshekin kaksinkertainen maailmanmestari Zuzana Hejnová ajalla 55,80.

Samuel Purola

Miehet, 100 m, alkuerät

Samuel Purola haki joukkueelle pisteen sijoittumalla 100 metrin alkuerissä 12:nneksi. Juoksua edeltäneessä niin sanotussa avausvedossa tulleen lonkankoukistajaan kireyden takia Purola ei kyennyt juoksemaan koko kilpailua täysillä.

– Se tosiaan tuli ilman mitään ennusmerkkejä ja niin myöhään, ettei siinä enää ehtinyt käyttää fysioterapeuttia. Tunsin, etten pysty juoksemaan täysillä, eikä siinä olisi ollut järkeä. Halusin kuitenkin ottaa sieltä sen pisteen ja siksi kävin starttaamassa, Purola sanoi.

Purolan mukaan loppukauden suhteen ei ole huolta.

– Sinällään pikkujuttu. En tiedä mistä se tuli. Katsotaan huomenna mikä on tilanne 4×100 metrin viestin suhteen, Purola sanoi.

Nopein 100 metrin alkuerissä oli ranskalainen Euroopan ennätyksen 9,86 haltija Jimmy Vicaut ajalla 10,07.

SALLA SIPPONEN

Naiset, kiekko

Salla Sipponen heitti viidenneksi ja otti tukun tärkeitä pisteitä naisten kiekonheitossa. Sipponen heitti ensimmäisellään 53,76, toinen kahahti häkkiin ja kolmas kantoi 56,88.

Sipponen oli ennen viimeistä heittoaan yhdeksäntenä, mutta nousi viidenneksi ja kokosi Suomelle komeasti neljä pistettä enemmän, kuin tilastot olisivat antaneet odottaa.

– Rinki oli niin karhea, että siinä toisessa heitossa, jotenkin jäin vähän kiinni. Muutin kolmanteen hieman alkuasentoa ja se toimi, Sipponen sanoi.

Sipposen kauden paras ja kotimainen kärkitulos on kesäkuun lopussa heitetty 57,79. Viikonvaihteessa heltisi Suomen mestaruus Lappeenrannassa tuloksella 56,29.

– Tulos ei ole häävi, mutta sain sillä tilastosijoitusta parannettua, Sipponen sanoi.

Saksan Claudine Vita voitti kilpailun heitettyään 61,09.

Naiset, 100 m alkuerät

Hanna-Maari Latvala jäi täpärästi finaalista naisten 100 metrin alkuerissä. Hän juoksi ajan 11,55, joka riitti yhdeksänteen sijaan. Finaaliin vaadittiin 11,49.

– Tuntui, että lähtö oli hyvä. Parempi kuin viikonvaihteessa Kalevan kisoissa. Loppu ei tullut ihan niin lennokkaasti, mutta ihan ok juoksu, Latvala sanoi.

Latvala jäi lähtökiihdytyksen loppuvaiheessa jo eränsä viimeiseksi, mutta nousi loppuosuudella yhden sijan.

Latvalan kesän paras 100 metriä on reilu kuukausi sitten Sveitsissä juostu 11,38. Lappeenrannan Kalevan kisoissa hän oli 100 metrillä toinen ajalla 11,66.

Alkuerien nopein oli britti Daryll Neita ajalla 11,19.

Miehet, 400 m, alkuerät

Christoffer Envall juoksi uransa toiseksi parhaan ajan 400 metrin alkuerissä. Hän oli erässään kuudes ajalla 47,68 ja kahden erän kokonaistuloksissa 12:s, mikä oli myös hänen sijoituksensa ennätysvertailussa.

– Ihan hyvä juoksu. Sain hyvin tultua tuon ensimmäisen kaarteen, eikä muutenkaan ollut ongelmia, Envall sanoi.

Envallin tämänkesäinen ennätys on 47,63. Lappeenrannan Kalevan kisoissa hän oli 400 metrillä kolmas ajalla 48,07.

Parasta vauhtia alkuerissä piti Italian Davide Re ajalla 45,86.

Naiset, 400 m, alkuerät

Amira Chokairylle 400 metrin alkuerä oli mieleenpainuva kokemus. Hän oli omassa erässään kuudes ajalla 55,67 ja kahden alkuerän yhteistuloksissa 12:s. Erän voitti hallitseva puolalainen Euroopan mestari Justyna Święty-Ersetic alkuerien nopeimmalla ajalla 52,32.

