Ståhl supervireessä Dohassa: Heitossa oli voimaa, Crouser kukisti Walshin, Semenya juoksi huipputuloksen

Ståhl supervireessä Dohassa: Heitossa oli voimaa

Ruotsin Daniel Ståhlin arviot oman heittokunnon kovasta tasosta Turun vierailulla hiljattain näkyivät Dohassa tulostaululla. Hän voitti Timanttiliigan avauksessa kiekonheiton uransa toiseksi parhaalla tuloksella 70,56. Sitä tuki loistokas sarja. 

Ståhl rikkoi 70 metriä kolmesti tuloksin 70,49, 70,56 ja 70,32. Sen lisäksi hän heitti kolmesti yli 69,50. Se kertoo, että hänellä on kaikki edellytykset toissa kesänä syntyneen ennätyksensä 71,29 rikkomiseen.

– Harjoitukset ovat sujuneet erittäin hyvin, joten ei tämäniltainen mikään yllätys ollut. Nyt heitossa oli voimaa, ja tekniikkaa on tullut hiottua, Ståhl hehkutti.

Ståhlillä ei Dohassa ollut mainittavaa vastusta. Itävallan Lukas Weisshaidinger oli toinen heitettyään 66,90.

Kuularingissä lajin supertähtien, Yhdysvaltain Ryan Crouserin ja Tom Walshin odotettu kaksintaistelu päättyi Crouserin seitsemän sentin voittoon tuloksin 22,13-22,06. Kumpikin onnistui 22 metrin ylityksessä vain kerran. Crouserin kauden kärkitulos on 22,74. 

– Nyt on sellainen täyttymyksen tunne, kun otin työlään voiton tiukasta kilpailusta. En oikein tiennyt, pystynkö tekemään tulosta 20 tunnin matkustamisen tuoman rasituksen jälkeen. Pari päivää sitten oli vielä sellainen kehnompi treeni. Hyvä, että pääsin niistä yli, Courser tuumi.

Semenya: Elämä voi olla joskus vaikeaa

Caster Semenya ei antanut ympärillään kuohuvan julkisuuden kiusata. Hän voitti 800 metriä huippuajalla 1.54,98. Se on hänen uransa neljänneksi paras aika. Oma ennätys on 1.54,25.   

– Urheilijana uskon siihen, mitä urheilu opettaa, eli täytyy jatkaa sisukkaasti eteenpäin vastoinkäymisistä huolimatta. Tiedän, että elämä voi olla joskus vaikea, mutta uskon, että aina on tapa ratkaista ongelmat, Semenya totesi.

Mitä ilmeisemmin eteläafrikkalaisjuoksija viittasi Kansainvälisen yleisurheiluliiton sääntöön, jonka mukaan  ns. hyperandrogeenisten naisurheilijoiden täytyy alentaa testosteronitasoaan lääkkeillä, jos he haluavat kilpailla naisten sarjassa. 

Semenya viiletti Dohan 800 metrillä jälkimmäisen kierroksen 58,33 ja eteni vastustamattomasti voittoon. Burundin Francine Niyonsaba oli toinen Semenyan perässä aivan kuten edellisissä MM-kisoissa ja olympialaisissa Riossa ja Lontoossa. Dohassa Niyonsaban aika oli 1.57,75. 

– Kauden ensimmäinen kilpailu on aina vaikea. On vaikea ennakoida miten keho reagoi, kun yrittää täysillä, Semenya sanoi.

Myös miesten 800 metrillä syntyi kauden kärkiaika, kun Botswanan olympiamitalisti Amos Nijel kiri voiton ajalla 1.44,29. Kenian Emmanuel Korir oli toinen ajalla 1.44,50.

Guliyevilta uran kovavauhtisin avaus

Turkin Ramil Guliyev juoksi uransa vauhdikkaimman kauden avauksen 200 metrillä. Matkan hallitseva maailmanmestari nousi kilpailun viimeisillä kymmenillä metreillä voittoon ajalla 19,99. Vuosi sitten hän oli Dohassa samalla matkalla kolmas ajalla 20,11.

Dohan 200 metriä juostiin 1,3 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa. Toiseksi viiletti Ecuadorin Alex Quinonez ajalla 20,19.

Naisten 200 metrillä britti Dina Asher-Smith oli täysin omaa luokkaansa. Viime kesän EM-kisojen pikajuoksukuningatar kiiti vaivatta voittoon kauden kärkiajalla 22,26.

Loistovireessä oli myös 100 metrin aidat voittanut Jamaikan Danielle Williams. Matkan ex-maailmanmestari aitoi voiton ajalla 12,66. Nigerian Tobi Amusan oli toinen ajalla 12,73. Myötäistä juoksussa oli 0,9 metriä sekunnissa.

Naisten 400 metrin aitojen olympiavoittaja Dalilah Muhammad on vertymässä mainioon kuntoon. Amerikkalaisaituri voitti Dohan kisan kauden kärkiajalla 53,61, jota paremmin hän on viimeksi juossut toissa vuonna. Yhdysvaltain Ashley Spencer oli toinen ajalla 54,72.

Miesten 3000 metrin esteissä MM-kisojen hopeamitalisti, Marokon Soufiane El Bakkali juoksi voiton kauden kärkiajalla 8.07,22. Yhdysvaltain Hillary Bor teki roiman ennätysparannuksen ja kiristi toiseksi ajalla 8.08,41. Edellinen ennätys oli toissa vuoden 8.11,81.

Kenian Elijah Manangoi ja Timothy Cheruiyot juoksivat Lontoon MM-kisojen uusinnan Dohan 1500 metrillä. Aivan kuten Lontoossa Manangoi vei voiton, nyt kauden kärkiajalla 3.32,21. Cheruiyot hävisi voiton 0,27 sekunnilla. Kilpailussa kenialaisjuoksijat napsivat seitsemän ensimmäistä sijaa. 

Hellen Obiri voitti talvella maailman- ja Kenian mestaruuden maastojuoksussa. Dohassa hän avasi ratakauden naisten 3000 metrin kauden kärkiajalla 8.25,60. Kiristyvävauhtisen kilpailun päättäneessä kiritaistossa hän kukisti 1500 metrin ex-maailmanmestari Genzebe Dibaban. Etiopialainen oli toinen ennätyksellään 8.26,20.

Ibarguen harmitteli yliastumisia

Naisten kolmiloikan megatähti Caterina Ibarguen voitti naisten pituushypyn. Kolumbialainen on parhaimmillaan ponnistanut 693. Nyt voiton toi viidennen kierroksen 676.

– Hyviä hyppyjä, mutta kolme yliastumista harmitti, Ibarguen tuumi.

Seiväshypyssä Yhdysvaltain Sam Kendricksille riitti voittoon 580:n ylitys. Hän yritti sen jälkeen kahdesti 585:stä, mutta jätti sitten kisan sikseen. Hallitseva maailmanmestari meni hallissa 593. Dohan kisa oli kevään toinen ulkoradoilla ja samalla kevään paras. Brasilian Tiago Braz oli toinen ylitettyään 571.

Naisten korkeushypyn voitti Ukrainan Jaroslava Mahutshikh ylitettyään 196. Ruotsin Erika Kinsey oli kolmas 191:n ylityksellä, jonka meni myös toiseksi sijoittunut Bulgarian Mirela Demireva.

tuloksia