SUL: IAAF:n kitkettävä ostourheilijatoiminnan kasvu

Arokallio ja Ovaska jatkavat SUL:n varapuheenjohtajina

Suomen Urheiluliitto (SUL) toivoo Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) kehittävän kansainvälisiä edustusoikeussääntöjä niin sanottujen ostourheilijoiden käytön rajoittamiseksi.

SUL:n hallitus otti kantaa edustusoikeussääntöön Oulussa Kalevan kisojen yhteydessä pidetyssä kokouksessa.

Edustusoikeusääntö nousi otsikoihin viimeksi Amsterdamin EM-kisoissa, kun Turkin riveissä urheili lukuisia hiljattain kansallisuutta vaihtaneita urheilijoita.

– Suomeen muuttavan urheilijan on lähtökohtaisesti asuttava maassa viisi vuotta saadakseen kansalaisuuden ja siten myös edustusoikeuden kansainvälisiin arvokisoihin. Joissakin muissa maissa kansalaisuuden vaihto sujuu huomattavan paljon nopeammin. Olisi paikallaan, jos IAAF kehittäisi edustusoikeuden saamista niin, että tuollainen urheilijoiden ”shoppailu” vähenisi, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi.

– Toki tässä on osattava toimia sopivissa rajoissa. Kun urheilijan kansalaisuus vaihtuu, edustusoikeuden vaihtaminen ei saa olla kohtuuttoman hankalaa ja esimerkiksi pakolaisurheilijat ovat ryhmä, joka pitää osata huomioida.

SUL:n hallitus toivoo myös IAAF:n jatkavan omaksumaansa tiukkaa linjaa dopingin kitkemiseksi.

– Doping on maailmanlaajuinen ongelma ja sen kitkeminen yleisurheilusta vaatii IAAF:ltä jyrkimpiä mahdollisia toimia, Harmaakorpi totesi.

Harmaakorpi ehdolle OK:n hallitukseen

Kokouksessaan liiton hallitus päätti asettaa SUL:n puheenjohtajan Vesa Harmaakorven ehdolle Valon ja Olympiakomitean fuusiossa syntyvän urheilun kattojärjestön Suomen olympiakomitean hallitukseen.

Hallitus päätti myös, että Helsingissä 8. lokakuuta pidettävässä seurakokouksessa otetaan sääntöjen mukaisten asioiden lisäksi esille vuosien 2017-2020 toimintastrategian toimeenpanoon liittyviä asioita. Niitä esitellään esimerkein, eli kuinka eri seuroissa on erilaisia asioita toteutettu.

Hallitus kuuli valmennusjohtaja Jorma Kemppaisen ja seurapalvelujohtaja Harri Aallon raportit liittyen näiden toimialojen syksyn toimintoihin.

Hallitus vahvisti, että SUL:n 110-vuotisjuhla ja syksyn Yleisurheilugaala järjestetään Tampereen Viihdepalatsissa 19. marraskuuta.