SUL mukaan yleisurheilun vuoden 2030 EM-kilpailujen hakuun 

Suomen Urheiluliitto (SUL) hakee viiden muun eurooppalaisen kaupungin kanssa yleisurheilun vuoden 2030 Euroopan mestaruuskilpailuita Helsinkiin ja samalla pääkaupunkiseudulle.

– Yleisurheilussa on 2020-luvulla palattu mitalikantaan kansainvälisissä arvokilpailuissa. Olisi upeaa järjestää suomalaisurheilijoille mahdollisuus arvokilpailuun kotikentällä, sanoo SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen.

EM-kilpailuista v. 2030 ovat kiinnostuneet Helsingin ohella Belgrad, Bryssel, Göteborg, Lausanne ja Zürich.

– Hakuprosessi etenee niin, että hollantilaisen Sylvia Barlagin johtama Euroopan yleisurheiluliiton (EA) hakukomitea käy kevään aikana hakijoiden kanssa keskustellut kisoista kiinnostuneiden kisajärjestäjien kanssa. Keskusteluissa käydään läpi kunkin kisajärjestäjän olosuhde- ja muut edellytykset järjestää kilpailut, sanoo SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto.

Hakukomitean kokoamien tietojen pohjalta EA:n hallituksen työvaliokunta supistaa hakijoiden määrän kolmeen ensi syksynä. Sen jälkeen komitea arvioi jäljelle jääneitä hakijoita vuoden 2025 aikana. Päätöksen EM-kilpailujen isäntäkaupungista tekee EA:n hallitus vuoden 2026 aikana.

SUL:ssa hakuprosessia johtavat Pakarinen ja Aalto. Sitä koordinoi projektipäällikkönä Harri Halme, jolla on pitkä kokemus työskentelystä erilaisten tapahtumien ja huippu-urheilun parissa.

Tavoittelemme täysillä paikkaa kolmen hakijan joukossa

Suomen ja Helsingin vahvuus EM-kilpailujen haussa ovat Pakarisen mukaan maine erinomaisena arvokilpailuiden järjestäjänä ja Helsingin Olympiastadion.

– Meillä on nyt täysin kunnostettu, katettu, kansainvälisten arvokilpailujen standardit täyttävä ja yleisurheilun historiaa tihkuva Olympiastadion. Se tarjoaa huippuolosuhteet niin urheilijoille kuin katselijoille, Pakarinen sanoo.

Suomen Urheiluliitto hakee EM-kilpailuja tosissaan, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

– Me tunnistamme kisoihin liittyvät talousriskit ja olemme käyneet läpi vuoden 2012 EM-kisoja, joiden talous ei onnistunut, vaikka kisat muuten sujuivat hyvin. Olemme myös järjestäneet taloudellisesti onnistuneet MM-kilpailut 2005 ja EM-kilpailut 1994, joista varmasti on otettavissa oppia, Harri Aalto sanoo.

Pakarinen muistuttaa, että lopullisen päätöksen SUL:ssa EM-kilpailujen suhteen tekee liiton hallitus hakuprosessin aikana kerätyn tiedon perusteella.

– Nyt tavoittelemme täysillä paikkaa syksyllä nimettävien kolmen hakijan joukossa, Pakarinen vakuuttaa.

Kymmeniä miljoonia pääkaupunkiseudulle

Pakarinen näkee monta syytä tavoitella EM-kilpailuja Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle.

– EM-kilpailut tuovat pääkaupunkiseudulle talouteen useita kymmeniä miljoonia euroja. Verottajallekin jäisi kilpailuista tuntuvasti euroja työ-, arvonlisä- ja yhteisöveroina, kun kisaturistit käyttävät pääkaupunkiseudun hotelli- ja muita palveluja, Pakarinen sanoo.

– Myös tapahtuma, sen rakentaminen sekä läpivienti työllistävät monien eri alojen osaajia.

Lisätiedot:

Riikka Pakarinen

Puheenjohtaja

Suomen Urheiluliitto

040 580 0833

riikka.pakarinen@sul.fi

Harri Aalto

Toimitusjohtaja

Suomen Urheiluliitto

040 823 4200

harri.aalto@sul.fi