SUL hallitus: Talentti -ja Respect-ohjelmat käynnistyvät, läpinäkyvyyttä lisää, markkinointiyhtiön toiminta uudistuu

Huippuosaamista SUL:n toimintaan mukaan: Aino-Kaisa Saarinen ja Petri Keskitalo markkinointiyhtiön hallitukseen

Kimmo Oila ja Maarit Ovaska jatkavat Suomen Urheiluliiton (SUL) varapuheenjohtajina. Valinnoista päätti Helsingissä kokoontunut liiton hallitus.

Ensi kertaa uuden puheenjohtajan Sami Itanin johdolla kokoontunut hallitus päätti Talentti -ja Respect -ohjelmien käynnistämisestä. 

– Talentti-ohjelma on lahjakkaille nuorille tarkoitettu keihäänkärkiohjelma, johon liitto tulee investoimaan. Se on Team Finlandin ohella liiton toinen huippuvalmennusryhmä, jossa nuoria tuetaan kerralla 3-4 vuoden ajan, Itani sanoo.

Talentti-ohjelman suunnittelusta vastaa liiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola, joka esittelee ohjelman hallitukselle huhtikuussa.

– Kriteerit ohjelmaan pääsemiseksi pitää olla selville ennen kilpailukauden alkua. Ohjelmaan mukaan pääsevät valitaan lokakuussa, Itani muistuttaa. 

Respect -ohjelmalla rakennetaan toimivaa tiedonsiirtoa ja mentorisuhteita uransa jo päättäneiden ex-huippu-urheilijoiden ja kokeneiden valmentajien sekä lajin nykyurheilijoiden ja -valmentajien välille. 

Ohjelman vetäjäksi pyydettiin liiton ex-toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä, joka esittelee Respect-konseptin hallituksen maaliskuun kokouksessa.

– Meillä on Suomessa valtava määrä yleisurheiluun liittyvä tieto-taitoa ja upeita legendoja, joiden osaamista ja intohimoa yleisurheiluun ei olla hyödynnetty parhaalla mahdollisella tavalla. Kyse on myös aidon arvostuksen ja kiitollisuuden osoittamisesta. Ei ole struktuuria, jolla esimerkiksi entiset urheilijat ja valmentajat voisivat olla jakamassa tietoa, Itani sanoo.

Markkinointiyhtiön toiminta linjataan uudelleen

Hallitus päätti myös, että SUL:n liiketoimintajohtaja Tuuli Taskinen siirtyy uusiin tehtäviin liiton sisällä. Liiketoimintajohtajan tehtäviä hoitaa toistaiseksi toimitusjohtaja Harri Aalto oman työnsä ohella.

Samalla päätettiin, että liiton markkinointiyhtiö Track and Field Finland Oy:n toimintaa linjataan uudelleen.

– Track & Field Finland Oy:n toimintaa tulee kehittää ja uudistaa. SUL tulee Oy:n ainoana omistajana kutsumaan ylimääräisen yhtiökokouksen koolle ja muodostamme Oy:lle uuden hallituksen. Tulen olemaan itse uudessa hallituksessa SUL:n edustaja ja vastaan muun hallituksen muodostamisesta. Valitsen uuteen hallitukseen liiketoiminnassa meritoituneita johtajia, eivätkä vanhan hallituksen jäsenet Jarmo Mäkelä, Vesa Harmaakorpi ja Ahti Arokallio jatka siinä, vaikka ovat mahtavia urheiluihmisiä, Itani linjaa.

SUL:n hallituksen kokousten tiedottamisesta päätettiin, että kokousten hyväksytyt pöytäkirjat ovat jatkossa julkisia poislukien normaalien julkisuuteen liittyvien lakien ja käytäntöjen mukaan salassa pidettävät asiat.

– Tämä on merkittävä linjaus SUL:ssä ja suomalaisessa urheilujohtamisessa. Tarvitsemme läpinäkyvyyttä lisää päätöksentekoon ja tämä on tärkeä askel oikeaan suuntaan, Itani kertoo.

Samalla päätettiin, että Sami Itani, Kari Niemi-Nikkola ja Harri Aalto ovat jatkossa joka kolmas kuukausi hallituksen kokouksen jälkeen pidettävässä Facebook-live-lähetyksessä kertomassa liiton viimeisimmistä päätöksistä ja vastaamassa yleisön kysymyksiin. Ensimmäinen lähetys järjestetään maaliskuun 13. päivä.

