SUL:n hallitus päätti 2025 SM-kisoista – Pakarinen: Venäjän ja Valko-Venäjän pannaa pitää jatkaa

Suomen Urheiluliiton (SUL) hallitus päätti kokouksessaan keskiviikkona vuoden 2025 SM-kilpailujen järjestäjät, keskusteli taloudesta ja tuki vahvasti Euroopan yleisurheiluliiton (EA) keskiviikkoista linjausta.

– SUL tulee EA:n linjausta, jonka mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat eivät voi osallistua kilpailutoimintaan niin kauan kuin sota Ukrainassa jatkuu, totesi SUL:n vt. puheenjohtaja Riikka Pakarinen.

Hallitus kävi kokouksessa läpi kuluvan vuoden budjettia. Budjetin tulopuoli ei valitsevan taloustilanteen takia toteutune suunnitellusti ja hallitus päätti, että budjetissa pysytään kulusäästöillä.

Hallitus hyväksyi kilpailuvaliokunnan esityksen mukaan vuoden 2025 SM-kilpailujen järjestäjät seuraavasti: SM-hallikilpailut (M/N) ovat Kuortaneella, jossa kilpailun järjestävät Kuortaneen Kunto ja Seinäjoen Seudun Urheilijat. Nuorten SM-hallit (M/N 22-19-17) ovat Helsingissä ja kilpailun järjestää HIFK-Friidrott. SM-hallimoniottelut ovat Tampereella ja Tampereen Pyrinnön järjestämänä.

SM-maantiejuoksut käydään Salossa Salon Vilppaan järjestämänä ja SM-maastot ovat Vöyrissä. Järjestelyistä vastaa IF VOM.  SM-maraton juostaan Vantaalla. Kilpailun järjestävät KU-58, Korson Kunto ja Vantaan Salamat. SM-maantiekävelyt ovat Saarijärvellä, jossa kilpailun järjestää Saarijärven Pullistus. SM-viestit ovat Lahdessa ja kilpailun järjestää Lahden Ahkera.

Nuorten SM-kilpailut sarjoissa M/N 22-19 ovat Helsingissä, jossa kilpailun järjestää Helsingin Kisa-Veikot. Turussa kilpaillaan sarjoissa M/N 17-16 ja Lempäälässä sarjoissa P/T 15-14. Turun kilpailun järjestää Turun Urheiluliitto ja Lempäälän kilpailun Lempäälän Kisa Yleisurheilu. SM-moniotteluista päätetään myöhemmin.

Hallitus hyväksyi myös, että vuoden 2024 SM-moniottelut järjestetään Laitilassa ja Uudessakaupungissa. Kisat järjestävät Laitilan Jyske ja Uudenkaupungin Kenttäkarhut. Alkujaan SM-moniotteluita vuodelle 2024 ei voitu myöntää kisoja, koska kisahakemus oli puutteellinen, ja on sittemmin täydennetty.

Rajamäki kannusti järjestämään Seurakisoja

Seurapalvelujohtaja Tapio Rajamäki korosti katsauksessaan hallitukselle, että keskeistä seurapalvelutiimin toiminnassa on yhteistyö seurojen kanssa. Se tapahtuu kouluttamalla uusia tekijöitä seuratyöhön ja tukemalla nykyisiä.

– Keskeinen osa tuota työtä on ohjaajien ja valmentajien koulutus ja osaamisen kehittäminen. Seuratoimintaa tuetaan myös seurakoulutuksilla, seurakohtaamisilla, alue- ja teemainfolle ja tiedottamalla, Rajamäki totesi.

– Kun seuraan saadaan innostuneita ja koulutettuja tekijöitä, seura laittaa itse asioita kuntoon.

Rajamäen mukaan lisenssien kehitys on alkuvuoden ollut tavoitteen mukainen. Lapsia ja nuoria pyritään innostamaan mukaan vahvalla seurakisatoiminnalla, yleisurheiluviikolla sekä kesällä Pohjola Seuracupilla ja Youth Athletics Games -suurtapahtumalla

– Yleisurheiluviikko on toukokuun lopulla, jolloin toivotaan paljon yleisurheilutapahtumia ympäri Suomen. Siten saadaan näkyvyyttä laajalti ja uusia harrastajia nykyisten lisäksi, Rajamäki totesi.

– Yleisurheiluviikolla järjestetään mm. valtakunnallinen seurakisapäivä ja urheilukoulutoimintaa niin, että näissä on mukana urheilijavieraita. Seuroille on suositeltu, että seurakisoja, eli lasten kisoja, voi järjestää muuallakin kuin urheilukentällä. Esimerkiksi puistoissa, tai missä vaan, jossa voidaan tavoittaa uusia perheitä. Seuroja kannustetaan järjestämään useita seurakisoja. Palkitsemme seuroja, jotka järjestävät vähintään kahdeksan kisaa.

SUL:n hallitus hyväksyi SpiidiNet -seuran liiton jäseneksi.