– Katselin ennen Kalevan kisoja hänen juoksujaan ja koetin tsempata itseäni. En olisi silloin uskonut, että reilun viikon päästä olen juoksemassa hänen kanssaan, Chokairy sanoi.

Oma alkueräaika 55,67 ei juoksijaa tyydyttänyt. Chokairyn kesän paras on 55,47 ja ennätys 55,41.

– Vähän pettymys se aika on. Olisin toivonut, että olisin saanut tässä kisassa tsempattua paremmin, Chokairy sanoi. Hän voitti viikonvaihteessa Lappeenrannassa 400 metrin Suomen mestaruuden ajalla 55,84.

Annimari Korte

Naiset, 100 m aj, alkuerät

Annimari Kortteen tavoite 100 metrin aitajuoksun alkuerissä oli tasapainoinen juoksu ja finaalipaikka. Hän toteutti tavoitteet juoksemalla alkuerien neljänneksi nopeimman ajan 13,11, jolla hän oli omassa erässään toinen. Voiton vei vuoden 2016 Euroopan mestari, Saksan Cindy Roleder ajalla 13,04.

– Lähtö ei ollut huono ja ensimmäinen aita oli yllättävänkin hyvä, vaikka eilinen pitkä matkustus vielä painoi, Korte sanoi.

– Tavoite oli juosta finaalipaikka ilman kompurointia. Se tärkeä kisa on sitten sunnuntaina. Nyt tuntui vähän kipua vasemman jalan varpaassa. Se puutui. Täytyy katsoa mikä se on.

Alkuerien kaksi nopein aikaa syntyivät toisessa erässä, jonka voitti 12,83 juossut Italian Luminosa Bogliolo ennen Puolan Karolina Kołeczekiä, joka teki ajan 12,85. Kumpikin erä juostiin kevyessä myötätuulessa.

Joensuun Motonet GP:ssä syntyneella Suomen ennätyksellä 12,72 Korte on Superliigassa lajinsa tämän kesän tilastoykkönen.

Miehet, 110 m aj, alkuerät

Elmo Lakka juoksi tasapainoisen alkueräjuoksun ja meni kirkkaasti sunnuntain finaaliin ajalla 13,61, jolla hän oli kahden alkuerän yhdistetyissä tuloksissa viides.

Alkuerien nopeimmat olivat lajin huippunimet ranskalainen Pascal Martinot-Lagarde ja Espanjan Orlando Ortega samalla ajalla 13,39.

– Sain hyvän lähdön ja pääsin hyvin ensimmäiselle aidalle. Toisella aitavälillä muut kiristivät ja saivat kiinni, eli parantamisen varaa jäi, mutta juoksin vain reilun kymmenyksen päähän omasta ennätyksestä, joten ei siihen pettynyt voi olla, Lakka sanoi.

– Tasainen juoksu, jossa olisin saanut vähän venyä, mutta onneksi tuli tuo toinen startti huomiseksi.

Oskari Lehtonen

Miehet, 200 m, alkuerät

Oskari Lehtonen juoksi erässään kuudenneksi ajalla 21,43 ja oli kahden alkuerän yhteistuloksissa yhdestoista 200 metrin alkuerissä. Lehtonen on kärsinyt viime ajat takareiden kireydestä ja se vaikutti juoksuun valmistautumiseen.

– Ei ole päässyt tekemään takareiden kireyden takia maksimivetoja. Siksi jätin Kalevan kisoissakin finaalin väliin. Se ei kuitenkaan nyt ollut syy, vaan en saanut itsestäni oikein irti, Lehtonen kertaili juoksuaan.

Lehtonen juoksee Superliigassa vielä viestin, joten 200 metrin startti saattoi hyvin toimia hyvänä pohjustajana viestiin.

– Toivotaan viestistä parempaa juoksua, Lehtonen tuumi.

Alkuerien nopein oli britti Richard Kilty, joka on kolminkertainen 60 metrin arvokisavoittaja halliradoilla. Hän voitti eränsä ajalla 20,72.

Toni Kuusela

Miehet, keihäs

Toni Kuusela harmitteli, ettei heittoon löytynyt sellaista lyöntiä kuin hän toivoı. Kuusella oli keihäskilpailun viides tuloksella 75,35. Kausivertailussa hän oli neljäs ja ennätysvertailussa sijoituksensa mukaisesti viides.

