Storbacka ja Jantunen 1500 metrin ennakkosuosikkeja SM-halleissa

Jantunen ja Tofferi voittivat 800 metrin maaottelukatsastukset

Karin Storbacka ja Panu Jantunen ovat 1500 metrin juoksujen ennakkosuosikkeja viikonloppuna Jyväskylässä pidettävissä SM-hallikilpailuissa. Kumpikin on ilmoittautunut myös 800:lle ja 3000 metrille.

Naisten 3000 metristä on odotettavissa sangen jännittävä ja mielenkiintoinen otatus. Matkalle ovat ilmoittautuneet tilastoykkönen Camilla Richardsson sekä jalkavammoista kuntoutuneet moninkertaiset Suomen mestarit Johanna Peiponen ja Oona Kettunen.

IK Falkenin Storbacka on kotimaan hallitilaston naisten 1500 metrin ylivoimainen ykkönen sekä normaalilla- että ylipitkällä radalla.

Hän juoksi viime viikonloppuna Tampereella pohjoismaisessa hallimaaottelussa 1500 metrillä kolmanneksi kauden kotimaisella kärkiajalla 4.23,06.

Storbacka on juossut Kalevan kisoissa kahdeksan kultaa ja SM-hallikilpailuissa seitsemän kultaa. Hän on 800 metrillä Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa kolmantena. Jyväskylässä Storbackan kovin vastustaja 1500 metrillä on Richardsson ja 800 metrillä seurakaveri Zenitha Eriksson.

 

”Juoksen toisena matkana 800 tai 3000 metriä”   

Jantunen, 27, juoksi viikko sitten pohjoismaisessa hallimaaottelussa miesten 1500 metrillä toiseksi ylipitkien ratojen ennätyksellään ja kauden kotimaisella kärkiajalla 3.49,03.

Hän on 800 metrillä Ville Lampisen jälkeen tilastokakkonen. Lampinen ei juokse SM-halleissa, koska opiskelee Yhdysvalloissa.  

-Juoksen lauantaina päämatkani 1500 metriä. Katson sunnuntaiaamuna fiiliksen mukaan, juoksenko toisena päivänä 800 vai 3000 metriä. Viime vuonna juoksin SM-halleissa 1500 ja 3000 metriä, mikä oli silloin huono kokemus, Jantunen kertoo.

Jantunen nimeää itsensä lisäksi 1500 metrin voittajasuosikeiksi Tuomo Salosen, Joonas Rinteen ja Ilari Piipposen.

Myös pohjoismaisessa maaottelussa huippuajan 3000 metrillä juossut Samu Mikkonen olisi ennakkosuosikki, mutta hän juoksee samana päivänä 1500 metriä Ruotsin Sollentunassa kovassa seurassa.

Jantunen on voittanut 1500 metrillä Suomen hallimestaruuden neljä vuotta sitten.

-Lähden tavoittelemaan mahdollisimman korkeaa sijoitusta sekä 1500:lla että toisella matkalla, Jantunen sanoo arvoituksellisesti.

Jantusen kovimpia vastustajia 800 metrillä ovat Rinne, Salonen, Simon Haglund ja nuori Markus Teijula, 19.

Miesten 3000 metrillä kultaa hamuaa Jantusen lisäksi ainakin Mikkonen. Haastajia ovat Piipponen, Topi Raitanen, Kennedy Charicha, Hannu Granberg, maratonmestari Aki Nummela sekä nuoret Tomi Lehto, 18, ja Robin Ryynänen, 19.  

Ratakympin hallitseva Kalevan kisojen mestari Arttu Vattulainen ei ole ilmoittautunut SM-halleihin.

  

Jantunen harjoittelee vain kotimaassa

Maaliskuussa Belgradissa pidettävien EM-hallikilpailujen miesten 1500 metrin tulosraja on 3.44,00. Jantusen ennätys arvokisoissa käytettävillä, enintään 200 metriä pitkillä radoilla on 3.51,57.

-EM-raja on minulle vielä liian kova, Jantunen tunnustaa.  

Parikkalan Urheilijoita edustava Jantunen on harjoitellut talvikauden hyvin nykyisessä kotikaupungissaan Helsingissä.

-Juoksu on kulkenut edellisiin hallikausiin verrattuna hyvin. Useimmiten hallikausi on minulle hankala, koska teen syksyllä paljon vauhtikestävyysharjoituksia enkä niinkään nopeuskestävyysharjoituksia.

-Tänä talvena olen juossut enimmäkseen ulkona, mutta myös juoksumatolla, Myllypuron hallissa ja Eläintarhan putkessa, Jantunen kertoo.

Tommy Ekblomin valmentama Jantunen aikoo harjoitella koko kevään Suomessa.

-Laskin, että olen harjoitellut yhteensä 50 viikkoa Monte Gordossa (Portugalissa). Nyt en oikein voi lähteä, kun opiskelen Aalto-yliopistossa ja käyn myös töissä.

Jantunen juoksi viime kesänä Oulun Kalevan kisoissa 1500 metrillä hopeaa ja Lahden Eliittikisoissa 1500 metrillä ennätyksekseen 3.44,80.

-Ensi kesänä pääkilpailuni ovat Kalevan kisat ja Ruotsi-maaottelu. Myös Universiadeihin tekisi mieli, Jantunen sanoo.

(Jyrki Repola.)