Katsaukseen hallitukselle Itani korosti, että hallituksen tärkein tehtävä lähikuukausien aikana on liiton talouden ja imagon vahvistaminen. Hän korosti myös, että hallituksen tulee jokaisessa päätöksessään edustaa liiton arvoja – läpinäkyvästi toimien, rohkeasti uudistuen ja yhdessä onnistuen. Itani otti kantaa myös keskusteluun huippu-urheilufokuksesta.

– Meidän täytyy profiloitua enemmän huippu-urheilun suuntaan, se on sekä resurssi- että identiteettikysymys, mutta minun suuhuni ei voi laittaa, etten arvostaisi nuorisourheilua ja harrasteliikuntaa. Kyse ei ole arvottavasta valinnasta, vaan roolinjaosta urheilutoimijoiden välillä. Jos joku ei ymmärrä elinvoimaisen seuratyön ja huippu-urheilun yhteyttä, ei ymmärrä urheilua, Itani muistutti.

Työryhmä hakee  kandidaatteja kv. tehtäviin

Euroopan yleisurheiluliiton (EA) puheenjohtaja ja hallitus valitaan EA:n kongressissa Prahassa 13. huhtikuuta. Hallitus perusti työryhmän valmistelemaan esitystä Suomen ehdokkaasta EA:n hallitukseen ja  kartoittamaan tulevaisuutta silmällä pitäen suomalaisia kandidaatteja kansainvälisten liittojen tehtäviin.

Työryhmään nimettiin liiton toimitusjohtaja Harri Aalto, kilpailupäällikkö Mika Muukka, manageri Jukka Härkönen ja PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen. Hallitus käsittelee työryhmän esityksen helmikuussa.

– Työryhmällä on tärkeä tehtävä kartoittaa kansainvälisiin tehtäviin osaajia. Uutena prosessina näen tämän myös tärkeänä osana läpinäkyvyyden lisäämistä Urheiluliiton päätöksentekoon. Toivon kovasti, että he löytävät erityisesti naispuolista kiinnostusta ajamaan Suomen etuja kansainvälisissä pöydissä.

SUL:n edustajat Prahan EA-kongressissa ovat Aalto ja Muukka. Helsingissä käytävään Pohjoismaiseen kongressiin maaliskuun 8.-9. osallistuvat Itani, Aalto ja Muukka.

Hallitus keskusteli myös yleisurheilun arvokisojen hausta ja päätti, että SUL ei hae lähitulevaisuudessa aikuisten arvokisoja, joihin liitolle liittyy taloudellista riskiä.

Valiokunnat ja hallitusten jäsenten vastuut 2019

Hallitus löi lukkoon liiton vuoden 2019 valiokunnat ja niiden puheenjohtajat. Kuluvan vuoden aikana liitossa toimivat seuraavat valiokunnat: Eettinen valiokunta (puheenjohtajana Ringa Ropo), järjestövaliokunta (Ari Pietarinen), Kansainvälisten asioiden valiokunta (Antti Pihlakoski), kilpailuvaliokunta (Rami Urho), lääketieteellinen valiokunta (Timo Kuusisto), seurapalveluvaliokunta (Kalle Husso), valmennusvaliokunta (Jens Wallin), Masters-valiokunta (Reijo Häyrinen) ja sovittelulautakunta (Antti Aine). Lisäksi Maarit Ovaska vetää Naisten johtajuus -nimellä toimivaa työryhmää ja Kalle Husso aloittaa Poika-projektin uutena vetäjänä.

– Valiokuntien puheenjohtajat valitsevat valiokuntien jäsenet ja rakentavat toiminnalle tavoitteet. Valiokuntien kokoonpanot vahvistetaan hallituksen puhelinkokouksessa helmikuun alussa, Itani sanoi.

Hallitus keskusteli ja päätti myös hallitusten jäsenten roolituksesta seuraavasti: Aila Ahonen (viestintä), Kalle Husso (seurapalvelut), Pekka Lundmark ja Riikka Pakarinen (yhteiskuntasuhteet ja sponsorointi), Kimmo Oila (lakiasiat ja talous), Maarit Ovaska (juoksutapahtumat), Antti Pihlakoski (kansainväliset asiat), Rami Urho (kilpailutoiminta) ja Jens Wallin (valmennus).