– Flegmaattista. Olin väsynyt, Kuusela sanoi.

Kuusela arveli, että viikonvaihteen Kalevan kisat ja sen jälkeinen matkustaminen kotiin ja hetimiten edelleen Puolaan, ei jättänyt aikaa valmistella kroppaa Superliigaan.

– Olisi ollut hyvä tähän väliin vaikka vääntää rautaa, Kuusela viittasi voimaharjoitteluun.

Keihäskisan voitti Saksan Julian Weber, joka kiskaisi vastatuuleen 86,86. Tshekki Jakub Vadlejch oli toinen heitettyään 79,88 ja Puolan Marcin Krukowski kolmas tuloksella 79,54.

Naiset, 200 m, alkuerät

Hanna-Maari Latvala juoksi 200 metrillä kauden kotimaisen kärkituloksen 23,58, joka toi myös tuhannesosien tarkastelun jälkeen saman ajan Ranskan Maroussia Parén kanssa. Kumpikin selviytyi jaetulla kahdeksannella tilalla finaaliin, jossa on yhdeksän juoksijaa. Bydgoszczin stadion on yhdeksänratainen.

Latvalan aiempi kesän paras oli 23,65, jonka hän juoksi Sveitsissä La Chaux-de-Fondsissa.

Latvala oli erässään viides hävittyään sekä kolmannen että neljännen sijan vain yhdellä sekunnin sadasosalla.

– Yksi tämän kesän parhaista, ellei paras juoksu. Harmittaa, kun yritin kurottaa lopussa, mutta en ihan pystynyt voittamaan Espanjan Sevillaa, Latvala totesi.

– Kaikkiaan tämän päivän molemmissa juoksuissa oli hyviä elementtejä. Niihin voi olla tyytyväinen, vaikka parantamisen varaa jäi.

Miehet, 100 metriä, B-erä

Roope Saarinen juoksi 100 metrin B-erässä viidenneksi kesän parhaalla ajallaan 10,63. Aiempi kesän paras koheni neljällä sadasosalla. Myötätuulessa tuore 200 metrin Suomen mestari on tänä kesänä sivunnut 100 metrin ennätystään 10,58.

– Sen tunsi nyt, että eilen oli matkustanut pitkään, mutta muuten ihan ok meininki, Saarinen kertaili.

Saarisen kilpailuohjelma jatkuu Puolassa 4×100 metrin viestillä. Sen jälkeen syksyn ohjelmassa on lähinnä 200 metrin kilpailuja, joissa hänen mukaansa Lappeenrannassa juostu 21,13 ja miksei oma ennätyskin 20,99 voisi vielä parantua.

– Miksei, kun Lappeenrannassa sain juoksun alun tulemaan hyvin, Saarinen tuumi.

Bydgoszczissa B-erän voitti nelinkertainen Euroopan mestari, Ranskan Christophe Lemaitre ajalla 10,31. Erässä oli myötätuulta 0,9 metriä sekunnissa.

Naiset, 100 metriä, B-erä

Anniina Kortetmaa oli kuudes naisten 100 metrin B-erässä ajalla 11,70. Kortetmaalle juoksu oli valmistautumista lauantain 4×100 metrin viestiin. Juoksun voitti Ranskan Orlann Ombissa-Dzanguea ajalla 11,39.

– Aika jähmeää oli juoksu eilisen pitkän matkustamisen jälkeen, mutta tämä oli vain valmistautumista lauantaille, Kortetmaa sanoi.

Kortetmaan erään tuulimittari kertoi myötätuuleksi 1,7 metriä sekunnissa, mutta tuuli pyöri stadionilla aika lailla.

– Kun käytiin telineisiin, oli aika selvä vastainen, Kortetmaa sanoi.

Kortetmaa juoksi kesäkuussa Jyväskylän Motonet GP:ssä ennätyksensä 11,59. Viikonvaihteessa  Lappeenrannan Kalevan kisoissa hän oli 100 metrillä kolmas ja 200 metrillä toinen.

 

Pistetilanne 1. päivän jälkeen: 1) Saksa 24, 2) Puola 19, 3) Suomi 16, 4) Tshekki 15, 5-6) Ranska & Italia 14, 7) Kreikka 12, 8) Espanja 11, 9) Ukraina 10, 10) Ruotsi 8, 11) Sveitsi 7, 12) Britannia 6.