SUL ei sanktioi Lehikoisen poisjääntiä maaottelusta

Suomen Urheiluliitto (SUL) ei sanktioi aitajuoksija Viivi Lehikoisen poisjääntiä yleisurheilun Ruotsi-ottelusta, joka kilpailtiin Tukholmassa 2.-3. syyskuuta. Päätöksen teki SUL:n hallitus torstaina.

Hallitus totesi, että ilmoitus Lehikoisen poisjäännistä tuli SUL:n valmennusjohdolle sähköpostitse yksipuoleisena ilmoituksena, joka täyttäisi sopimusrikkomuksen tunnusmerkit, mutta koska kyse oli osallistumisesta Timanttiliigan kilpailuun, sopimussakko ei olisi kohtuullinen ja oikeasuhtainen seuraamus maaottelusta poisjäännin vuoksi.

– Lähtökohtana pitää totta kai aina olla, että sopimuksia noudatetaan, mutta huomioiden tässä tapauksessa kokonaisuus, sanktio ei olisi kohtuullista, totesi SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen.

– Sopimukset ja käytännöt tullaan päivittämään tähän aikaan, jotta ongelmilta vältytään. Urheilijoiden yhdenvertaisuuden varmistamiseksi on myös tärkeää, että tällaiset tapaukset käydään huolella läpi.

Tanskanen kävi keskustelun

SUL:n GM Jani Tanskanen kävi keskustelun Lehikoisen edustajan kanssa Budapestin MM-kilpailuissa saatuaan sitä ennen ilmoituksen, että Lehikoinen osallistuu Xiamenissä, Kiinassa 2. syyskuuta käytävään Timanttiliigan kilpailuun, eikä ole mukana Ruotsi-ottelussa.

– Koin harkinnan jälkeen Lehikoisen osallistumisen Timanttiliigan kilpailuun SUL:n valmennuksen puolelta järkevänä, päällekkäisyydestä huolimatta. Näin siksi, että kansainvälisen huippuyleisurheilun korkeimpana kilpailusarjana Timanttiliiga on taso, jota huippu-urheilun osalta tavoittelemme, Tanskanen sanoo.

Tanskanen näkee, että urheilijoiden tasavertaisuutta ei ole rikottu.

– Urheilijoiden välinen tasavertaisuus tässä toteutuu niin, että samanlaisessa tilanteessa jokainen urheilija saa valmennusjohdolta aina samanlaisen harkinnan. Se on yhdenvertaisuutta, jota noudatamme myös jatkossa, Tanskanen sanoo.

Yleisurheilijat ry: Urheilijoiden tasapuolinen kohtelu tärkeää

Yleisurheilijat ry:n puheenjohtaja Topias Koukkula korostaa urheilijoiden tasapuolista kohtelun merkitystä sekä tarvetta sopimusten päivittämiselle.

– Mielestämme on tärkeää, että sopimuksia noudatetaan ja toisaalta, että ne päivitetään vastaamaan tätä päivää. Urheilijat ovat valmiita olemaan tässä työssä aktiivisesti mukana, Koukkula sanoo.