SUL:n hallitus: Nyt ei ole oikea hetki keskustella venäläisten paluusta kansainvälisiin kisoihin

Suomen Urheiluliiton (SUL) hallitus vetoaa Kansainväliseen olympiakomiteaan (KOK) ja muihin urheilun kansainvälisiin kattojärjestöihin, ettei venäläisille urheilijoille vielä raotettaisi ovea kansainvälisiin kisoihin. SUL:n hallitus otti asiaan kantaa perjantaisessa kokouksessaan Helsingissä.

Yhdysvaltain olympia- ja paralympiakomitean puheenjohtaja Susanne Lyons kertoi hiljattain, että KOK on keskustellut ehdoista, joilla venäläiset urheilijat voisivat ehkä palata kansainväliseen kilpailutoimintaan.

SUL:n hallitus katsoo monien muiden urheilujärjestöjen tapaan, että nyt kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu, ei ole oikea hetki keskustella venäläisten urheilijoiden paluusta kansainvälisiin kilpailuihin.

– KOK:n piirissä käyty keskustelu on käsittämätön tilanteessa, jossa venäläisurheilijoiden kansainvälisistä kisoista sulkemisen syyt eivät ole poistuneet. Sen sijaan sotatoimet ja Venäjän toteuttamat julmuudet ovat pikemminkin kiihtyneet, sanoo SUL:n varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen.

– Tällaista keskustelua ei tule käydä ennen kuin sotatoimet Venäjän osalta on lopetettu. On myös selvää, että jos venäläiset urheilijat hyväksyttäisiin kisoihin, yritykset vetäytyisivät ja vaikutukset urheilun taloudelliseen puoleen olisivat mittavat.

Pakarinen muistuttaa, että urheilujärjestöissä ymmärretään sulun inhimillinen puoli, eli se mitä Venäjän sulkeminen kansainvälisistä kisoista yksittäiselle urheilijalle aiheuttaa.

– Me toki toivomme, että Venäjän sotatoimet Ukrainassa päättyvät pian ja venäläiset urheilijat nähtäisiin taas kilpakentillä, Pakarinen muistuttaa.