Ståhl vei jännittävän kiekkokisan – Richardson huippuaikaan naisten 100 metrillä

Budapestin MM-kisojen kolmas kilpailupäivä tarjosi jännittäviä finaaleja huipputuloksin.

Ruotsin Daniel Ståhl heitti kiekossa viimeisellä yrityksellään maailmanmestariksi tuloksella 71,46. Naisten tiukan 100 metriä voitti Yhdysvaltain Sha’Carri Richardson huippuajalla ja kisaennätyksellä 10,65. 110 metrin aidoissa Grant Holloway paineli alle 13 sekunnin voittoajallaan 12,96. Kolmiloikassa Burundin Hugues Fabrice Zango otti mestaruuden tuloksella 17,64.

Ståhl säteili onnea tasokkaan kiekkokisan voittajana

Kiekkokisa oli melkoinen jännitysnäytelmä. Daniel Ståhl lämpeni kisaan hitaasti nousten kilpailun johtoon neljännellä kierroksella tuloksella 69,37. Sillä hän ohitti kilpailua johtaneen Slovenian Kristjan Čehin 10 sentillä.

Čeh vastasi viimeisellä heitollaan tuloksella 70,02 ottaen johtopaikan uudelleen itselleen. Ståhl ei tilanteesta häkeltynyt, vaan tempaisi hetkeä myöhemmin viimeisellään kisaennätyksen 71,46, joka jää hänen omasta ennätyksestään vain 40 senttiä.

– Tuo oli minun paras kilpailusuoritukseni koskaan. Olin todella keskittynyt viimeiseen heittoon. Sanoisin, että tuhatprosenttisesti sen jälkeen kun näin Čehin heittäneen 70,02, Ståhl kertaili.

– Totesin, että periksi en anna. Yritän niin lujaa kuin mahdollista. Minulla on pitkät jalat ja kädet. Yritin rakentaa heittoon maksimaalisen tehon, mutta siitä samalla nauttien.

Viikon päästä 31 vuotta täyttävä ruotsalainen, olympiavoittaja kahden vuoden takaa ja maailmanmestari vuodelta 2019, nautti tilanteesta tällä kertaa tyynen rauhallisesti ilman villejä spurttejaan keskikentälle.

Čeh otti tappion tyynesti

– Odotukset olivat totta kai todella korkealla. Tiesin olevani fyysisesti erittäin hyvin valmistautunut, vaikka vielä kuukausi sitten oli tekniikan kanssa vaikeuksia, Ceh sanoi.

– Sain lopulta kaiken toimimaan ja 70-metrisen rikki viimeisellä heitolla. Tiesin, etten voita, koska Daniel heittää todella hyvin kovan paineen alla ja kun yleisö on hyvin mukana. Olen tyytyväinen hopeamitaliini.

Kiekkokisa oli arvokisojen historian parhaimpia, vaikka kilpailu käytiin tuulettomalla stadionilla. Pronssille heitti Liettuan Mykolas Alekna tuloksella 68,85. 20-vuotias toisen polven heittäjä voitti kuukausi sitten alle 23-vuotisten EM-tittelin Espoossa. Neljänneksi heitti Australian Matthew Denny maansa ennätyksellä 68,24.

– Aivan uskomaton finaali, Ståhl totesi.

Richardson: ”Täällä ollaan, mestarina”

Yhdysvaltain Sha’Carri Richardson kiiti naisten 100 metrillä mestariksi huimalla ajalla 10,65, joka on kisaennätys ja hänen oma ennätyksensä. Muut mitalit ottivat jamaikalaiset. Juoksuun hienoisena suosikkina lähtenyt Shericka Jackson kellotti myös huippuajan 10,72, ja konkari Shelly-Ann Fraser Pryce oli kolmas kauden parhaallaan 10,77.

Richardson sössi välierissä lähtönsä perusteellisesti ja sai reaktioajaksi 0,222. Loppu kulki sen verran hyvin, että hän nousi finaaliin aikavertailusta ajalla 10,84. Finaalissa lähtö onnistui paremmin, mutta kisaa johtaneen Jacksonin hän ohitti vasta maalilinjalla.

– Täällä ollaan. Mestarina. Minähän sanoin, etten ole palanut, vaan olen parempi, Richardson viittasi alivireiseen viime kauteen.

– Sitä täytyy toivoa, että hyviä asioita tapahtuu, kun juoksee 100 metriä. Aika hyvää työtä nytkin tein. Tuli hopeinen mitali, joten ei voi valittaa. Yksi tavoitteistani oli juosta 100 ja 200 metrin tupla. 100 metriä en nyt voittanut, mutta otetaan uusi yritys 200 metrillä, hopeanainen Jackson totesi.

Kilpailu oli yksi naispikajuoksun kovimmista, kun neljänneksi juossut Norsunluurannikon Marie-Josée Ta Loukin tekaisi ajan 10,81. Tuulesta ei ollut apua, sillä mittari näytti lukemia –0,2 m/s.

Richardson, 23, on väläytellyt jo pitkään juoksutaitojaan, mutta hänen urallaan on ollut myös muita sählinkejä. Kaksi vuotta sitten Richardson voitti Yhdysvaltain olympiakarsinnat, mutta pian sen jälkeen ilmoitettiin, että hänen dopingnäytteestään oli löytynyt kannabiksessa vaikuttavaa THC:tä, ja olympiakisat olivat hänen osaltaan siinä.

Finaalin erikoisuus oli, että kisassa oli mukana 9 juoksijaa, kun välierissä Puolan Ewa Sewoboda ja Iso-Britannian Dina Asher-Smith saivat tuhannesosienkin jälkeen saman ajan 11,01.

Zango kolmiloikan mestariksi tuloksella 17,64

Burundin Hugues Fabrice Zango hyppäsi kolmiloikan mestariksi tuloksella 17,64.

Kilpailu menetti hohdokkuuttaan kuitenkin jo heti alussa, kun ennakkosuosikki, Jamaikan Jaydon Hibbert loukkasi jalkansa ensimmäisessä hypyssään. Vasta 18-vuotias hyppääjä teki karsinnassa tuloksen 17,70, ja hänen ennätyksensäkin on kova 17,87.

Kuubalaiset Lázaro Martínez ja Cristian Nápoles kävivät keskenään senttitaiston hopeasta ja pronssista tuloksin 17,41 ja 17,40

Zangon mestaruushyppy toteutui viidennellä kierroksella. Sitä ennen kärkipaikkaa pitivät hallussaan kuubalaiset. Yli 17 metrin loikki kuusi hyppääjää.

Holloway jatkoi mestaruuputkeaan

Grant Holloway otti kahden MM-tittelinsä (2019 ja 2021) jatkoksi voiton myös Budapestissa. Tulos 12,96 on hänen uransa toiseksi paras. Ennätyksensä 12,81 hän juoksi viime vuoden MM-kisoissa Eugenessa.

Jamaikan Hansle Parchment, olympiavoittaja Tokiosta 2021, otti hopeaa ajalla 13,07. Yhdysvaltain Daniel Roberts juoksi pronssille tuloksella 13.09.