Ståhl ja Warholm järjestivät pohjoismaiset juhlat Khalifa-stadionilla – Warholm: En ollut varma voitosta

Dohan Khalifa-stadionin katsomossa liehuivat maanantaina Norjan ja Ruotsin liput, kun Karsten Warholm päätti illan uusimalla kahden vuoden takaisen 400 metrin aitajuoksun maailmanmestaruuden ja vain hetkeä aiemmin Daniel Ståhl lopetti kunniakierroksen kiekonheiton tuoreena maailmanmestarina.

Kymmenottelijana uransa aloittanut Warholm, 23, on noussut lajinsa suvereeniksi valtiaaksi. Kahden MM-tittelin välissä hän voitti viime kesänä Euroopan mestaruuden ja on kuluvan kesän kilpailuissa parantanut Euroopan ennätystä kolmesti, viimeksi aikaan 46,92. Sitä paremmin matkan on koskaan juossut vain ME:n 46,78 haltija Kevin Young.

Dohassa Warholm aloitti tavoilleen uskollisena rohkeasti ja piti asemat loppuun saakka. Hän voitti juoksun ajalla 47,42. Kovimmat haastajat Yhdysvaltain Rai Benjamin ja Qatarin mitalitilin avannut Abbderrahmane Samba olivat toinen ja kolmas ajoin 47,66 ja 48,03.

– Jälkikäteen on helppoa sanoa, että näinhän sen piti mennä, mutta rehellisesti sanoen en ollut siitä varma. Tämä oli todella kova kilpailu, tuumi Warholm.

Ståhl pyrähti komealla spurtilla keskelle Khalifa-stadionin nurmikkoa varmistettuaan Ruotsin kaikkien aikojen ensimmäisen  maailmanmestaruuden kiekonheitossa. Se heltisi 67,59 kantaneella kolmannen kierroksen heitolla.

Ståhlille mestaruus maistui. Toissa vuonna hän hävisi Lontoossa MM-tittelin kahdella sentillä Liettuan Andrius Gudžiusille. Samassa järjestyksessä kaksikko oli myös viime vuoden EM-kilpailuissa Berliinissä. Silloin ero liettualaisen hyväksi oli 23 senttiä.

– Historiallinen voitto Ruotsille ja olen taistellut tämän eteen jo usean vuoden. Tänä vuonna on pyritty kehittämään tekniikkaa, matkustettu paljon kilpailemassa ja voitettu kilpailuja. Täällä minulla oli kaksi tavoitetta: heittää finaaliin ja voittaa mestaruus, Ståhl sanoi ja kiitteli kannattajiaan niin Ruotsissa kuin Suomessa.

Ruotsinsuomalainen Ståhl, 27, on tänä vuonna ollut lajinsa ehdoton valtias. MM-tittelin ohella hän on kauden maailmantilaston ykkönen Ruotsin ennätyksellä 71,86. Toiseksi Dohassa heitti Jamaikan Fedrick Dacres, joka kiskaisi 66,94. Itävallan Lukas Weisshaidinger oli kolmas tuloksella 66,82.

 

Lasitskene piti pintansa, Chepkoech kiiti ME-vauhtia

Venäläinen Maria Lasitskene voitti naisten korkeushypyn maailmanmestaruuden jo kolmannen kerran. Huipputasokas kilpailu päättyi hänen kolmeen yritykseensä korkeudesta 208. Se ei vielä ylittynyt, mutta 204:n ylitys ensimmäisellä yrittämällä toi mestaruuden.

Ukrainan Jaroslava Mahutshikh, 18, ponnisti toiseksi samalla tuloksella voittajan kanssa. Hän ylitti korkeuden kolmannellaan ja teki samalla 19-vuotiaiden maailmanennätyksen. Yhdysvaltain Vashti Cunningham oli kolmas ylitettyään kaksi metriä.

Kenian Beatrice Chepkoech ei jättänyt mitään sattumaan varaan naisten 3000 metrin estejuoksussa. Hän juoksi reilut 2000 metriä alle hänen omissaan nimissään olevan ME:n alitusta enteilevää vauhtia. Chepkoech hiipui hieman juoksun lopussa, mutta voitti mestaruuden huippuajalla 8.57,84.

Mestaruutta puolustanut Yhdysvaltain Emma Coburn oli toinen ennätyksellään 9.02,35 ja Saksan Geza-Felicitas Krause kolmas Saksan ennätyksellä 9.03,35. Hienon juoksun teki myös Tanskan Anna Emilie Møller oltuaan 7:s maansa ennätyksellä 9.13,46.

Ennakkosuosikki, Yhdysvaltain Ajee Wilson tuli kärjessä naisten 800 metrin loppusuoralle, mutta hiipui MM-pronssille ajalla 1.58,84, kun Ugandan Halimah Nakaayi ajoitti väkevän kirinsä oikein ja voitti mestaruuden maansa ennätyksellä 1.58.04. Wilsonin ohi loppusuoralla pyyhälsi myös maajoukkuetoveri Raevyn Rogers, joka oli toinen ajalla 1.58,18.

Juoksussa pidettiin hyvää vauhtia alusta lähtien. Jamaikan Natoya Goule vei 400 metriä Wilsonin rinnalla ajassa 57,96.

