Ståhl tanssahteli ja nautti Kuortaneella, Raitanen päästeli ennätysvauhtia, Korte muisteli Toledoa ja voitti

Usain Bolt tapasi viihdyttää yleisöä erilaisin elein ja tanssiaskelin, mutta onnistuu se kiekonheiton maailmanmestari Daniel Ståhliltakin. Hän sivalsi Kuortaneen Motonet GP:ssä tuulettomaan säähän 68,48 ja viihdytti heittojen perään yleisöä pienillä spurteilla ja tanssiaskelillakin.

Yleisön sytyttivät myös Topi Raitasen ennätys ja taistelu 1500 metrillä ja Annimari Korteen ajalla 12,88 voittama 100 metrin aitajuoksun finaali.

– Oli tosi kiva tulla heittämään Kuortaneelle, Ståhl totesi ja tuntui todella tarkoittavan sitä.

– 68 metriä tuulettomaan säähän on hyvin. Hienoa,  että Simon (Pettersson) heitti sen 66 metriä. Sen ansiosta tästä tuli hyvä kilpailu, Ståhl totesi.

Toiseksi kilpailussa heittänyt Pettersson heitti kolmannella yrityksellään 66,11, johon Ståhl vastasi heitti heittämällä 67,51 ja seuraavallaan 68,48. Parempaankin olisi Ståhlin mukaan fysiikan puolelta edellytyksiä, mutta tekniikka takkuaa.

– Jalat pitäisi saada paremmin heittoon mukaan. Heitän vielä liikaa yläkropalla, Ståhl sanoi.

Kolmanneksi heitti Norjan Sven Martin Skagestad tuloksella 58,96. Paras suomalainen oli kokenut Frantz Kruger, joka oli neljäs kesän kotimaisella kärkituloksella 58,28.

Raitanen rikkoi Keskisalon ennätyksen

Topi Raitanen tankkasi itseluottamusta 1500 metrin ennätyksellään. Kakkossija Belgian Ismael Debjanin jälkeen ajalla 3.38,88 oli ensimmäinen suomalaisjuoksijan 3.40:n alitus sitten vuoden 2013 jolloin siihen pystyivät Niclas Sandells ja Mikael Bergdahl.

– Valmentaja Janne Ukonmaanaho sanoi, että nyt juostaan voitosta eli lähdetään itse vetämään, Raitanen sanoi.

Raitanen noudatti ohjetta, nousi marokkolaisen jäniksen Mohammed Abouttaheryn kantaan vauhdittamaan tätä, kun vauhti alkoi pudota ja avasi kirin reilun 200 metriä ennen maalia.

– Alku oli itselleni vähän hidas, 300 viimeistä metriä meni hyvin, mutta 3.33:n mies on 3.33:n mies, Raitanen viittasi loppukirissä voiton vieneen belgialaisen ennätykseen.

Raitasen tulos alitti kahdella sekunnin sadasosalla estejuoksun SE-miehen Jukka Keskisalon 1500 metrin ennätyksen.

– Olen sanonut, että haluan rikkoa sen ja tehdä sen myös 5000 metrillä. Esteissä Keskisalo on kuitenkin yksitoista sekuntia minua edellä, Raitanen muistutti.

Raitaselle estejuoksu on päälaji. Kuortaneen 1500 metrin ennätyksen jälkeen Raitanen keskittyy 11. elokuuta juostavaan Paavo Nurmi Gamesin 3000 metrin estejuoksuun.

– Sinne tulee kovia miehiä ja sinne mennään heidän kanssaan taistelemaan, Raitanen sanoi.

Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne oli loistojuoksulla neljäs ennätyksellään 3.40,47. Aiempi oli viime vuonna juostu 3.41,38.