 

Ingebrigtsenit pettyivät

Norjalainen Ingebrigtsenin veljessarja haastoi miesten 5000 metrillä etiopialaiset, mutta joutui pettymään: Berliinin EM-kilpailuissa 1500 ja 5000 metriä voittanut Jakob Ingebrigtsen, 19, heittäytyi maaliin viidentenä ennätyksensä tuntumaan yltävällä ajalla 13.02,93.

Flip Ingebrigtsen vauhditti kilpailua tovin ennen viimeistä kierrosta, mutta keskeytti 500 metriä ennen maalia vatsakrampin takia. Henrik Ingebrigtsen jäi kärjen vauhdista jo alkumatkasta ja oli 13:s ajalla 13.36,25.

Jakob johti kilpailua vielä loppusuoran alussa, mutta hiipui rajusti, kun Etiopian Muktar Edris kiri toiseen perättäiseen mestaruuteen huippuajalla 12.58,85 juostuaan päätöskierroksen 55,6:een ja viimeisen kilometrin alle 2.25:een.

– Afrikkalaisjuoksijat pitävät alussa vauhtia. Yritettiin juosta ero maltilla kiinni ja haettiin paikkaa kärkeen viimeisille kierroksille. Minä jäin sivuun ennen viimeistä kierrosta. Jakob jäi taistelemaan, mutta juoksi ehkä turhan lujaa takasuoralla, Filip kertaili Ingebrigtsenien taktiikkaa.

Selemon Barega sinetöi Etiopian kaksoisvoiton ajalla 12.59,70. Kanadan Mohammed Ahmed oli kolmas (13.01,11) ja Etiopian Telahun Haile Bekele neljäs (13.02,29).

 

Špotáková, 38, rutisti jatkoon, Lu Huihui ykkönen

Naisten keihäänheiton karsinnan voitti Kiinan Lu Huihui, joka heitti toisellaan vakuuttavasti 67,27. Kaksinkertainen MM-mitalisti on tänä kesänä kohentanut Aasian ennätyksen lukemiin 67,89.

– Minulla oli pieni vamma kiusana, mutta nyt tuntui silti hyvältä, Lu sanoi.

Hallitseva Euroopan mestari Saksan Christin Hussong oli karsinnan toiseksi paras heitettyään 65,29 ja Kiinan Liu Shiying kolmas. Hän heitti nyt toisellaan 63,48, mutta kesän paras edellisessä kilpailussa on elokuun alussa heitetty 65,82.

ME-nainen Barbora Špotáková oli karsinnan kuudes. Pienen flunssan kiusaama tshekki nousi finaaliin vasta kolmannella heitollaan, joka kantoi 62,15. Urallaan Špotáková on voittanut himmeämpien arvokisamitaleiden ohella kaksi olympia- ja kolme MM-kultaa.

– Tekniikka ei ollut oikein kunnossa, eikä flunssan takia ollut kiva kilpailla viileäksi ilmastoidulla stadionilla, Špotáková sanoi.

Tshekkejä finaalissa on kolme, kun 9. ja 12. sijat heittivät Nikola Ogrodniková (61,17) ja Irena Sedivá (60,99).

 

Ratakierroksella suosikit jatkoon

Naisten 400 metristä on povattu bahamalaisen olympiavoittaja Shaunae Miller-Uibon ja  nigerialaistaustaisen, mutta Bahrainia edustava Salwa Eid Naserin kaksintaistelua. Kaksikko pitää hallussaan vuositilaston kahta kärkipaikkaa ajoin 49,05 ja 49,17. Kumpikin voitti vaivatta alkueränsä, Miller-Uibo ajalla 51,30 ja viimeksi viime vuoden heinäkuussa 400 metrillä hävinnyt Eid Naser ajalla 50,74.

Kaksikon ajat olivat erien kolmanneksi ja kahdeksanneksi nopeimmat. Kärkiajan 50,57 juoksi Yhdysvaltain mestaruuskilpailujen kolmonen, Wadeline Jonathas. Välierissä on kaikkiaan neljä Yhdysvaltain juoksijaa, mukaan lukien mestaruutta puolustava Phyllis Francis, joka voitti eränsä ajalla 50,77. Välieriin vaadittiin 51,85.

Naisten 200 metrin juoksun maailmantilaston ykkönen Bahaman Shaunae Miller-Uibo ei päässyt osallistumaan alkueriin, koska päiväohjelmassa olivat 200 ja 400 metrin alkuerät samana iltana ja hän valitsi 400 metriä, millä matkalla hän on Rion olympiavoittaja.

Lisäksi edellisten Lontoon MM-kilpailuiden kaksi parasta Hollannin Dafne Schippers ja Norsunluurannikon Marie-Josée Talou vetäytyivät molemmat alkueristä ja maailmantilaston kolmonen Nigerian Blessing Okagbare hylättiin ratarikon vuoksi.

Yksi alkuerävoittajista oli yleisurheilumaailman tämän hetken suurin mysteeri Nigerin Amina Seyni. Hän nousi eränsä viimeisen 50 metrin matkalla kaukaa takaa muiden ohi ajalla 22,59. Seyni on tänä vuonna mm. vastatuulessa parantanut maansa 100 metrin ennätystä 1,47 sekuntia ja juossut 400 metriä 49,19.