Korte jatkoi voittosarjaansa

Annimari Korte venytti tämän kesän tappiottomien juoksun sarjansa kymmeneen voittamalla Kuortaneen 100 metrin aitajuoksun finaalin ajalla 12,88. Kilpailujen aattona Korte kertoi tavoittelevansa Suomen ennätystä, joka jäi vielä tällä kertaa tulematta.

– Juoksusta ei jäänyt oikein mitään mielikuvaa. Tuntui kuin tuuli olisi ollut vastainen, mutta juoksin hyvin vastatuuleen Lahdessakin, Korte viittasi edelliseen kilpailuunsa.

Korte oli alkuerien nopein ajalla 12,90 ja paransi kaksi sadasosasekuntia finaaliin, vaikka ajatukset pyörivät moottoripyöräonnettomuudessa viime vuoden helmikuussa kuolleessa ystävässä, keihäänheittäjä Brian Toledossa, joka harjoitteli paljon Kuortaneella.

– Viimeisen kerran kun näin hänet, se oli juuri vuosi sitten täällä Kuortaneella. Tuntui, ettei pää ollut nyt mukana juoksussa, Korte sanoi.

Nooralotta Neziri oli toinen ajalla 12,96 ja oli aidosti pettynyt, ettei pystynyt tekemään omaa ennätystään, jota tavoitteli. Nezirin ennätys on vuonna 2016 Kuortaneella juostu 12,81.

– Valmentaja Petteri Joustekin sanoi, etteı ole nähnyt minua näin hyvässä kunnossa, mutta jäipähän sentään kenttäennätys minun nimiini, Neziri totesi.

Neziri osoitti kuntonsa ja taistelutahtonsa nousemalla lopussa hyvällä rytmillä toiseksi.

– Siihen olen tyytyväinen, että sain lopun tulemaan niin hyvin, Neziri sanoi.

Lotta Harala oli kolmas mainiolla ajalla 13,17.

Kuivisto yllättyi vauhdistaan 

Pajulahden parin viikon alppimajaleirin päättänyt Sara Kuivisto juoksi 800 metrillä kauden kotimaisen kärkiajan 2.02,92. Loppusuoralla vahvin oli belgialainen Elisa Vanderelst vain 0,27 sekuntia Kuiviston edellä.

– Yllättyin ajasta, kun verryttelyssä tuntui, että mennään 2.05:een, Kuivisto totesi.

Kuivisto taittoi ensimmäisen kierroksen 58,8 ja 600 metriä 1.31,0, mutta kangistui hieman loppusuoralla. Hän muistutti, että kovan leirin jälkeen kestää tovin, ennen kuin herkkyys jalkoihin löytyy.

– Aina kun on harjoiteltu kovaa, se tuntuu hengityksessä ja jaloissa, mutta lähtee kun pääsee juoksemaan muutaman kilpailun.

16-vuotias Ilona Mononen, 17-vuotias Ronja Koskela ja 17-vuotias Alisa Virtanen olivat lähinnä parhaat suomalaiset ajoin 2.09,56, 2.10,00 ja 2.10,69.

Lakka kuittasi tappion

Miesten 110 metrin aitajuoksussa Norjan Vladimir Vukicevic kukisti Elmo Lakan ensimmäisessä juoksussa ajoin 13,80 – 13,84. Kakkosjuoksussa osat kääntyivät. Lakka kuittasi tasaisen kilpailun ajoin 13,84 – 13,86.  Ilari Manninen pinkoi ensimmäisessä juoksussa kauden parhaan aikansa 14,03, joka jää sadasosasekunnin hänen ennätyksestään.

Kolmiloikan Suomen ennätysmies Simo Lipsanen paransi vastatuuleen pituushypyn ulkoratojen ennätystään sentin ja voitti tuloksella 766.

Kilpailuraportit laji lajilta ja täydelliset tulokset: https://www.yleisurheilu.fi/uutinen/stahl-tanssahteli-ja-nautti-kuortaneella-raitanen-paasteli-ennatysvauhtia-korte-muisteli-toledoa-ja-voitti